Kaupunki korjaa, osa 2: Byströmin kattoremontti valmistuu kevättalvella – Nappitalo vuorossa toukokuussa

Byströmin talon kattoremontin on määrä valmistua kevättalvella. Viereisen Nappitalon kattoremontti valmistuu toukokuussa. Kuvat: Sanna Krook

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Petri Kristian Isoniemi

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Hallituskadun varrella sijaitsevien Byströmin talon ja viereisen Nappitalon kattojen korjaustyöt ovat käynnissä tällä hetkellä. Vastaava työnjohtaja Antti Kovalainen arvioi, että Byströmin talolle tehtävät korjaustyöt valmistuvat maalis-huhtikuun taitteessa. Kovalainen toimii vastaavana työnjohtajana sekä Byströmin talolla että Nappitalolla.

Byströmin talon ja Nappitalon kattojen korjaustyöt ovat edenneet osittain rinnakkain, mutta Nappitalon osalta korjaustyöt alkoivat myöhemmin. Nappitalon korjaamisesta vastaava rakennuttajainsinööri Tuomo Tunturi arvioi, että Nappitalon katon korjaustyöt valmistuvat myöhemmin toukokuussa.

Remontissa molempien talojen kattoihin on pyritty jättämään vanhaa aluslaudoitusta, lukuun ottamatta lahovaurioista aluslaudoitusta. Vanerin päälle tulee huopa, jonka päälle asennetaan kattopelti. Sääsuojat ovat tarpeellisia siitä syystä, että rakenteet olisivat vaarassa kastua ilman niitä.

Projektipäällikkö Perttu Orava on yhdessä Byströmin talon torneista. Näihin torneihin on määrä asentaa koristeelliset kaiteet.

Byströmin talossa on myös kolme tornia, joiden ikkunapielien koristeosien kunnostus on parhaillaan käynnissä. Torneihin asennetaan uudet koristeelliset kaiteet. Niiden on tarkoitus olla sellaisia, kuten ne ovat olleet aikaisemmin.

Talojen historiallisuus huomioidaan

Byströmin talo ja Nappitalo ovat vanhoja, suojeltuja rakennuksia. Molemmat on rakennettu 1800-luvun jälkipuoliskolla. Siitä syystä Pohjois-Pohjanmaan museo on ollut yhteiskumppanina tässä korjaushankkeessa antaen lausuntoja siitä, että mitä taloissa jätetään ennalleen ja mitä voidaan uusia.

”Museon kanssa yhteistyö on toiminut hyvin koko projektin ajan”, projektipäällikkö Perttu Orava Oulun Tilapalvelut -liikelaitoksesta kertoo.

Vastaava työnjohtaja Antti Kovalainen Nappitalon ullakolla. Kirveellä veistetyt vanhat tukirakenteet säilyvät ullakkotiloissa.

Kattoremonteissa säilytetään molempien talojen vanha henki. Talojen ullakkotiloissa on edelleen vanhat, kirveellä veistetyt tukirakenteet myös remontin jälkeen. Ne ovat kestäneet, vaikka esimerkiksi pommien sirpaleet naarmuttivat niitä toisen maailmansodan aikana, jolloin Oulu oli ilmapommitusten kohteena.

Talot pysyneet käytössä

Byströmin talo ja Nappitalo ovat olleet käytössä korjaustöiden ajan ja ne myös pysyvät käytössä edelleen. Molemmissa taloissa käyvät työntekijät, minkä lisäksi niissä vierailee asiakkaita. Korjaustyöt ovat vaikuttaneet kuitenkin sillä tavalla, että molempien talojen käyttäjien on täytynyt olla joustavia. Samalla esteetön kulku taloihin on kuitenkin varmistettu.

”Käyttäjille voi sanoa kiitokset, että hyvin ovat joustaneet”, Antti Kovalainen toteaa.

Esimerkiksi Byströmin talon vesikaton korjaamisen suunnittelu alkoi vuonna 2018, koska vanha vesikatto oli tullut teknisen käyttöikänsä päähän. Sääsuojat ja rakennustelineet asennettiin paikoilleen Byströmin talolle viime syyskuussa, minkä jälkeen purkutyöt alkoivat lokakuussa. Korjaustöiden valmisteleva osuus kesti useita viikkoja. Nappitaloa suojaava sääsuoja valmistui vuodenvaihteessa, minkä jälkeen purkutyöt alkoivat tänä vuonna.

Sääsuojat varmistavat sen, että rakenteet eivät kastu kattoremontin aikana.

Byströmin talon korjaustöiden pääsuunnittelijana on toiminut arkkitehti Janne Pihlajaniemi Arkkitehdit m3 Oy:sta. Nappitalon korjaustöiden pääsuunnittelijana on toiminut Teemu Leppänen Avario Oy:sta.

Tervaporvari rakennutti Byströmin talon

Arkkitehti Hugo Neumanin suunnittelema Byströmin talo valmistui vuonna 1884 Oulun toisen suurpalon jälkeen ja tämä talo muodostuu kivi- ja puuosasta. Oululainen tervaporvari Otto Ravander rakennutti talon äidilleen. Sen kiviosassa oli Ravanderin sekatavarapuoti ja asuintilat olivat puuosassa. Talon nimi on peräisin siitä, että Byströmit ostivat talon vuonna 1927. Oulun radioyhdistys vuokrasi talosta tilat ohjelmien tekemistä varten vuonna 1933, minkä jälkeen se toimi tässä talossa viisi vuotta.

Oulun kaupunki osti Byströmin talon vuonna 1970, minkä jälkeen talossa oli kaupungin sosiaalitoimen tiloja vuoteen 2003. Oulun kaupungin nuorisotoimen hallintopalvelut, Nuorten tieto- ja neuvontakeskus Nappi ja Nuortenkeskus Walda siirtyivät Byströmin taloon peruskorjauksen jälkeen vuonna 2007. Sitten Byströmin Ohjaamo, joka on palvelukeskus alle 30-vuotiaille, aloitti toimintansa tässä talossa vuonna 2011.

Byströmin talon vieressä sijaitseva Nappitalo on 1880-luvulla rakennettu keltainen puutalo. Galleria 5 on toiminut tässä talossa vuodesta 1999 alkaen. Taloa isännöi Oulun Taiteilijaseura -63 -yhdistys nykyään. Sen tiloissa ovat toimisto, näyttelytilat Galleria 5, ARTtila ja Pimento sekä taidelainaamo- ja myymälä ARTo.

Katso lisää kuvia Byströmin talon ja Nappitalon kunnostustöistä.

Lue myös