Oululaiset listasivat tutut kärkikohteet – kaupunkimme kauniit kulttuuriympäristön ylpeydenaiheet

Pikisaari on yksi oululaisten kestosuosikki, ylpeydenaihe, jota halutaan esitellä vieraillekin. Kuvat: Carita Forsman, Oulun kaupungin arkisto

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Paikat, joista oululaiset olivat ylpeimpiä – Pikisaari, Hupisaarten kaupunkipuisto sekä Nallikari – ovat jo ennestään Oulun matkailun kärkiä. Kyselyssä selvisi, miksi nämä paikat ovat niin tärkeä osa oululaista kulttuurimaisemaa.

Kestävän matkailun kehittämisen tärkeimpiä tekijöitä ovat paikallisten ihmisten kuuleminen. Oulun kaupungin kaavoitusarkkitehti Pia Krogiuksen mukaan vuonna 2019 toteutetun Minun kulttuuriympäristöni Oulussa -kyselyn tavoitteena oli kartoittaa kuntalaisten näkemyksiä oululaisesta kulttuuriympäristöstä.

Samalla tarkoitus oli tutustuttaa kuntalaiset vireillä olevaan kulttuuriympäristön teemayleiskaavaan ja kulttuuriympäristön käsitteeseen.

Kyselyssä merkittiin karttaan ylpeyden aiheet ja kysyttiin muun muassa: mihin paikkoihin tutustutat vieraat ja miksi?

Vastauksista nousevat asiat ovat merkityksellisiä matkailun kehittämiselle ja ne otetaan huomioon matkailuneuvonnan tuottamissa erilaisissa materiaaleissa.

Kun Oulun kärkikohteiksi otetaan paikat, joista asukkaat ovat ylpeitä, näkee turisti kaupungin asukkaiden silmin. Autenttisuus onkin yksi matkailun trendeistä.

Pikisaarella on pitkä historia, joka linkittyy Oulun identiteettiin oleellisesti.

Pikisaari – palanen perinnettä

Pikisaaressa yhdistyvät historia, luonto ja kulttuuri. Siellä käydään hengittämässä sisään idyllisen puukaupunkimiljöön tunnelmaa, syömässä Sokeri-Jussissa tai kierretään saari omaa tahtia. Pikisaarta pidetään ihmisen kokoisena palana perinteistä Oulua, jonka historiasta toivotaan lisää tietoa esille.

Hupisaarten uusi kesäteatteri nostaa alueen arvoa entisestään.

Hupisaari – vihreä paratiisi

Hupisaarten kaupunkipuisto on suuri, vehreä paratiisi aivan keskustan tuntumassa, jonka monipuolisesta tarjonnasta mainittiin kesäteatteri, kahvila Kiikku, leikkipuisto, museot sekä Lasaretti. Näin kirjoitti yksi oululainen: ”Hupisaarille veisin jokaisen vierailijan. Puroverkosto, istutukset sekä ainutlaatuinen tunnelma tekevät paikasta arvokkaan. Vasta istutetut taimenet ovat kuin piste iin päälle”. Pikisaaren tavoin kaupunkipuistolla on pitkä ja mielenkiintoinen historia, jonka säilymisestä oululaiset ovat myös huolissaan.

Nallikarin Majakka on merelle hieno maamerkki.

Nallikari – Pohjolan helmi

Nallikaria merimaisemineen ja hiekkarantoineen kuvattiin yhdeksi Oulun hienoimmista paikoista.

Alue tarjoaa paljon aktiviteettejä ympäri vuoden ja Majakka on tärkeä maamerkki. Meri- ja jokisuistomaisema on oululaisille tärkeä ja sen merkityksestä ollaan myös tietoisia. ”Merinäköala on ainoa ylpeydenaihe, jota voi esitellä ilman ennakkoluuloja kenelle turistille tahansa. Sääli vaan että rannikkokaupunkimme ei oikein tätä ymmärrä”, kirjoitti eräs vastaaja.

Toivoniemi on kaunis jokaisena vuodenaikana.

Toivoniemi paraatipaikalla

Oululaisten ylpeydenaiheiden top 10:stä löytyy myös matkailijalle vähemmän tunnettuja kohteita, kuten Toivoniemen pistetalot. Eräs vastaaja kuvasi niitä näin: ”Toivoniemen kivitornit hallitsevat hienosti jokisuiston näkymää laajalla alueella. Mielestäni edustavat kansainvälisestikin erittäin kaunista ja omaperäistä arkkitehtuuria.”

Värikkäät pistetalot ovat osa Alvar Aallon Koskikeskus-suunnitelmaa, johon kuuluvat myös suihkulähteet ja Raatin stadion. Toivoniemen kanssa saman vesistön rannalla on myös vuoden 2025 asuntomessualue Hartaanselänranta, johon liittyen monella vastaajalla oli huoli Kaupunginvarikon kohtalosta.

Muitakin helmiä

Vaikka vastauksista nousi huoli kaupungin liiallisesta kehittämisestä, Toppilansalmen alueen uutta rakennuskantaa kehuttiin. Uutta ja vanhaa yhdistämällä alue on onnistunut säilyttämään vanhaa identiteettiään.

Muita harvemmin vierailtuja ylpeydenaiheita ovat muun muassa Äimäraution siirtolapuutarha sekä Varjakan saari. Perusteluita: ”Äimäraution siirtolapuutarha-alue on kaupungin helmi, joka on ikävä kyllä suurelle yleisölle aika tuntematon. Varjakansaarella vierailu on aina elämys. Sinne matkustaminen kapulalossilla sekä saaren luonto ja rakennukset saavat mielikuvituksen laukkaamaan.”

 

Lue myös