Miten olisi tapahtuma- ja urheiluareena Ouluun?

Oulu hakee kulttuuripääkaupungiksi sekä haluaa profiloitua paitsi tapahtumapaikkana myös aktiivisena urheilukaupunkina. Kuva: Sami Räbinä.

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Annu Maarit Höttönen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Näin kysyimme:

Mitä mieltä olette tapahtuma- ja urheiluareenasta Ouluun? Kuka sen rahoittaisi ja paljonko kaupungin pitäisi siihen osoittaa määrärahoja?

Ja näin vastattiin:


Jukka Kolmonen, keskusta

”Se pitäisi alkaa rakentamaan. Siihen tulisi saada yrityksiä mukaan.”


Jarmo Husso, kokoomus

”Monitoimiareenoiden investointivyöry on alkanut muissa kaupungeissa. Niistä on hyvä ottaa oppia hyvässä ja pahassa.

Aivan lähtötelineissä on syytä oululaisille selvittää, minkälaista hallia haluamme. Onko se vain uusi jäähalli (nykyisen elinkaari lienee 10 lisävuotta) vai urheilu-, viihde-, kulttuuri- ja kaupallisia toimintoja sisältävä UrosLive oululaisittain? Jälkimmäinen voi toteutua vain yksityisen pääoman ollessa pääosassa. Veronmaksajien rahoja menee ihan riittävästi liikenne- ja muun infran rakentamiseen. Turku sijoittaa veronmaksajien rahoja 30 miljoonaa ja summat ovat muistakin kaupungeista selvillä.

Oulun taloustilanne ja säästötoimet eivät lisää poliittista yksimielisyyttä sijoittaa kohtuuttomia summia kieltämättä mielenkiintoiseen ja elinvoimaa lisäävään hankkeeseen. Tässäkin asiassa kokoomusryhmä haluaa saada avointa tiedonkulkua ja tosiasioita kustannuksista ennen kantansa julkaisemista.”

 


Mikko Raudaskoski, vasemmistoliitto

”Oulun kaupunki on asettanut virkamiestyöryhmän, joka laatii koko Raksilan aluetta koskevan suunnitelman, jossa otetaan kantaa myös tapahtuma- ja urheiluareenan sijoittumiseen ja kaiketi myös eri toteuttamisvaihtoehtoihin.

Tärkeintä on edetä Raksilan alueen kehittämisessä kaupungin kannalta siten, että euromääräiset panostukset tuottavat ainakin pitemmällä aikavälillä moninkertaisesti takaisin sijoitetut euromäärät.

Laskelmat jo toteutuneista kulttuuripääkaupunkihankkeista osoittavat, että kyseisiin kaupunkeihin on virrannut tuloja moninkeraisesti verrattuna sijoitettuihin euromääriin.

On positiivista, että kulttuuritoiminta vilkastuu ja rikastuu monipuolisesti ja kaupunkilaiset myös aktiivisesti osallistuvat erilaisiin kulttuuriin liittyviin toimintoihin.”

 


Janne Hakkarainen, vihreät

”Tapahtuma- ja urheiluareena Ouluun on mitä kannatettavin idea. Tässä vaiheessa on vaikea arvioida sen mahdollista rahoitusta. On kuitenkin selvää, että areenan rakentuminen vaatii suurta yksityistä rahoitusta kaupungin tuen lisäksi.

Selvää on myös, että tapahtuma- ja urheiluareena elävöittäisi kaupunkiamme sekä toisi meillä sellaisia tapahtumia, joiden järjestäminen ei ole toistaiseksi ollut mahdollista. Tapahtumat ovat ihmisille tärkeää kulttuuritoimintaa ja talouden kannalta merkittävä tulonlähde. Konferenssikeskusta on toivottu Ouluun jo vuosikausia.”


Pirjo Sirviö, SDP

”Urheilu-ja tapahtuma-areena ei ole juuri nyt ajankohtainen. Viittaan tässäkin virkamiestyöryhmään, joka selvittelee ja valmistelee asiaa. Kaupungin taloustilanne on sellainen, ettei ainakaan lähivuosina kaupunki pysty Areena-hanketta toteuttamaan.”

 


Juha Vuorio, perussuomalaiset

”Tuon hankkeen eteenpäinvieminen on erittäin tärkeä asia kaupunkimme kehittämisessä. Toivottavinta olisi löytää paikallisista toimijoista rahoittajia. Käytännössä kaupunginkin tulisi olla pienellä osuudella mukana.

On tärkeää valita sellainen kaavoitusvaihtoehto, jolla on mahdollista edetä jo lähivuosina. Ja nopeahkoon etenemiseen tuleekin pyrkiä. Esimerkiksi Raksilan urheilupuiston tapauksessa syntyisi pitkää viivettä, jolloin tämä ei ole toivottava vaihtoehto.”

 


Junes Lokka, ASYL

”Asiaa olisi selvitettävä sen perusteella, millaisia vaikutuksia vastaavilla hankkeilla on ollut muissa kaupungeissa.

Nykytilanteessa kaupungin olisi pidättäydyttävä kaikista ylellisyyshankkeista ja eritoten tällaisista, joihin sisältyy huomattavia investointeja ja riskejä. Edes nykyisiä ylellisyyshankkeita, kuten kaupunkipyöriä, ei olla saatu toteutettua, joten paras lykätä haaveilut areenoista vauraammille ajoille.”

 


Marja-Leena Kemppainen, kristillisdemokraatit

”Ouluun tarvitaan tapahtuma- ja urheiluareena. Uskomme että yksityistä rahoitusta löytyy ja sitä tulee etsiä rohkeasti. Kaupungin osuus tietenkin mahdollisimman pieni, mutta hoidettava oma osuutensa.”

 


Anne Snellman, sininen valtuustoryhmä

”Ouluun tarvitaan tapahtuma- ja urheiluareena, mutta sen rahoittajiksi tulee löytää ulkopuolisia rahoittajia.”

 

 

 

Lue myös