Nallikari uudistuu kävijät huomioiden – rakennustyöt eivät estä uimarannan käyttöä

Nallikari valmistautuu kesään peruskorjaus- ja rakennustöiden keskellä. Kuvat: Pasi Rytinki

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Nallikari on Oulun kärkikohteita niin kaupunkikuvallisesti kuin matkailun kannalta. Nyt kaupunki kehittää alueesta vetovoimaista sekä ympäristöltään että rakentamistavaltaan. Uudistuksilla parannetaan matkailuedellytyksiä, luodaan valmiuksia tuleville investoinneille ja palveluille sekä sujuvoitetaan etenkin kävelyä ja pyöräilyä. 

Nallikari on kiistatta Oulun suosituin uimaranta jo nykyisellään. Loivasti syvenevä ja hienohiekkainen ranta soveltuu kaikenikäisille, ja se houkuttelee myös matkailijoita.

Rakennuttajainsinööri Tero Tuhkalalla Yhdyskunta- ja ympäristöpalveluiden Kadut ja liikenne -yksiköstä on kävijöille huojentava vastaus: katujen ja infran rakennustyöt eivät vaikuta uimarannalle pääsyyn tai hiekkarannan ja Aallokkopolun käyttöön kesäkuukausina. 

Liikennejärjestelyihin ja ohjauksiin kiinnitetään erityistä huomiota rakennusaikana, jotta kulku on mahdollisimman sujuvaa. Autoilijoille voi syntyä ajoittaista vaivaa, koska pysäköintipaikkoja on väliaikaisesti niukemmin. Autolla saapuvien kannattaa hyödyntää Vellamontien länsipuolella olevaa parkkialuetta alkavana kesänä. 

Helpotusta pysäköintiin, pyöräilyyn ja esteettömyyteen 

Peruskorjauksen myötä Nallikariin tulee uusia kulkureittejä vaiheittain vuosien 2023–2025 aikana. Esimerkiksi Nallikarinranta-kadun yhteyteen tehdään kävely- ja pyöräilyväylä ja Leiritielle rakennetaan uusi katuosuus, jonka kautta kuljetaan muun muassa Nallikari-ravintolalle. Holstinsalmentien kaistat erotetaan viheralueella, joka toimii myös hulevesien viivytys- ja puhdistusalueena. 

Leiritien pohjoispuolelle on suunniteltu pysäköintialue, mikä tuo tulevaisuudessa apua etenkin suosituimpien kesäpäivien pysäköintiin, Tero Tuhkala kertoo. Lisäksi Vauhtipuiston ja Nallikari Seasiden uuden majoitusrakennuksen yhteyteen rakennetaan pysäköintialueet. 

Leiritien pohjoispuolelle on suunniteltu pysäköintialue, mikä tuo tulevaisuudessa apua etenkin suosituimpien kesäpäivien pysäköintiin.

Oulun kaupungin ympäristöpalveluiden projekti-insinööri Marjo Honkamaa-Eskola muistuttaa, että vaikka parkkipaikkoja on nyt tilapäisesti vähemmän, asiat paranevat uudistusten myötä: tulossa on reilut 70 uutta yleiseen käyttöön tarkoitettua pysäköintipaikkaa. Näistä neljä on liikuntaesteisten paikkoja.

Honkamaa-Eskola kertoo, että esteettömyyteen on kiinnitetty suunnittelussa erityistä huomiota. Rantaan tulee esteetön pukukoppi ja ohjausraidat helpottavat näkövammaisten kulkua. Myös alueen tasauksissa huomioidaan esteettömyysvaatimukset. 

Pyörällä liikkuvaa ilahduttaa, että pyörätelineiden määrä lisääntyy. Runkolukittavia pyöräpaikkoja tulee noin 270 ja kesäisin irtotelineet lisäävät kapasiteettia. Myös tavarapyörien pysäköinti helpottuu, ja mopot sekä potkulaudat saavat omia pysäköintipaikkoja.

