Kaupunginvaltuusto hyväksyi Linnanmaan uimahallin rakentamisen aikaistamisen

Oulun kaupunginvaltuusto hyväksyi esityksen uimahallin rakentamisesta Linnanmaalle ensi vuodesta alkaen. Kuvassa Raksilassa sijaitseva Oulun uimahalli. Kuva: Sanna Krook

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Petri Kristian Isoniemi

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina 13. joulukuuta kaupunginhallituksen talousarvioesitykseen vuodelle 2022 kuuluneen esityksen Linnanmaan uimahallin investoinnista. Kaupunginhallituksen talousarvioesityksessä vuodelle 2022 esitettiin, että Linnanmaan uimahallin investointi ajoittuisi ensi vuoteen. Tässä esityksessä Linnanmaan uimahallin rakentamiseen varattiin seitsemän ja puoli miljoonaa euroa ensi vuodelle. Kokonaisbudjetti on yli 14 miljoonaa euroa.

Kaupunginjohtaja Päivi Laajalan lokakuussa julkaistussa talousarvioesityksessä Linnanmaan uimahallin investoinnin oli alun perin määrä ajoittua vuoteen 2024. Kaupunginhallituksen esityksessä kyseisen uimahallin rakentamista aikaistettiin.

Uimahalli tulee liikuntahallin viereen

Rakennuttamispäällikkö Ville Laitinen Oulun Tilapalvelut -liikelaitoksesta kertoo, että Linnanmaalle suunnitellulle uimahallille on paikkavaraus nykyisen liikuntahallin eteläpuolelle. Seuraavaksi uimahallille haetaan rakennuslupaa. Suunnitelmat urakkalaskentavalmiuteen on myös tarkoitus viimeistellä. Hänen mukaansa rakentaminen aloitetaan syksyllä 2022.

”Rakentaminen vie alustavasti noin kaksi vuotta”, Laitinen kertoo.

Linnanmaalle tulevan uimahallin suunnittelu on vielä kesken, mutta alustavat suunnitelmat ovat olemassa. Kyseisen uimahallin suunnittelusta vastaa Eero Vesala oululaisesta Arkkitehtuuritoimisto Arktes Oy:sta. Uimahallin suunnittelu oli kilpailutettu, jolloin valituksi oli tullut Arkkitehtuuritoimisto Arktes Oy.

Linnanmaalle suunnitellulle uimahallille on paikkavaraus nykyisen liikuntahallin eteläpuolelle. Kuva: Lea Ansamaa

Kun Linnamaan uimahalli toteutuu, se sijaitsee Linnanmaan kampusalueen välittömässä läheisyydessä. Uusi uimahalli voi palvella sekä opiskelijoita että Oulun pohjoisosassa sijaitsevien kaupunginosien asukkaita.

Uimahallia on suunniteltu Linnanmaalle jo useiden vuosien ajan. Ensimmäinen uimahallisuunnitelma tehtiin vuonna 1986, minkä jälkeen suunnitelmia Linnanmaan uimahallista tehtiin seuraavina vuosina. Oulun kaupunginhallitus oli hyväksynyt hankeselvitysryhmän esityksen Linnanmaan uimahallista vuonna 2019.

Raatin uimahalli on vanhin

Oulussa on kolme uimahallia nykyisin. Nämä ovat uimahallit ovat Raksilassa sijaitseva Oulun uimahalli, Raatin uimahalli ja Haukiputaalla sijaitseva Uimahalli Vesi-Jatuli. Raatin uimahalli on vanhin Oulun uimahalleista, sillä se valmistui vuonna 1959. Sen oli suunnitellut Oulun kaupunginarkkitehti Martti Heikura. Raatin uimahallissa tehtiin suuri remontti vuosina 2009–2010. Tässä uimahallissa on lasten allas, opetusallas, kaksi 25 metrin allasta ja pieni kylmäallas.

Oulun uimahalli rakennettiin 1970-luvun alussa, minkä jälkeen se avattiin 4. marraskuuta 1974. Sen oli suunnitellut arkkitehti Risto Harju. Hallia on laajennettu 1980-luvulla ja myös 2000-luvun alussa. Allasosastossa ovat nyt kahdeksanratainen 50 metrin allas, kuusiratainen 25 metrin kuntoallas, lasten opetusaltaat, 35 metriä pitkä liukumäki altaineen, ja monitoimiallas.

Ville Laitisen mukaan Oulun uimahalli on teknisen käyttöikänsä päässä, mutta sitä ylläpidetään normaalisti niin kauan kuin se on ensisijaisesti turvallista ja toissijaisesti taloudellisesti mielekästä ylläpitää.

”Tavoite on, että se on käytössä ainakin Linnanmaan uimahallin valmistumiseen saakka”, hän kertoo.

Uimahalli Vesi-Jatuli on uusin Oulussa sijaitsevista uimahalleista, sillä se valmistui vuonna 2003. Tässä uimahallissa on kuusirataisen pääaltaan lisäksi opetus-, kahluu- ja monitoimialtaat sekä kylmävesiallas.

Lue myös