Kesäisessä Oulussa tarjolla runsaasti ravintolaelämyksiä

Ravintola Hugon ravintoloitsija Tommi Tuhkanen kutsuu lomalaiset nauttimaan sesongin herkkuja. Kuva: Tero Suutari.

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Annu Maarit Höttönen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kesä on näyttänyt jo parhaita puoliaan. Oulun ravintoloissa on virittäydytty toiveikkain mielin kesätunnelmaan, ja ravintolat ovat valmiita ottamaan asiakkaat avosylin vastaan.

Ruokanautintoja Nallikarista

Kesäkuun helteet houkuttavat runsaasti kävijöitä Nallikariin.

”Kotimaan matkailu on lisääntynyt valtavasti verrattuna viime vuoteen”, ravintoloitsija iloitsee. Lomalaisia näkyy paljon ja niin perhematkat, karavaanarit kuin moottoripyöräilijätkin ovat tuttu näky kesäisessä kävijäkunnassa.

”Nallikari on oululaisten olohuone. Sinne ovat tervetulleita kaikki, niin muualta saapuvat lomalaiset kuin oululaisetkin”, sanoo Janne Gehör, yksi Ravintola Nallikarin kolmesta ravintoloitsijasta. Tänä kesänä oululaisten olohuone täydentyi uudella Nallikari Bakery & Bistrolla, joka syntyi Ravintola Nallikarin ja Nallikarin Lomakylän yhteistyönä.

Bakery & Bistro -puolella panostetaan itse tuotteeseen, siitä pitää huolen alalla parikymmentä vuotta toiminut yksi yrittäjistä ja keittiötoiminnasta vastaava Antti Lindholm, sekä kondiittorimestari Sampo Kotajärvi. Heidän avullaan Bakery & Bistron toimintaa saadaan kehitettyä. Kotajärvi loihtii tuoreet leivät, leivokset ja pullat myyntiin joka päivä. Se on jo itsessään elämys Hietasaaren alueella vieraileville. Paikka pysyy auki ympärivuotisesti.

Nallikari Bakery & Bistron leivokset, leivät ja pullat tulevat myös Ravintola Nallikarin puolelle myyntiin.

”Nyt kaavaillaan, että saataisiin Nallikarille oma nimikkoleivos, jota olisi tarjolla ainoastaan ravintola Nallikarissa ja Nallikari Bakery & Bistrossa.”

Kakuissa käytetään aitoja makuja. Kaikki tehdään aidoista marjoista ja hedelmistä, voista ja kermasta.

Ravintola Nallikarin ravintoloitsija Katja Pasanen toivottaa oululaiset ja ulkopaikkakuntalaiset lämpimästi tervetulleiksi uuteen Nallikari Bakery & Bistroon. Kuva: Tero Suutari

Eväät myös piknikille

Mukaan otettava piknik-kassi on yksi Ravintola Nallikarin kevään uutuustuotteista. Piknik-kasseja myydään Oulun Matkailun ja yrityksen omassa verkkokaupassa. Kasseille on ollut kysyntää poikkeusaikana. Asiakkaat ovat napanneet kassin mukaan esimerkiksi hääpäivän juhlistamiseen ja menneet ulos rannalle nauttimaan piknikille sen antimista.

Kuohuviini olisi vielä piste i:n päälle, mutta toistaiseksi mukaan saa myydä ainoastaan mietoja alkoholijuomia sekä virvoitusjuomia.

Ravintola Nallikarissa tarjoillaan myös pidemmän kaavan menuja. Tarjolla on muun muassa paljon kala- ja äyriäisruokia sekä simpukoita.

”Arkena työ vie helposti mukanaan. Ravintola Nallikariin on mukava tulla rentoutumaan ja viettämään aikaa myös lasten kanssa ilman stressiä.”

Ravintola Nallikarin takaa löytyvä Oulu Zipline ja muut Nallikarin ympäristössä sijaitsevat aktiviteetit tarjoavat lisää elämyksiä. Ravintolan yhteydestä löytyy myös vuokrattava saunamaailma ja sen päällä sijaitseva seitsemän hengen jacuzzi.

Hietasaareen suunnitellaan jälleen uutta asuntomessualuetta, joten lähialueen asiakaspohjaa löytyy. Nallikariin on helppo tulla ja kauempaa tulleille löytyy maksuttomia parkkipaikkoja.

