Jaakko Kuusiston säveltämä sinfonia Oulun Sinfonian ohjelmistoon syyskaudella Osmo Vänskän johdolla – teoksen kantaesitys on Minneapolisissa

Edesmenneen Jaakko Kuusiston säveltämä sinfonia on omistettu Maija Kuusistolle ja Osmo Vänskälle. Kuva: Jussi Snicker

Julkaistu: Kirjoittaja: Anne Maarit Laurila

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun Sinfonian intendentti Maija Kuusisto iloitsee, että helmikuussa edesmenneen puolisonsa säveltäjä, viulisti ja kapellimestari Jaakko Kuusiston (1974 – 2022) säveltämä sinfonia saa kantaesityksensä Minnesotan sinfoniaorkesterin konsertissa kapellimestari Osmo Vänskän johdolla.

“Minnesota orkesterin taiteellinen johtaja Osmo Vänskä tilasi orkesterilleen Jaakolta sinfonian. Jaakko oli säveltänyt paljon muita teoksia, mutta ei vielä sinfoniaa ja hän halusi tietysti sellaisen säveltää. Osmo ja Jaakko tunsivat Sinfonia Lahden ajoilta ja olivat hyviä ystäviä ja tehneet paljon yhteistyötä, johon sinfonian tilaus oli sopiva jatkumo. Jaakko alkoi työskennellä Sinfonia op. 39 parissa syyskaudella 2019”, Kuusisto taustoittaa teoksen syntyä.

“Jaakko oli viulisti, kapellimestari ja säveltäjä, hän teki monipuolisesti töitä musiikin parissa. Sävellystyö eteni siis vaiheittain, hän sävelsi muiden töidensä lomassa”, Kuusisto jatkaa.

Sävellystyöhön Oulun tuki

Sinfonian säveltäminen vaatii tietysti aikaa ja rahaa, sillä työn määrä on merkittävä. Usein isoja teoksia tilaa useampi orkesteri ja säveltäjä hakee työskentelylleen apurahoja, jotta työhön on riittävät resurssit. Kun teos on valmis ja sitä esitetään, säveltäjä saa työstään tekijänoikeuskorvauksia – säveltäjä joutuu usein tekemään mittavan määrän työtä, ennen kuin teos tuottaa tekijälleen rahallisesti.

“Kun pandemia alkoi, Jaakon kalenteri tyhjeni totaalisesti, kuten kaikkien muidenkin esiintyvien taiteilijoiden. Esiintymisten jäädessä pois vapautui aikaa sävellystyölle ja onneksi samaan aikaan tuli Oulun kaupungin Valistustalorahaston apurahat hakuun. Jaakko haki ja sai apurahan, jonka turvin hän sai keväällä 2020 keskittyä sävellystyöhön. Ilman apurahaa sävellystyötä olisi ollut varmasti mahdoton tehdä”, Kuusisto arvelee.

Oulun kaupungin Valistustalorahaston merkitys on huomattava ja rahoitus mahdollistaa ammattilaisten taiteellisen työskentelyn Oulussa.

“Kun oma kotikunta pystyy tukemaan ammattitaiteilijoiden työskentelyä, se on ihan mahtavaa! Rahoituksen turvin valmistuu korkeatasoisia teoksia – tässä tapauksessa sävellystyö – jotka sitten kiertävät maailmalla ja tuovat Oulua ja meidän osaamistamme esiin”, Kuusisto kiittelee.

Teoksen viimeistelyyn apua

Harmittavasti sinfonian sävellystyö jäi kesken vuoden alussa, kun säveltäjä Kuusisto menehtyi pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana. Maija Kuusisto pyysi avuksi miehensä veljeä, viulisti Pekka Kuusistoa, jotta teos saatiin valmiiksi ensi-ilta aikatauluun, 2. kesäkuuta mennessä.

“Jaakko kirjoittaa aina ensin käsin pianon ääressä säveltäessään. Hän oli onneksi ehtinyt kirjoittaa kaiken, mitä oli valmiina puhtaaksi partituuriksi. Pekka lähti sen materiaalin pohjalta viimeistelemään teoksen valmiiksi”, Kuusisto kertoo.

Pekka Kuusiston apuna toimi myös Jaakko Kuusiston pitkäaikainen luottokumppani Jari Eskola, joka toimi teoksen valmiiksi saattamisessa partituuri-insinöörinä.

