Lumo tuo valoa pimeään taas kahden viikon päästä – tapahtuman energiankulutus on maltillista

Lumo-valofestivaalilla nähdään kaikkiaan 20 eri teosta. Kuvat: Lumo

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Lumo-valofestivaali tuo Oulun keskustan alueelle kaikkiaan 20 teosta. Valot syttyvät perjantaina 18.11. kello 16. Teosten lisäksi tarjolla on aluetapahtumia eri puolilla kaupunkia.

Teosreitti alkaa itävaltalaisen Circus Lumineszenzin Event Horizon -teoksesta kauppakeskus Valkean edustalta Kauppurienaukiolta. Reitti etenee Rotuaarin aukion kautta Hupisaarten puistoon, Linnansaareen ja pääkirjastolle.

Pääkirjaston julkisivuun heijastetaan Juha Forsanderin Lumottu betoni -teos, ja kirjaston sisältä löytyvät John Collingswoodin vetämän taiteilijaryhmän sekä Oulun ammattikorkeakoulun teokset.

Tapahtuman 10-vuotisjuhlan kunniaksi myös kävelykatu Rotuaari ja Linnasaari loistavat festivaalin valoissa.

Linnansaaressa alankomaalaisen Katja Heitmannin teos For iTernity muodostuu osittain kävijöiden osallisuudesta. TechArt-hankkeen rahoittamat teokset Rotuaarin aukiolla tuovat ensimmäistä kertaa teknologian ja taiteen kaupungin ytimeen.

Valoteokset kirkastavat myös Ainolan puiston, ja Niko Tiaisen Translucens -teos nähdään Hupisaarten sorsalammella.

Yhteistyö Oulun liikekeskuksen kanssa tuo ohjelmistoon Ahtisaaren aukiolle pidemmäksi aikaa Alexander Reichsteinin Lennon aika -teoksen.

Omakotitalon kuukauden kulutus

Lumon tuottaja, kaupungin vs. tapahtuma- ja markkinointipäällikkö Jarkko Halunen sanoo, että energiakriisi on otettu huomioon tapahtuman suunnittelussa.

”Lumon alle 1000 kWh:n energiankulutus on kaupungin kokonaisuudessa erittäin pieni murunen, kun ottaa huomioon, että yksi sähkölämmitteinen omakotitalo kuluttaa syksystä kevääseen joka kuukausi keskimäärin vähintään saman määrän”, Halunen huomauttaa.

”Yksi sähkölämmitteinen omakotitalo kuluttaa syksystä kevääseen joka kuukausi keskimäärin vähintään saman määrän.”

”Yksi hyvä vertauskohta on se, että festivaali maksaa sähköliittymien avaamisesta ja kytkennöistä moninkertaisen summan sähköenergiaan verrattuna. Nykyajan valaisimet ovat erittäin energiatehokkaita.”

Taustalla on tehty tarkkoja laskelmia tapahtuman vaikutuksesta energian kokonaiskulutukseen kaupungissa.

”Kokonaiskulutukseen vaikuttaa olennaisesti esimerkiksi katuvalaistuksen vähentäminen tapahtuma- ja rakennusajalta teosten läheisyydestä. Pimennämme tänä vuonna arviolta noin 90 valaisinpylvästä. Katuvalaisimet kuluttavat tyypistä riippuen 0,3–4,8 kWh vuorokaudessa. Varmuudella uskaltaa sanoa, että tämä vähentää kokonaiskulutusta ainakin 500 kWh:lla, todennäköisesti enemmänkin”, Halunen sanoo.

”Pimennämme tänä vuonna arviolta noin 90 valaisinpylvästä. Varmuudella uskaltaa sanoa, että tämä vähentää kokonaiskulutusta ainakin 500 kWh:lla, todennäköisesti enemmänkin.”

Oma vaikutuksensa on silläkin, että tuhannet ihmiset lähtevät kodeistaan ulos tapahtumaan.

”Kotitalouksien kulutuksen vaikutusta on todella vaikea arvioida, mutta eihän se tietenkään ihan merkityksetöntä ole, jos tuhannet taulutelevisiot ja valot jäävät kodeissa pariksi-kolmeksi tunniksi pois päältä”, Halunen sanoo.

Piristystä marraskuuhun

Sitäkään ei voi kiistää, että Lumon kaltainen tapahtuma antaa monille henkistä virtaa vuoden pimeimpänä aikana.

”Saamme joka vuosi massoittain palautetta sekä yksittäisiltä ihmisiltä että kaupungin eri toimijoilta ja yrityksiltä siitä, kuinka tärkeää on tuoda piristystä harmaan marraskuun keskelle. Se, että kaupunkilaiset ja kauempaakin tulevat kokoontuvat yhteen, luo sekä tärkeää yhteisöllisyyden kokemusta että piristystä liiketoimintaan. Festivaali myös työllistää ison määrän ihmisiä sekä suoraan että välillisesti”, Halunen sanoo.

”Saamme joka vuosi massoittain palautetta sekä yksittäisiltä ihmisiltä että kaupungin eri toimijoilta ja yrityksiltä siitä, kuinka tärkeää on tuoda piristystä harmaan marraskuun keskelle.”

”Maksuton tapahtuma, joka toteutetaan kaikille avoimessa kaupunkitilassa, mahdollistaa kulttuurin saavutettavuuden myös monille ryhmille, jotka eivät normaalisti pääse näiden kokemusten äärelle. Näemme itse Lumon yhdeksi palkitsevimmista tapahtumista myös järjestäjän näkökulmasta juuri näistä syistä.”

Lumon ohjelma löytyy kokonaisuudessaan nettisivulta www.ouka.fi/lumo.

 

Lue myös