Koko perheen tapahtumia kaivataan

Yrittäjä Katja Pasanen kaipaa Hietasaaren alueelle Kaupungin järjestämiä koko perheen tapahtumia.

”Olisi hienoa, jos Torinrannasta pääsisi suoraan vesibussilla Nallikariin. Siinä olisi kesäyrittäjille hyvä vinkki, mitä lähteä kehittämään.”

”Kun Oulun matkailu koko ajan lisääntyy ja mietitään matkailun palveluita ja kohteita, olisi hienoa että saataisiin meri hyödynnettyä enemmän”, Gehör pohtii.

”Ravintolassa saa ja pitää viettää aikaa. Ravintola on juuri sellainen paikka, että sieltä lähdetään hakemaan elämyksiä ja kokemuksia. Siellä vietetään laatuaikaa perheen ja ystävien kanssa hyvästä ruuasta ja palvelusta nauttien”

Ravintolat kaipaavat turisteja

Myös Ravintola Hugo Rantakadulla on jälleen avattu kesäkuun alussa.

”Ilo palata sorvin ääreen”, tuumaa ravintoloitsija Tommi Tuhkanen.

Hugo on toistaiseksi avoinna neljänä päivänä viikossa, keskiviikosta lauantaihin.

Avaamisen jälkeen ensimmäiset viikot ravintola on saatu hyvin täyteen rajoitetuilla paikkamäärillä.

Henkilöstön tunnelmat ovat toiveikkaat, vaikka poikkeusolot heijastuvat edelleen.

”Äärimmäisen iloisia ollaan tästä, että saatiin ravintola auki. Mielenkiinnolla odotellaan, mihin suuntaan tilanne kääntyy. Toivotaan, että saataisiin vielä lisää turisteja ja elämää kaupunkiin.”

Ravintolassa ollaan koko ajan valmiina reagoimaan, jos nähdään, että tarvetta tulee avata lisäpäiviä tai muuttaa toimintaa. Tärkeintä on, että ravintolassa on turvallista käydä.

Ruokalista elää hetkessä

Ravintolan spesialiteetteihin kuuluu valmis ja monipuolinen, pitkä menu.

Tarjolla on kuuden ruokalajin menu, josta saadaan heinäkuun aikana esille myös kasvisversio. Menun suhteen eletään jatkuvasti hetkessä, ja sen laatimisessa korostuvat sesongin tuotteet ja paikallisuus. Tällä hetkellä pinnalla ovat villiyrtit.

Ulkomaisiin turisteihin on aina vedonnut skandinaavisuus.

”Suomalaisia makuja modernilla otteella”, kuten ravintoloitsija itse asiaa kuvaa.

Tarjolla ruoan kylkeen on juomapaketit, suositusviinit ja oluet.

”On pyritty miettimään homma valmiiksi asiakkaan puolesta, ei tarvitse kuin istua alas ja nauttia.”

Tuban kesä näyttää valoisalta

Aivan Ainolanpuiston kupeesta löytyy tiivissä yhteistyössä toimiva kolmen ravintolan ravintolayhteisö. Ravintolakorttelissa toimivat ravintola Rauhala, Voimala 1889 ja Tuba Food & Lounge.

Ravintolakorttelin ravintoloitsija Anne Mikkola kertoo, että kun asiakaspaikkamääriä sisällä rajoitettiin, korvaavia tiloja saatiin patiolta.

”Nyt kun buffet-myynti saatiin taas avata, ajateltiin kokeilla kuinka oululaiset tykkäävät, jos meillä on täällä joka päivä tarjolla lohikeittoa artesaanipizzan ja -burgereiden lisäksi.”

Muutaman päivän perusteella lohikeitosta on tykätty ja kysyntä on kasvanut.

”Ehkä se on kiva vaihtoehto niin paikkakuntalaisille kuin muualtakin tuleville, sillä lohi on kuitenkin niin oululainen juttu”, Mikkola jatkaa.

Verkkokaupan kautta voi tilata piknik-kassin, joka sisältää suolaista ja makeaa herkkua. Sen voi napata mukaan vaikka mennessään viettämään kaunista kesäpäivää viereiseen Ainolanpuistoon.