“Jari Eskola kirjoitti Pekan osuuden valmiiksi partituuriksi. Jari on myös toiminut vuosia Jaakon eri teosten stemmojen tekijänä, joten hän oli luonnollisesti merkittävänä apuna sinfonian valmiiksi saattamisessa”, Kuusisto kiittelee.

Kantaesitys Yhdysvalloissa

Sinfonia op. 39 saa kantaesityksensä 2. kesäkuuta Minnesota orkesterin soittamana ja vuodesta 2003 orkesterin kapellimestarina ja taiteellisena johtajana toimineen Osmo Vänskän johtamana. Vänskän kausi Minnesota orkesterin kapellimestarina loppuu tänä vuonna.

“On upeaa, että teos saa tällaiset puitteet kantaesitykseensä! Jaakon sinfoniakonsertin yhteydessä Osmo Vänskä nimetään myös Minnesota orkesterin kunniakapellimestariksi”, Kuusisto huomauttaa.

Kuusisto itse on lähdössä Minneapolisiin kantaesitystä kuuntelemaan yhdessä Pekka Kuusiston ja Jari Eskolan kanssa.

“Teos ja sen maailma on tietysti itselleni tuttu, olenhan kuunnellut sen valmistumista kotona jo useamman vuoden, mutta en ole kuullut sitä vielä valmiina kokonaisuudessaan. Kyllä tämä on tällainen once in a lifetime –kokemus. Osmolla on pitkäaikainen suhde orkesterinsa kanssa ja on tietysti mieletöntä, että siinä samalla kunnioitamme Jaakon elämäntyötä. Uskon, että elämys tulee olemaan upea meille kaikille – Pekalle, Jarille ja itselleni”, Kuusisto pohtii.

Konserttia on mahdollista seurata myös Oulusta, sillä sinfonian streamiin voi ostaa katseluoikeuden Minnesota orkesterin sivuilta. Aikaeron vuoksi on oltava aamuvirkku, sillä konsertti alkaa lauantaina 4. kesäkuuta kello 4 aamulla. 

Oululaiset pääsevät nauttimaan sinfoniasta myös livekonsertissa, sillä Jaakko Kuusiston säveltämä sinfonia esitetään Oulun Sinfonian ohjelmistossa syyskaudella. Siitä sinfonian intendentti on erityisen ylpeä. 

“Suomen kantaesitys tulee olemaan Oulussa 3. päivä marraskuuta. Olen kiitollinen, että Osmo on luvannut johtaa sinfonian myös meillä. On iso kunnia, että saamme hänen tasoisensa kapellimestarin Ouluun”, Kuusisto kiittelee.

Teos tulee myös Musiikkitalon ohjelmistoon Helsinkiin.

Muistorahasto valmistelussa

Paitsi musiikillisten teostensa kautta, edesmennyt musiikin monitaituri jää elämään nimeään kantavan nimikkorahaston kautta.

“Jaakolle oli todella tärkeää, että valtakunnallinen saavutettavuus korkeatasoisen taiteen osalta on hyvä. Emme olleet yhdessä oikeastaan puhuneet ollenkaan, että Jaakon nimeä kantava rahasto perustettaisiin hänen kuolemansa jälkeen, mutta itselleni se oli selvää heti, kun Jaakko kuoli. Kun oma kotimme näytti kukkakaupalta, ajattelin että nämäkin kukkarahat voisi sijoittaa suomalaiselle taiteelle”, Kuusisto kertoo.

Jaakko Kuusisto koki saaneensa paljon tukea suomalaiselta yhteiskunnalta taitelijana lähipiirinsä mukaan. Hänen muistokseen on perusteilla Suomen kulttuurirahaston alaisuuteen Kuusiston nimeä kantava muistorahasto, josta tullaan tulevaisuudessa jakamaan apurahoja.

“Rahasto ei ole vielä virallisesti auki, pyrimme siihen, että sitä varten tarvittava pääoma on kerätty syksyyn mennessä. Jaakko Kuusiston nimeä kantava muistorahasto tulee luonnollisesti keskittymään säveltaiteeseen”, Kuusisto toteaa.

Oulun Sinfonian syksyn koko ohjelmisto julkaistaan 27. Toukokuuta. 

Minnesotan konserttiin pääset ostamaan katseluoikeuden tästä linkistä.

 

Lue myös