Kristiina arvostaa elämää ympärillä, lähiluontoa ja sujuvaa arkea – vastaa testiin ja kerro, millaisen Oulun sinä haluaisit

Kristiina Nurmenniemi asuu lyhyen pyörämatkan päässä Oulun keskustasta ja käyttää keskustan palveluja lähes päivittäin. Kuvat: Pasi Rytinki

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Millainen on toiveidesi Oulu, entä mikä kaupungissa on arjen kannalta tärkeää – ja miksi? Näitä asioita kartoittaa Toiveidesi kaupunki -testi, joka aloittaa Oulun Liikekeskuksen Toivotun tulevaisuuden kaupunkikeskusta -hankkeen yhteistyössä Mun Oulun kanssa.

Toivoniemessä asuva Kristiina Nurmenniemi on testikyselyn perusteella keskustan liepeillä asuva urbaani ja yhteisöllinen ihminen, joka myös arvostaa omaa rauhaa, lähiluontoa, ekologisuutta ja turvallisuutta. Nurmenniemi myöntää, että vastauksista on rakentunut oikeaan osunut data-analyysi hänestä.

”Kyllä siihen voi samaistua. Tuossa pyörämatkan päässä keskustasta asustelen ja aika paljon keskustan palveluja käytän. Päivittäin olen käynyt, kun työpaikka on tuossa Valkeassa. Tykkään sellaisesta tietoisuudesta, että on palvelut lähellä ja ihmisiä ympärillä, mutta voi kuitenkin myös vetäytyä omaan rauhaan”, juuri äitiysvapaalle jäänyt Nurmenniemi sanoo.

”Tykkään sellaisesta tietoisuudesta, että on palvelut lähellä ja ihmisiä ympärillä, mutta voi kuitenkin myös vetäytyä omaan rauhaan.”

Nurmenniemi vastasi koekäyttäjänä testiin, jolla aloitetaan Oulun Liikekeskuksen hallinnoima Toivotun tulevaisuuden kaupunkikeskusta -hanke. Sitä on rahoittanut Pohjois-Pohjanmaan Liitto, ja pitkän tähtäimen tavoitteena on kehittää Oulua ja sen keskustaa kaupunkilaisten tarpeiden pohjalta, ja nimenomaan yhdessä kaupunkilaisten kanssa.

Linkit kyselyyn ja Oulun Päivillä järjestettävään työpajaan löytyvät tämän jutun lopusta.

Sopivan kokoinen Oulu

Toiveidesi kaupunki -testillä kartoitetaan oululaisten ajatuksia siitä, mikä kaupungin arjessa on heille tärkeää ja merkityksellistä. Testi tehdään täysin anonyymisti. Päämääränä on pohtia sitä, miten Oulun ruutukaavakeskustan viihtyisyyttä ja laajemmin kaikkien oululaisten elämänlaatua voitaisiin parantaa.

Testi antaa vastaajalle analyysin siitä, minkälainen on hänen unelmiensa asuinalue. Tuloksen avulla voi pohtia myös sitä, vastaako nykyinen asuinpaikka testin tuloksia.

Kristiina Nurmenniemen vastauksista selviää muun muassa se, että lähiluonto on hänelle tärkeää.

”Melkein joka päivä olen käynyt Hartaanselän lenkillä, Ainolan puistossa tai Pikisaaressa kiertelemässä. Sieltä saa sitä rauhaa.”

Kristiina Nurmenniemi pitää myös turvallisuutta tärkeänä kaupungissa ja pitää Oulua pääosin turvallisena.

Alun perin ylivieskalainen Nurmenniemi on asunut Oulussa lähes koko aikuisikänsä, vaikka välissä oli opiskeluja ja kesätöitä muualla Suomessa ja ulkomailla.

”Minusta Oulu on just sopivan kokoinen. Olen miettinyt, että varmasti hermostuisin kovemmissa ruuhkissa, jos menisi kovin paljon aikaa vaikkapa harrastuksiin menemisiin. Täällä pääsee suhteellisen sujuvasti paikasta toiseen, varsinkin kun itse liikun pyörällä ihan ympärivuotisesti”, Nurmenniemi sanoo.

