Kaupungilla uusiin tehtäviin astuneet liikuttajat: Liikunnan pitäisi olla henkireikä ja arjen piristys

Marko Savolainen on nyt liikuntalaitospäällikkö. Eeva Tallqvist ottaa haltuun Savolaisen entiset työt ohjauspalveluiden päällikkönä. Kuva: Hanna Sankala-Sivula

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

”Voisiko ajatella, että ottaisi mukaan liikuntaharrastukseen sen naapurin Liisan tai lähtisi kaverin kanssa sauvakävelemään? Liikkumaan voi haastaa vaikka kauempanakin asuvan kaverin”, Marko Savolainen kehottaa. 

Hänen toiveensa onkin, että liikkumaan lähteminen olisi helppoa eikä kenellekään varsinkaan stressin aihe tai murhe. 

”Ennemminkin henkireikä ja arjen piristys.” 

Tilavaraukset hoidetaan älypuhelimella 

Savolainen ja Eeva Tallqvist ovat oululaisittain tunnettuja ammattiliikuttajia. Molempien työelämässä on tapahtunut uusi liike, sillä työtehtävät ovat heillä vaihtuneet. 

Savolainen aloitti liikuntalaitospäällikkönä Oulun kaupungilla maaliskuun alussa. Haastattelupäivänä huhtikuun loppupuolella Tallqvist on ennättänyt tehdä neljä tuntia Savolaisen entistä työtä ohjauspalveluiden päällikkönä.

 ”Henkilöstöjohtaminen vähenee minulla liikuntalaitospäällikkönä. Ohjauspalveluissa alaisia oli 40, nyt viisi”, Savolainen sanoo. 

Tallqvistille ohjauspalveluiden päällikkönä kuuluvat Oulun kaupungin ohjattu ja matalan kynnyksen liikunta. Savolainen liikuntalaitospäällikkönä huolehtii keskeisesti liikuntapaikkojen ja liikuntatilojen vuorovarauksista.  

”Siinä kuten muussakin yhteiskunnassa näkyy mobiilikäyttö. Pyritään siihen, että varaukset olisi helppo hoitaa myös älypuhelimen kautta”, Savolainen suunnittelee. 

Matkan liikuntalaitospäälliköksi hän aloitti vuonna 2002 kaupungilla uimaopettajana ja siirtyi sitten vastaavaksi liikunnanohjaajaksi. 

Tallqvist tuli kaupungille ohjauspalveluiden päälliköksi Vuolle Setlementin liikunnan, tanssin ja hyvinvoinnin koulutusalapäällikön tehtävistä. Vuolteella hän vietti 19 vuotta. 

”Koen, että kaupungin palveluksessa minulla on suuremmat mahdollisuudet vaikuttaa kuntalaisten aktiivisuuteen”, Tallqvist sanoo.

Kunta-ala ei ole hänelle tuntematon kuitenkaan. Tallqvist on toiminut silloisen Oulunsalon kunnan liikuntasihteerinä ja Orimattilan kaupungin liikunnanohjaajana sekä uinnin opettajana Oulun kaupungilla. 

Virta vie lähitunneille

Tekniikan mahdollisuudet etä- ja hybriditunteineen ovat tuoneet kuntalaisille liikkumisen uusia mahdollisuuksia: etätunneille on matalampi kynnys osallistua ja Tallqvistin havainnon mukaan esimerkiksi miehiä on niillä enemmän.  

Virta on alkanut lähitunneille kuitenkin kasvamaan, vesijumppaankin on koronan jälkeen palattu. 

Savolainen huomauttaa, että myös useat palvelukodin asukkaat ovat mielellään virtuaalijumpanneet liikuntapalveluiden jumpissa.

”Se ei ole toivottava tilanne, että jäädään kotiin vain koneiden varaan vaan kyllä liikunnassa on kyse myös ihmisten kohtaamisesta”, hän painottaa.

Näin on myös liikunnanohjaajalle itselleen. Savolainen nostaa esimerkiksi uimaopettaja-ajoiltaan ne ikimuistoiset hetket, kun hän opetti kuusivuotiaita altaassa puhaltamaan vedessä kuplia.