Avoimien työpaikkojen määrä laskussa Pohjois-Pohjanmaalla – lomautettujen määrä hienoisessa nousussa

Tietyillä aloilla on edelleen työvoimapula. Erityisesti rakennusalalle työnantajat hakevat jatkuvasti työntekijöitä. Kuva: arkisto/Sanna Krook

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Pohjois-Pohjanmaalla oli viime kuun lopussa noin 17 500 työtöntä työnhakijaa, mikä on noin 1 200 työtöntä vähemmän kuin vuosi sitten. Maakunnan työttömyysaste oli 9,3 prosenttia ja koko maassa se oli 8,8 prosenttia. Oulussa työttömyysaste oli 10,9 prosenttia.

Avoimien työpaikkojen määrä on laskussa, vaikka paikkoja on edelleen paljon tarjolla. Lokakuun aikana Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston alueella oli avoinna kaikkiaan 9 800 työpaikkaa, joista uusia avoimia työpaikkoja oli 4 300.

Lokakuussa työnantajat hakivat erityisesti sote-alan osaajia kuten lähihoitajia, palvelu- ja myyntityöntekijöitä kuten myyjiä, kokkeja, tarjoilutyöntekijöitä sekä rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöitä kuten konepaja- ja valimotyöntekijöitä.

Yli 50-vuotiaiden työttömyys laskussa

Pitkäaikaistyöttömien määrä on laskenut ja lokakuun lopussa vähintään yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita oli 6 000. Määrä on 1 300 henkeä vähemmän kuin vuosi sitten ja 170 vähemmän kuin syyskuussa. Yli 2 vuotta työttömänä olleiden määrä on pysynyt koko vuoden lähes samalla tasolla. Lokakuun lopussa heitä oli työttömänä noin 3 400, mikä on 60 työtöntä vähemmän kuin syyskuussa.

Työttömien määrä on aiempaa alempi kaikissa ikäryhmissä. Alle 25-vuotiaita työttömiä oli lokakuussa 2 450, mikä on noin 40 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Yli 50-vuotiaiden työttömien määrä oli lokakuun lopussa lähes 700 alhaisempi kuin vuosi sitten (5 800). Työttömistä työnhakijoista miehiä oli 10 200 ja naisia 7 300. Vuoden takaisesta miesten työttömyys on laskenut 700:lla ja naisten työttömyys 500:lla.

Lokakuun lopussa 8 000 henkeä oli rekisteröityneenä työllistymistä edistäviin palveluihin. Kaikista palveluissa olleista 39 prosenttia oli koulutuksessa: omaehtoisesti työttömyysetuudella opiskeli noin 1 500 ja työvoimakoulutuksessa oli 1 600 opiskelijaa.

Vuoden takaiseen verrattuna yksityiselle sektorille ja kuntiin työllistettyjen määrä kasvoi noin 440 henkilöllä. Myös vuorotteluvapaasijaisten sekä työnhaku- ja uravalmennuksessa sekä työvoimakoulutuksessa olevien määrät kasvoivat vuoden takaiseen verrattuna. Omaehtoisesti opiskelevien määrä sen sijaan laski 17 prosenttia viime vuoden lokakuuhun verrattuna.