Nuoret kohdataan nyt netissä, myös heidät, jotka eivät yleensä nuokkarilla käy

Sami Korkiakoski, Jussi Ontero ja Jemina Maijanen kysyvät nuorilta verkossa mitä heille kuuluu. Kuvat: Oulun kaupungin nuorisopalvelut

Ihmiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Annu Maarit Höttönen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Noin 40 nuorisotyöntekijää tekee nuorisotyötä verkossa. Se on tullut selväksi, että seuraa nuoret kaipaavat kovasti.

”Todella moni nuori ikävöi kouluun ja kavereita, se on isoin asia mikä puhuttaa nyt. Kolme kuukautta sitten tunnelma oli nuorilla vähän toinen koulun suhteen”, sanoo nuorisotyöntekijä Essi Kaukko.

Uusia virityksiä syntyy. Sellainen on esimerkiksi Maikkulan nuorisotilan studio, jossa nuoret alkoivat tehdä ensimmäistä omaa äänitettä etäyhteyksillä.

Hiljaisimmat pääsevät esiin

Instagram on keskeinen kohtauspaikka. Siellä on livekokkailtu, pelattu ja tavattu vierailijoita kuten poliisi Instalivessä.

Nuorisotyössä on koettu eräs merkittävä ja ilahduttava muutos.

”Nyt on tavoitettu myös ne nuoret, jotka eivät tule nuorisotaloille tyypillisesti. Lisäksi he, jotka yleensä nuorisotiloilla eivät juurikaan juttele, keskustelevat aktiivisesti verkossa”, sanoo Mari Pietikäinen, alueellisen nuorisotyön palveluvastaava Oulun eteläisellä alueella.

Lisäksi luokan hiljaisimmat saavat loistaa taidoillaan tietokonemaailmassa.

”Kanavilla ollaan myös selvästi avoimempia, kun nuoret voivat toimia nimimerkin takaa. Hölmöilyä on yllättävän vähän. Käytös on fiksua ja nuoret tietävät mitkä ne hyvät jutut on netissä”, sanoo Kaukko.

Sadalle nuorelle kysymys: mitä kuuluu?

Verkkonuorisotyöllä on ollut merkitystä myös oppimiselle.

”Pitkillä välitunneilla esimerkiksi on tavoitettu ne ahdistuneet etäopiskelijat, joilla matikka tökkii”, sanoo Pietikäinen.

Ja kun pitkästyttää, Discordissa voi nuori kysellä kuka ennättäisi jutella tai voiko joku tulla pelikaveriksi.

Pietikäinen muistuttaa, että nuorisotyöntekijällä on koko ajan henkiset anturat koholla. Varsinkin, kun nuorta ei konkreettisesti näe.

”Nuorisotyöntekijöiden työvalmiuksien pitää olla rautaiset: joka maanantai saatetaan lähettää Snapchatissa sadalle nuorelle kysymys, että mitä kuuluu. Ruudulla voi olla kymmenenkin keskustelua auki samaan aikaan.”  

Palaute nuorilta on ollut tosi positiivista. ”Piristitte mun päivää, niin sanotaan. Sellaista palautetta ei tule normaaliarjessa.”

Pietikäinen uskoo, että kokemuksesta jää paljon työkaluja normiarkeen. ”Nyt tehtiin valtava digiharppaus nuorisotyössä.”

Sami Korkiakoski ja Jemina Maijanen tekevät verkkonuorisotyötä nuorisotilassa.

Verkkonuorisotyöntekijät löytyvät seuraavista osoitteista:

Nuorten Oulu discord: https://discord.me/nuortenoulu

Maikkulan studion instagram: maikkulanstudio

Myllyojan nuorisotalo

Snapchat: mylenuokkari

Instagram: myllyojannuokkari / https://www.instagram.com/myllyojannuokkari/

TikTok: mylenuokkari

https://www.ouka.fi/oulu/nuoret/nuorisotilat