Nurmenniemi sanoo, että Oulu on sopivan kokoinen myös siinä mielessä, että vapaa-ajan vieton vaihtoehtoja ei ole ”ihan tuhottomasti”. Kun töissä joutuu tekemään jatkuvasti valintoja ja päätöksiä, vapaa-ajalta kaipaa selkeyttä eikä tunnetta siitä, että jää jostain paitsi.

Vesistöjä voisi hyödyntää paremmin

Nurmenniemen vastauksista nousi esiin toiveena, että Oulu voisi hyödyntää vesistöjä ja merta paremmin keskustan kehittämisessä.

”Kun meillä oli italialaisia vieraita, he pääsivät ajamaan moottorikelkalla jään päällä. Eiväthän he meinanneet uskoa sitä todeksi.”

”Siinä on varmaan vain mielikuvitus rajana, mitä kaikkea voisi tehdä. Toivoisin, että olisi sellaisia palveluita, että kaikilla olisi paremmat mahdollisuudet viettää enemmän aikaa ja virkistyä veden äärellä. Olivat ne sitten ravintoloita tai vaikkapa jään tuotteistamista talvisin”, Nurmenniemi pohtii.

”Kun meillä oli italialaisia vieraita, he pääsivät ajamaan moottorikelkalla jään päällä. Eiväthän he meinanneet uskoa sitä todeksi”, hän kertoo esimerkkinä.

Merkityksellisyys pintaan

Nurmenniemelle Toiveidesi kaupunki -testin aihepiiri on tuttu myös työn puolesta, sillä hän on pohtinut samoja teemoja kaupunki- ja palvelumuotoilijan ammatissaan. Hän piti testin kysymyspatterin tarkentavaa kysymystä kunkin teeman tärkeydestä ja merkityksestä vastaajalle oivaltavana. Jos tietyn aihepiirin kokee tärkeäksi, siitä avautuu lisäkysymys, jonka avulla voi kertoa ajatuksistaan syvemmin.

”Monesti näissä kyselyissä kysytään lähinnä ideoita, ja niitähän on ihan hirveästi, mutta mikä on oikeasti merkityksellistä? Tässä tuli oikein mietittyä ja haastettua itseäni, että miksi juuri nämä asiat ovat itselleni tärkeitä. Silloin päästään oikeasti juurisyihin ja merkityksellisiin asioihin”, Nurmenniemi sanoo.

Monivuotisessa hankkeessa onkin ajatuksena saada mahdollisimman syvälle pureutuvaa tietoa oululaisten ajatuksista ja toiveista kaupunkiin liittyen ja kehittää Oulua siltä pohjalta yhdessä kaupunkilaisten kanssa.

Hankkeen tausta-arvot tulevat EU-komission monialaisesta New European Bauhaus -aloitteesta, jolla pyritään etsimään kestäviä ja esteettisiä ratkaisuja ihmisten jokapäiväisiin haasteisiin – yhdessä heidän kanssaan ja niin, että osallistuminen on mielekästä, mukavaa ja merkityksellistä ja keskittyy jokaisen osallistuvan ihmisen elämänlaatua parantavien asioiden pohdintaan.

Toivotun tulevaisuuden kaupunkikeskusta -hankkeen etenemisestä tullaan kertomaan Mun Oulussa.

Toiveideni kaupunki -testin voi tehdä joko suomeksi tai englanniksi zef.fi-palvelussa.

Testin tiimoilta järjestetään Toiveideni kaupunki -työpaja Oulun päivillä yhdessä Oulu-seuran kanssa lauantaina 2.9. klo 15.30–16.30 Pohjola Norden -keskuksen tiloissa (Sepänkatu 9). Lisätietoja työpajasta Mun Oulun tapahtumakalenterissa.

 

Toivotun tulevaisuuden kaupunkikeskusta on Oulun Liikekeskus ry:n hallinnoima ja Mun Oulun kanssa yhteistyössä toteuttama hanke.