Tuban puolella on järjestetty normaalisti paljon tapahtumia. Osa tapahtumista on jouduttu siirtämään syksylle, mutta nyt kun rajoituksia on alettu purkamaan, on myös tapahtumatuotantoa alettu pikkuhiljaa uudelleenviritellä. Mikkola kertoo, että keikkoja ja tapahtumia aletaan lisätä tapahtumakalenteriin hiljalleen sitä mukaa, kuin saadaan sovittua bändien ja tapahtumanjärjestäjien kanssa. Tietyt tapahtumat ovatkin jo tiedossa.

”Joka keskiviikko on ilmainen Tubavisa, sitä voin suositella niin paikkakuntalaisille kuin turisteillekin. Yleistietovisa on hauskaa illanviettoviihdettä koko perheelle tai kaveriporukalle.”

Ravintola Rauhala pysyy kesän ajan lähinnä juhlatalona. Siellä järjestetään monenlaisia perhejuhlia arkisin ja viikonloppuisin. Silti pari yleisötapahtumaakin on jo heinäkuulle tiedossa.

Heinäkuun alun ohjelmassa Rauhalan nostalgisessa miljöössä on ainakin leivosbuffet, jonne tarjoilut tekee Tuban ranskalainen patissier Florian. Florianin herkkuja voi päivittäin nauttia myös Tubassa.

”Leivokset ovat käsityönä tehtyjä, suorastaan taideteoksia.”

Heinäkuun mittaan järjestetään lisäksi ranskalainen brunssi sekä vegaanibrunssi.

Korttelikapakassa voi muun muassa laulaa patiokaraokea ja nauttia taiteesta. Kuvassa Voimalan yrittäjät Antti Kairakari ja Anne Mikkola. Kuva: Tero Suutari

Berliini Oulun ytimessä

Ravintola Voimala 1889:n puolella kesä on aloitettu kokonaan uudella liikeidealla.

”Kun kaikki kesän tapahtumat peruutettiin koronan vuoksi, kalenteri oli niin tyhjä, että alettiin miettimään, mitäs nyt keksitään. Nyt meillä on Korttelikapakka auki koko kesän ajan, käytössä on sekä patio että sisätila”, Anne Mikkola kertoo.

Voimalan ja Rauhalan välissä sijaitsevalla Prunnitorilla on tänäkin kesänä tiedossa monipuolisesti ohjelmaa: elävää musiikkia, taidetta ja kulttuuria. Ensi viikosta eteenpäin keskiviikkoiltaisin paikalla voi mennä laulamaan maksutta patiokaraokea. Patiolle pystyy myös tilaamaan take away -annoksina ruokaa Tubasta.

Voimalan patiolle kerralla mahtuu jopa 500 henkilöä, joten isommallekin väelle saadaan turvallisesti tilat järjestettyä. Baari ja vessat löytyvät sisätiloista, pihalla on katettu lava.

”Hyvää palautetta on tullut, kun ollaan oltu tässä muutama viikko auki. On tullut jopa semmoisia kommentteja, että tuntuu ihan kuin oltaisiin jossain Berliinissä. Tämmöinen hauska sisäpihamiljöö.”

Viikonloppuisin ihmiset ovat löytäneet paikalle hyvin, mutta viikolle toivotaan enemmän kävijöitä.

”Toivotaan, että heinäkuussa kun ihmiset ovat enemmän lomafiiliksellä, niin väkeä riittäisi sitten tasaisemmin.”

”Ravintolakorttelissa on haluttu viljellä kulttuuria. Patiolla on useamman taiteilijan veistosnäyttely sekä Susanna Sivosen veneinstallaatio tuomassa raffia henkeä ja silmäniloa. Työn alla on erilaisia tapahtumia. Yritetään saada sisältöä niin, että todellakin olisi syy tulla patiolle, ei pelkästään syömään ja juomaan, vaan myös kuuntelemaan musiikkia, tapaamaan kavereita ja nauttimaan siitä fiiliksestä.”

Artikkeli on osa Meidän Oulu -juttusarjaa

Meidän Oulu -tarinat kertovat oululaisten yrittäjien, palvelutuottajien ja tapahtumajärjestäjien kekseliäisyydestä ja sinnikkyydestä nopeasti muuttuneissa olosuhteissa. Meidän Oulu kannustaa oululaisia pitämään paikallisten puolta.

Lue myös