Siirry suoraan sisältöön

Yli 20-vuotiaiden suomalaisten Terve Suomi -tutkimukset jatkuvat Oulun seudulla – seuraavaksi Kiiminki ja Haukipudas

30.3.2023

Terve Suomi on laaja väestötutkimus, joka tuottaa ajankohtaista tietoa Suomessa asuvien aikuisten terveydestä, hyvinvoinnista ja palveluista. Terveystarkastuksia on tehty tänä vuonna Oulussa ja lähiseuduilla, ja seuraavaksi ovat vuorossa Kiiminki ja Haukipudas.

Pohjois-Pohjanmaalla terveystarkastuksia on jo pidetty aiemmin tänä vuonna Oulussa, Raahessa ja Taivalkoskella. Tutkimukseen kuuluu kysely ja laaja terveystarkastus. Terveystarkastuksia järjestetään koko Suomessa noin 50 paikkakunnalla.

Kiiminkiläisille tutkimukset tehdään 6.–18. huhtikuuta Oulun kaupunginsairaalassa ja haukiputaalaisille 16. –25. toukokuuta Haukiputaan hyvinvointikeskuksessa.

Tutkimus alkoi viime syksynä, jolloin 66 000 satunnaisesti valittua aikuista ympäri Suomen kutsuttiin vastaamaan kyselyyn. Tänä talvena ja keväänä 10 000 näistä henkilöistä kutsutaan lisäksi monipuoliseen terveystarkastukseen.

Kutsuja yli 20-vuotiaille

Tutkimukseen pyydetään saapumaan 20 vuotta täyttäneitä Suomessa asuvia henkilöitä. Tutkittavat on valittu satunnaisesti Digi- ja väestötietoviraston tiedoista. Valittujen henkilöiden kautta muodostuu pienoiskuva Suomen väestöstä.

Terveystarkastus on tutkittaville täysin ilmainen. Henkilöltä tutkitaan muun muassa näkö, kuulo, puristusvoima ja verenpaine. Samalla henkilö saa omasta terveydestään ainutlaatuista ja kattavaa tietoa, jota muualta voi olla vaikeampi saada.

”Kokonaisuudessaan tutkimus muodostaa uusien hyvinvointialueiden tilannekuvan. Osallistumalla voi vaikuttaa siihen, millaista hoitoa ja palveluita tulevaisuudessa tarjotaan”, todetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Kutsun saaneille on varattu tutkimusaika, jonka he voivat vahvistaa tai vaihtaa.  Terveyden ja hyvinvoinnin laitos korostaa, että on tärkeää, että kaikki kutsun saaneet osallistuvat tutkimukseen.

Lisätietoja terveystutkimuksesta THL:n sivuilta.

 

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Terveystarkastuksissa mitataan henkilöltä muun muassa näkö, kuulo, puristusvoima ja verenpaine. Kuva: THL

Lue myös

Lue lisää aiheesta