Asuntomessut Oulussa 2025: Oulun arkkitehtonisesti kiinnostavat messut rakentuvat jopa edellä aikataulustaan

Oulun kaupungin messutiimi ja Osuuskunta Suomen Asuntomessujen toimijat vierailivat Lehtokylän pientaloalueella viime viikolla. Taustalla näkyy jo vesikattokorkeudessa oleva Villa Peak.  Kuvat: Mari Paavola

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Mari Paavola

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Vuoden 2025 Asuntomessujen alue valmistuu nyt kovaa vauhtia Oulujoen suistoalueelle Hartaanselänrantaan. Messutapahtuman järjestelyistä vastaavan Osuuskunta Suomen Asuntomessujen toimijat vierailivat viime viikolla Oulussa. Lähes kaikkien pientalokohteiden rakentaminen on lähtenyt liikkeelle ja koko messualueen infrarakentaminen etenee hyvin aikataulussa.

Oulun messutiimin projektipäällikkönä maaliskuussa 2024 aloittanut Hanna Mattila kertoo alueen muuttuvan päivittäin.

“Pari viikkoa sitten siellä tehtiin vielä maatöitä, ja nyt ensimmäiset kodit ovat jo harjakorkeudessa. Tavoite on, että pientalojen ulkokuoret ja pihatyöt saataisiin mahdollisimman pitkälle valmiiksi tulevan kesän aikana.”

Oulun messuilla nähdään kiinnostavia rakentamisen ratkaisuja. Osuuskunta Suomen Asuntomessujen operatiivinen johtaja Timo Koskisen mukaan Oulun maine kansallisena arkkitehtuurin keskittymänä on näkynyt messuprojektin alusta asti.

“Arkkitehtuurin laatu oli jo messukohteiden hakuvaiheessa todella korkealla. Sitä toki osattiin odottaakin, mutta kyllä Oulu lunasti hienosti odotukset. Tänne on ehdottomasti tulossa arkkitehtonisesti mielenkiintoiset messut.”

Kolme ihmistä haalareissa rakennustyömaalla.

Hietasaaren veisto -niminen messukohde on Irina ja Miika Luukkosen sekä Mika ja Helka Ervastin (kuvassa oikealla) perheiden tuleva koti. Tontille rakentuu kummallekin perheelle oma pientalo, joita yhdistää vehreä puutarha ja yhteinen kesäkeittiö.

Pientaloalueen erityispiirre rakentamisen näkökulmasta on, että näin pienelle alueelle nousee yhtä aikaa useampi talo ja kaikki valmistuvat lyhyen ajan sisällä. Oulun kaupungin messuhankkeen aluekoordinaattori Harri Hietajärvi kokee projektin olevan kiinnostava myös ammatillisessa mielessä.

”Monella tapaa nytkin on kysymys ihan normaalista rakentamisesta, mutta yleensä uudet asuinalueet valmistuvat useiden vuosien kuluessa. Nyt tulee kuitenkin valmista yhdellä kertaa. Sitä on mielenkiintoista seurata aitiopaikalta.”

Messukokemus on huolellisen valmistelun tulos

Asuntomessuorganisaation päätoimipiste on Etelä-Suomessa, mutta messuja järjestetään vuosittain pitkin Suomenniemeä. Osuuskunta Suomen Asuntomessujen tiimi vieraileekin tulevilla messupaikkakunnilla säännöllisesti. Oulun jälkeen messuja vietetään vuonna 2026 Lempäälässä ja vuonna 2027 Riihimäellä.

Tänne on ehdottomasti tulossa arkkitehtonisesti mielenkiintoiset messut.
Operatiivinen johtaja Timo Koskinen, Suomen Asuntomessut

“Meille on todella tärkeää tavata messupaikkakunnan tiimejä ja nähdä paikan päällä, miten alueen ja infran rakennustyöt etenevät”, kertoo Asuntomessujen operatiivinen johtaja Timo Koskinen.

Tällä hetkellä Koskinen tiimeineen viimeistelee Oulun messualuesuunnitelmaa, johon on merkitty tarkasti esimerkiksi väliaikaisrakenteet, kuten pääportin sijainti, messupalvelut, esteettömät kulkureitit, opasteiden sijainnit ja messuvieraiden turvallisuuteen liittyvät yksityiskohdat.

“Onnistunut messualuesuunnittelu takaa onnistuneen messukokemuksen. Vierailemalla tulevalla messualueella voimme varmistaa paperilla olevien suunnitelmien toteuttamiskelpoisuuden ja tehdä niihin tarvittaessa parannuksia yhdessä Oulun Asuntomessutiimin kanssa.”

Ryhmä ihmisiä tutkii piirustuksia rakennustyömaalla.

Messualuesuunnitelman laatiminen on tarkkaa puuhaa. Messuparkin tulevaa sijaintia pohtimassa Osuuskunta Suomen Asuntomessujen puolesta messujen aluesuunnittelusta vastaava Norman Schiddel (vas.) ja projektinjohtaja Timo Tirri (kesk.) sekä Oulun kaupungin infrarakentamisen projektipäällikkö Juha Isoherranen (oik.). 

Timo Koskinen on iloisesti yllättänyt siitä, miten hyvin Asuntomessualueen rakentaminen on menneinä kuukausina edennyt ja miten pitkällä pientalojenkin perustustyöt ovat, vaikka ollaan menossa vasta maaliskuussa.

“Talvirakentaminen on selvästi Oulussa hyvin hallussa – ja toki pitää ollakin, kun näillä leveyksillä rakennetaan.”

Asuntomessutapahtuma järjestetään Oulussa 18. heinäkuuta – 17. elokuuta 2025.