Joukkoliikennepysäkki rakennetaan lähemmäs rantaa ja sen rakentamisessa huomioidaan esteettömyys. Lisäksi alueen valaistusta uusitaan ja lisätään erikoisvalaistusta. 

Uusi keskusleikkipuisto ja kaksi viihtyisää aukiota 

Nallikariin rakennetaan uusi keskusleikkipuisto, joka otetaan käyttöön asuntomessuihin mennessä. Puisto on suunniteltu niin, että siellä viihtyvät eri-ikäiset kävijät, ja osa välineistä on esteettömiä. Nykyinen leikkipaikka säilyy uuden ohella käytössä siihen asti, kun välineet tulevat käyttöikänsä päähän, Marjo Honkamaa-Eskola mainitsee. 

Vuoteen 2025 mennessä rakennetaan myös kaksi viihtyisää aukiota, joihin tulee muun muassa pöytäryhmiä, pieniä viheralueita ja paikat kioskeille. Nallikarinaukiolta Holstinsalmentien kääntöpaikan kohdalta näkymät avartuvat merelle. Aallokkoaukio sijoittuu Nallikarin Lomakylän uuden majoitusrakennuksen läheisyyteen ja tulee olemaan sijainniltaan hyvin keskeinen. Aukion esiintymislava mahdollistaa pienten tapahtumien järjestämisen. Uusia aukioita yhdistää kävely- ja pyöräilyväylä. 

Honkamaa-Eskola kertoo, että suunnitteluvaiheessa on toimittu yhteistyössä muun muassa tapahtumatuottajien ja alueen toimijoiden kanssa. 

Nallikari Seaside Oy:n uuden majoitus- ja liikerakennuksen on tarkoitus valmistua vuoden loppuun mennessä.

Yhteistyöllä houkuttelevampi Nallikari 

Nallikarinranta-kadun ja Nallikarin Lomakylän välisellä alueella rakennustyöt etenevät vauhdilla. Nallikari Seaside Oy:n uusi majoitus- ja liikerakennus valmistuu vuoden loppuun mennessä. Rakennustyömaa ei vaikuta kävijöiden kulkemiseen ja alue on hyvin suojattu. 

Nallikari Seasiden toimitusjohtaja Sirpa Walter on tyytyväinen siihen, että aluetta on suunniteltu yhdessä  ja toteutuskin tapahtuu pääosin yhdenaikaisesti. Hänestä se on kaikkien etu. 

”Vähän aikaa kärsitään isompaa hässäkkää ja on monta työmaata, mutta siten tulee nopeammin valmista.”

”Kun meillä lähti oma projekti liikkeelle, ehdotin kaupungille, että tehdään yhtä matkaa, ettei olisi kovin pitkään työmaana. Vähän aikaa kärsitään isompaa hässäkkää ja on monta työmaata, mutta siten tulee nopeammin valmista.” 

Walterin mielestä on valtavan hyvä juttu, että alue kehittyy – onhan sitä vuosikausia suunniteltu.  

”Pitkän odottelu- ja suunnitteluajan jälkeen asiat etenevät monella suunnalla. Meille majoittajille on ensisijaisen tärkeää, että ympärillä on palveluita ja infra sellainen, joka toimii. Tällä kokonaisuudella me pystytään ihan eri tavalla tuomaan Nallikaria esille ja se on houkuttelevampi niin paikallisille kuin matkailijoille.” 

Nallikari Seasiden uudisrakennukseen tulevat julkiset suihku- ja wc-tilat, jotka ovat kesästä 2024 lähtien rannalla kävijöiden käytettävissä. Nallikarinranta-kadun yli tuleekin olemaan kevyttä liikennettä nykyistä enemmän. Walter kertoo, että hidasteilla ja kavennuksilla sekä muilla keinoilla alue pyritään rauhoittamaan liikenteeltä, jotta kaikkien on turvallista liikkua.