Liikuntapaikoilla valaisevat nyt ledit

Heinäpään palloiluhallin valojen vaihtaminen on säästänyt vuoden aikana jo 20 omakotitalon lämmityksen verran sähköä. Kuva: Pirkko Partanen

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Annu Maarit Höttönen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ledit vähentävät jään kulumista

”LED-valaisimet sopivat hyvin urheilutiloihin, sillä niissä ei ole tarvetta lämpöä tuottavalle valaistukselle. Itse asiassa pienemmissä jäähalleissa valaistuksen vaihto parantaa jään laatua, kun valaisin ei lämmitä jään pintaa”, kertoo energia-asiantuntija Johanna Mäkelä Oulun Tilapalveluista.

Kaupungin kaikkia jäähalleja valaisevat nyt ledit, samoin monia muita urheilukiinteistöjä. Tuorein valaistusmuutos tehtiin Raatin liikuntakeskukseen. Sieltä odotetaan laskennallista säästöä noin 120 megawattituntia vuodessa.

 

Olosuhteet, energiatehokkuus ja säästöt

Kaupungin ympäristöohjelmassa on kiinnitetty huomiota rakennusten energiansäästön lisäksi sisätilojen olosuhteisiin. ”Nämä voivat hyvin kulkea käsi kädessä. Esimerkiksi kaupunginsairaalassa on käynnissä valaisinten vaihto ledeihin. Remontin tavoitteena on viilentää rakennuksen sisäilmaa. Energiatehokkuus on tavallaan vain sivutuote tässä remontissa”, Mäkelä selittää.

Valaistusmuutoksissa ei ole kyse vain olosuhteista tai ympäristöstä, sillä ne tuovat myös selvää säästöä. Jos esimerkiksi Heinäpään palloiluhallin osalta huomioidaan valaistusmuutos sekä lisääntynyt kaukolämmön tarve, ledit säästivät vuodessa 40 000 euroa energialaskussa.