Lapsilta ja huoltajilta yli neljä tähteä iltapäivätoiminnalle

Iltapäivätoiminta sai kyselytutkimuksessa sekä lapsilta että heidän huoltajiltaan lähes täydet pisteet. Arkistokuva: Sanna Krook

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Satu Fränti

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

Lapset viihtyvät iltapäivätoiminnassa hyvin, ja heillä on siellä yleisesti paljon kavereita.

”93 prosenttia lapsista kertoo, että heillä on iltapäivätoiminnassa paljon kavereita. Surullista on, että muutama lapsi kertoi, ettei hänellä ole yhtään kaveria. Tämä on asia, johon iltapäivätoiminnan ohjaajat pyrkivät kiinnittämään huomiota, jotta jokainen lapsi saisi edes yhden kaverin”, iltapäivätoiminnan suunnittelija Jaana Valtanen Oulun kaupungilta kertoo.

Vastausten mukaan lapset kokevat olonsa turvalliseksi, sillä heillä on paljon kavereita ja he kokevat kiusaamista suhteellisen vähän. Lapsista vajaa viidesosa kertoo joutuneensa kiusatuksi. Lapset osaavat hyvin kertoa kiusaamisesta aikuisille, ja aikuiset myös puuttuvat siihen.

”Jos lapsi ei ole kertonut kiusaamisesta aikuisille, hän perustelee asiaa jännittämisellä tai unohtamisella. Oli myös mahdollista, että hän on selvittänyt asian itse tai ohjaaja on ollut paikalla ja nähnyt jo tilanteen”, Valtanen kuvailee.

Neljäsosa lapsista kertoi, että oli nähnyt, kun jotain toista lasta on kiusattu. Lapset kertovat pääsääntöisesti kiusaamisesta ohjaajille, ja ohjaajat puuttuvat kiusaamiseen. Lasten avovastauksista ei noussut esille vakavia kiusaamistilanteita.

Kivaa tekemistä sisällä ja ulkona

Lapsista yli 95 prosenttia viihtyy joka päivä tai melkein joka päivä hyvin iltapäivätoiminnassa. Siellä on heidän mielestään kivaa tekemistä niin sisällä kuin ulkona, ja turvallisille  aikuisille on helppo puhua. Lapset saivat antaa toiminnalle 1–5 tähteä. Tähtien keskiarvoksi tuli 4,43.

Lapset syövät mielellään välipalan, ja se on heistä yleensä hyvää. Vain muutamalle lapselle välipala ei maistu. Osa lapsista ja huoltajista on sitä mieltä, että välipalan tulisi olla runsaampi, sillä koulun tarjoaman lounaan ja kodissa saatavan päivällisen välinen aika on pitkä.

Lapsista valtaosa lähtee itsenäisesti kotiin vanhempien kanssa sovittuun aikaan; vain noin 35 prosenttia huoltajista käy hakemassa lapsen kotiin iltapäivätoiminnasta.

Huoltajien toiveet täyttyvät

Huoltajat arvostavat iltapäivätoiminnan ohjaajien työtä, ja ohjaajien ja huoltajien välinen yhteys toimii yleensä hyvin. Yli 95 prosenttia huoltajista kertoo, että toiminta vastaa heidän odotuksiaan ja toiveitaan erittäin hyvin tai hyvin. Huoltajilla tähtien keskiarvo on 4,48 tähteä.

Huoltajien mielestä iltapäivätoiminnassa on tärkeintä turvallinen toimintaympäristö, kaverit, ulkoilu, välipala ja se, että huoltajat tietävät, missä lapsi on. Lasten ja huoltajien mielestä iltapäivätoiminnan suurin ongelma on meteli ja levottomuus sekä osittain ahtaat tilat.

Noin puolet toimintaan osallistuneista perheistä vastasi kyselyyn tammikuussa. Vastauksia saatiin yhteensä 629.