Suvi Westille tiedonjulkistamisen valtionpalkinto – palkitun dokumentin taustalla oululainen tuotantoyhtiö

Suvi Westin palkitussa Eatnameamet-dokumentissa käydään muun muassa Kevitsan kupari- ja nikkelikaivoksella Sodankylässä. Kuvat: Katriina Haikala & Anssi Kömi / Eatnameamet.

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

14 000 euron arvoinen valtion tiedonjulkistamispalkinto myönnettiin Suvi Westille dokumenttielokuvasta Eatnameamet – Hiljainen taistelumme (2021), joka kertoo Suomen valtion saamelaispolitiikasta, saamelaisten totuus- ja sovintokomission valmistelusta sekä saamelaisten taistelusta tulevaisuutensa puolesta.

”Westin dokumentti nostaa taidokkaasti esille näkökulmia ja puheenvuoroja, jotka aihepiiriin liittyvässä julkisessa keskustelussa usein jäävät piiloon tai sivuutetaan. Näin dokumentti ja sen näkökulmat tekevät kokonaisuutta paremmin ymmärrettäväksi. Elokuva edustaa ansiokkaasti Suomessa varsin harvinaista yhteiskunnallisesti kantaa ottavaa, omaa aikaamme kriittisesti tarkastelevaa ja vähemmistön ääniä esiin tuovaa dokumentarismia”, palkintoperusteluissa todetaan.

Elokuvassa seurataan muun muassa saamelaiskäräjien presidenttinä vuosina 2015–2019 toiminutta Tiina Sanila-Aikiota. Kuva: Janne Niskala / Eatnameamet

“Perinteisesti saamelaisten rooli suomalaisessa yhteiskunnassa ja kulttuuri- ja taidekentässä on ollut vain eksoottinen kuriositeetti, ei aktiivinen toimija, jonka ääntä ja tarpeita halutaan kuulla. Tuntuu, että suomalainen yhteiskunta on muuttumassa. Nyt myös saamelainen saa ottaa kantaa, tuoda epäkohtia ja vääryyksiä esille, puhua kolonialismista ja assimilaatiosta, ilman että sitä täytyy peittää kauniisiin vaatteisiin, joikuun tai runollisiin lauseisiin”, Suvi West sanoi palkinnosta kiittäessään.

Ohjaaja Westillä ja oululaisella tuotantoyhtiö Vaski Filmillä on jo tekeillä uusi elokuvaprojekti. Máhccan – Kotiinpaluu -niminen elokuva on valmistumassa vuoden 2023 aikana.

 “West on onnistunut elokuvillaan herättämään yhteiskunnallista keskustelua, ja palautteen perusteella ne ovat olleet erityisen tärkeitä silmien avaajia erityisesti meille suomalaisille. Olemme innoissamme myös tulevan elokuvan teemoista, jotka nousevat ehkä jopa aiempia teoksia laajemmiksi”, elokuvan tuottaja Janne Niskala toteaa.

Uusi elokuva käsittelee museomaailmaa, jossa parhaillaan pohditaan toiseuttamisen ja kulttuurien eriarvoisuuden oikeutusta ja museoiden vääjäämätöntä muutosta. West kohtaa saamelaisten kohtaamia kollektiivisia kipuja ja lähtee rikkomaan ulkoapäin annettua kuvaa, ei pelkästään itsensä vaan koko kansan hyvinvoinnin vuoksi.

Vaski Filmi on vuonna 2002 perustettu tuotantoyhtiö, joka on erikoistunut dokumentteihin ja lyhytelokuviin.

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot 2022

  • Taitelija, koreografi, TaM Sonya Lindfors monialaisesta tiedonjulkistamisesta yhteisöllisen taiteen keinoin
  • Kirjailija Anniina Ljokkoi, kirjailija, väitöskirjatutkija Liisa Kaski ja valokuvaaja Tuuli Mathisen teoksesta Perinnevegeä
  • Toimittaja Tommi Nieminen sananvapauden ja muiden ihmisoikeuksien puolustamisesta journalismin keinoin
  • Psykologi Julia Pöyhönen, psykologi Heidi Livingston sekä taiteilija Linnea Bellamine Fanni-lastenkirjoista
  • Näyttelijät, ohjaajat Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama sekä dramaturgi Eva Buchwald ja ohjaaja Linda Wallgren tiedon ja taidon loisteesta teatteriteoksessa Aleksis Kivi
  • Kuvataiteilija Riina Tanskanen yhteiskunnallisen keskustelun avaamisesta ja tiedonvälityksestä sarjakuvan keinoin
  • Teoreettisen fysiikan dosentti, kosmologian tutkija Tommi Tenkanen maailmankaikkeuden avaamisesta tiedeviestinnän keinoin
  • Tutkimusprofessori Antto Vihma teoksesta Nostalgia. Teoria ja käytäntö
  • Dokumentaristi Suvi West tärkeästä ja ajankohtaisesta dokumenttielokuvasta Eatnameamet – Hiljainen taistelumme