Kiitosta saanut Bike’s Patrullen jatkaa töitä pyörävarkauksien estämiseksi

Ilkka Pulkkisen perustaman vapaaehtoispartio Bike’s Patrullenin toiminnassa näkyvät pyörävarkauksen ennaltaehkäisy ja niistä tiedottaminen. ”En olisi alussa uskonut, miten laajaa toimintaa pyörävarkaudet täällä Oulussa ovat.” Kuva: Juuso Haarala

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

”Haluaisimme pystyä vakuuttamaan ihmiset siitä, että pyörä on tässä kaupungissa ihan turvallinen hankkia”, vapaaehtoisryhmä Bike’s Patrullenin perustaja Ilkka Pulkkinen kuvailee. 

Näkyvin osa Bike’s Patrullenin toimintaa on varastettujen pyörien jäljittäminen ja palauttaminen saatujen vihjeiden perusteella. Vihjeitä ryhmälle kertyy nykyisin huomattava määrä, kuten on kertynyt myös suoraan omistajilleen tai vakuutusyhtiöille palautettuja pyöriä.

Osa on tuoreita varkauksia ja osa monien vuosien takaa. Paljon hyvää on saatu aikaan, mutta työtä riittää yhä, Pulkkinen sanoo. Hän kertoo ryhmän löytäneen jo lähemmäs tuhat pyörää, mutta tunnistamattomiakin pyöriä on Pulkkisen mukaan satoja ympäri kaupunkia.

”Jos pyörää ei ole mahdollista tunnistaa esimerkiksi runkonumerosta, omistaja ei voi silloin mitenkään osoittaa, että pyörä on hänen”, Pulkkinen huomauttaa.

Pyöränomistajia Pulkkinen neuvookin ottamaan kuvan pyörän runkonumerosta sekä jostakin muusta helposti tunnistettavasta yksityiskohdasta varkauden varalta. 

Ennaltaehkäisevä työ kantaa hedelmää 

Bike’s Patrullenin toiminta on kasvanut ja monipuolistunut kuukausien kuluessa, ja haastatteluhetkellä vapaaehtoisryhmässä toimii Pulkkisen lisäksi 23 jäsentä. Hommia aiotaan jatkossakin tehdä yksityishenkilöinä. 

”Netissäkään ei myydä fillareita samoissa kanavissa kuin ennen, koska siitä jää kiinni.”

”Meille tullut palaute on ollut ihan mielettömän hyvää. Se, mistä me olemme ylpeitä, on, että meidän toiminta selvästi hillitsee pyörävarkauksia. Netissäkään ei myydä fillareita samoissa kanavissa kuin ennen, koska siitä jää kiinni”, Pulkkinen miettii. 

Viranomaisyhteistyö sekä poliisin että vartiointiliikkeiden kanssa on Bike’s Patrullenille erittäin tärkeää. Oulun poliisi saa Pulkkiselta kiitosta siitä, että nämä ovat laittaneet resursseja pyörävarkauksien selvittelyyn. 

Ryhmän toimintaa tehdään omien laillisten resurssien ja oikeuksien puitteissa. Jos varkaustilanne huomataan, poliisit soitetaan paikalle. Myös turvallisuuden kannalta on paikkoja, jonne Bike’s Patrullen ei mene. 

”Olemme oppineet hirveän paljon tänä aikana. Uskon, että poliisille on ollut meidän vinkeistä iso apu. Ilmoitamme myös muista huomaamistamme lieveilmiöistä, kuten myymälävarkauksista. Yrittäjille ja muille tahoille on pyritty viestimään siitä, miten turvallisuutta ja näköhavaintoja voitaisiin parantaa. Se kaikki on ennaltaehkäisevää työtä, joka kantaa hedelmää myöhemmin”, Pulkkinen huomioi. 

Olennainen jatkumo, tärkeä harrastus 

Tärkeintä Bike’s Patrullenin työssä on juuri tiedon välittäminen eteenpäin, olipa kyse sitten pyörävarkauksien ennaltaehkäisystä tai turvallisuutta lisäävistä keinoista, Ilkka Pulkkinen sanoo. 

”Olennaista minusta olisi yleensäkin, etteivät ihmiset sulkisi silmiään epäkohdilta vaan ilmoittaisivat niistä eteenpäin turvallisesti. Soitettaisiin hätänumeroon, jos on tarve.” 

Tieto polkupyörävarkauksien ennaltaehkäisystä leviää monenlaisin tavoin. Kastellin koulun kahdeksasluokkalaiset tekivät tänä keväänä Oulun kouluille jaettavaksi opetusvideon, jossa käydään läpi, millaiseen paikkaan ja miten pyörä kannattaa lukita, jotta se ei lähtisi niin herkästi varkaiden matkaan. Videoon haastateltiin muun muassa Bike’s Patrullenin jäseniä. 

”Me halutaan, että tällä hommalla on jatkumoa ja toimintaa suunnitellaan sen mukaan”, Pulkkinen toteaa. 

Yksi esimerkki Bike’s Patrullenin toiminnan laajentumisesta on yhteistyö ProAid Network ry -avustusjärjestön kanssa. Järjestö toimitti huhtikuussa Ukrainaan heijastimia osana liikenneturvallisuuskampanjaansa.  

”Olennaista minusta olisi yleensäkin, etteivät ihmiset sulkisi silmiään epäkohdilta vaan ilmoittaisivat niistä eteenpäin turvallisesti.”

Bike’s Patrullenin juuret juontavatkin Ukrainan sotaan. Sen sytyttyä Pulkkinen alkoi auttaa ukrainalaisperheitä pakenemaan ja majoittumaan Oulun seudulle. Pulkkisen aktiivisuuden ja vinkkien avulla ukrainalainen jääkiekkojuniori Viktor Eyevlev sai takaisin varastetun pyöränsä. 

Ilkka Pulkkisella on paljon ajatuksia ja ideoita paikallisen polkupyöräturvallisuuden parantamiseksi aina lainsäädännöstä lähtien. Pohjimmiltaan Bike’s Patrullen on hänelle ja hänen perheelleen myös tärkeäksi muodostunut harrastus. 

Tulee oltua paljon ulkona ja liikuttua nimenomaan pyörällä. Kyllä se on omaan elämään tuonut sisältöä todella paljon.” 

Poliisi: Toimi näin, jos epäilet pyörävarkautta  

  • Poliisista muistutetaan, että anastetun pyörän saa ottaa haltuunsa vain sen laillinen omistaja. Jos vastaan tulee varastetuksi epäilty pyörä, poliisi neuvoo soittamaan hätänumeroon 112. Poliisin tehtävä on varmistaa, onko pyörä ilmoitettu anastetuksi, palauttaa se omistajalleen ja tutkia rikos. 

 

Lue myös