Kaupunginjohtajan kesäkiertueesta on tarkoitus tehdä perinne – asukastupa, suot ja joukkoliikenne askarruttivat tänä kesänä

Kaupunginjohtaja Seppo Määtän kesäkiertueesta on tarkoitus tehdä hyvää henkeä nostattava perinne. Tässä keskusteltiin Kaakkurissa. Kuva: Karri Oikarinen

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kaupunginjohtaja Seppo Määtän kesäkiertueen tavoite oli käydä esittäytymässä ja tervehtimässä tuoreena kaupunginjohtajana kuntalaisia. 

Kuitenkin hän oli myös hieman vaivautunut kuulemastaan reuna-alueen käsitteestä. Se kalskahtaa negatiiviselta. 

”Ymmärrän, että kuntaliitoksesta on saattanut jäädä joitain jännitteitä, mutta samassa Oulussahan elämme kaikki. Halusin hakea näillä käynneillä positiivisempaa tulokulmaa oululaisuuteen”, Määttä sanoo.

Epävirallishenkinen kesäkiertue toteutettiin kesäkuussa. Kiertue alkoi Ylikiimingistä ja päättyi kesäkuun viimeisellä viikolla Kaakkuriin. Määttä kävi myös Yli-Iissä, Haukiputaalla, Kiimingissä ja Oulunsalossa. Mukana kulkivat vaihtelevasti yhteyspäällikkö Karri Oikarinen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä ja kaupunginvaltuuston tuore puheenjohtaja Jarmo Husso.

Huoli joukkoliikenteestä huomioidaan 

Määttä huomioi, että Ylikiimingissä huolta aiheutti asukastuvan huonontunut kunto: missä sitten päivittäin kohdataan, jos rakennusta ei voida enää käyttää? 

”Siellähän oli paikalla mukavasti väkeä, 50–60 ihmistä, myös haitarinsoiton Suomen mestari, ja pääsimme Karrin kanssa laulamaan Ylikiimingin lauluakin.”

Joukkoliikennekin herätti keskustelua. Ikäihmisiä huoletti lääkäriin pääsy julkisilla kulkuvälineillä.

”Tätä huolta lupasin tarkastella tarkemmin, kaupunginhallituksessahan olemme myöntäneet 5,5 miljoonaa euroa joukkoliikenteen kehittämiseen. Myös lapsilla ja nuorilla kuulosti olevan huolta joukkoliikenteellä liikkumisesta, mutta myös liikunta- ja harrastusmahdollisuuksista. Ylikiiminkiin on joka tapauksessa tulossa uusi liikuntahalli”, Määttä pohtii.

Syksyllä tärkeintä talousarvio

Ylikiimingin osalta Määttä alkoi miettiä kuulumistenvaihdossa esiin tullutta soiden tilannetta ja niiden ennallistamista.

”Näihinhän on saatavissa EU-rahoitustakin. Meidän pitäisi kaupungilla olla paremmin hereillä näistä mahdollisuuksista ja viestiä niistä kuntalaisille tehokkaammin.” 

”Koen, että se on arvostuksen osoitus oululaisille, kun menen kohtaamaan paikallisyhteisöjä.”

Määttä on ilahtunut kohtaamisten runsaasta osallistujamäärästä.

”Huomaa, että väki on aktiivista ja asioista kiinnostunutta. Tuli tervetullut olo, ja Ylikiimingissäkin heti pyydettiin lohikeitolle.” 

Kaupunginjohtajan kesäkiertueesta on tarkoitus tehdä pysyvä mukava perinne. Määttä on tavattavissa lähiaikoina ainakin Oulu kylässä -tapahtumassa Kuusisaaressa 1. syyskuuta.

”Koen, että se on arvostuksen osoitus oululaisille, kun menen kohtaamaan paikallisyhteisöjä. Sain mukavaa palautetta ja huomasin, että käyntiimme oltiin myös valmistauduttu.”   

Tämän syksyn tärkein työasia kaupunginjohtajalle on talousarvio vuodelle 2024 ja kaupungin taloussuunnitelma vuoteen 2025 asti. 

”Varmasti pitää tarkastella myös tuota kaupunkistrategiaa, että olisiko siinä jotain korjattavaa tai täsmennettävää.” 

Koska Määttä aloitti maaliskuussa virallisesti kaupunginjohtajana, ei kesälomalle tarvinnut keksiä erityistä tekemistä. Lomaa kun on ennättänyt virallisesti kertyä vain muutama päivä.