Siirry suoraan sisältöön

Yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki: Oulun uskallettava panostaa isoihin hankkeisiin

5.11.2020

Oulun kaupungin yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikin mielestä kaupungissa pitäisi olla tahtoa tehdä asioita, jotka pitävät Oulun Suomen kuuden suurimman kaupungin joukossa jatkossakin. Matinheikki viittaa merkittäviin, kaupunkirakennetta erityisesti keskustan alueella muokkaaviin hankkeisiin, kuten tapahtuma- ja elämysareenaan.

”Me emme voi olla puheissa isoja ja teoissa pieniä, vaan meidän pitää uskaltaa satsata isoihin hankkeisiin”, Matinheikki vetoaa.

Matinheikin mukaan Oulu ei ilmoittaudu muiden isojen kaupunkien joukkoon, jos tällaista uskallusta ei löydy.

”Silloin me tyydymme johonkin pienempään tavoitetilaan. Näiden asioiden syy-seuraus-suhde on hyvä tiedostaa”, hän korostaa.

Uutta pyöräbaanaa vuosittain

Oulu on tunnetusti Suomen pyöräilypääkaupunki. Keskiviikkona vihittiin käyttöön Mäntybaana I ja lisää on tulossa.

”Meillä on tarkoitus tehdä vuosittain yksi tai kaksi baanaa valmiiksi. Olemme esittäneet ensi vuoden talousarvioon noin kolme miljoonaa euroa baanaverkostoon”, itsekin työmatkansa pyörällä taittava yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki kertoo.

Kaupunkipyörä Sykkeleiden tilanne on puhuttanut oululaisia. Pyörät ovat sopimuskiistan vuoksi parkissa Toppilassa. Asiasta on tulossa poliittisia päätöksiä marraskuun aikana.

”Todennäköinen esitys on, että sopimus päätetään”, Matinheikki arvioi.

Torin hankkeet etenevät

Oulun kauppatorilla on vireillä useita hankkeita. Torihotellin tontilla on työt käynnissä ja valmista pitäisi olla kesällä 2022. Kiikelin merikylpylän, Allas Sea Poolin, osalta kaupungin urakat käynnistyvät ensi kesään mennessä, mutta merikylpylän toteuttajaksi valittu Nordic Urban Oy on ilmoittanut, että Oulun hanke viivästyy koronaviruksen aiheuttaman epävarmuuden vuoksi. Matinheikki on tyytyväinen hankkeiden etenemiseen.

”Lisäksi TerwaTowerin osalta asemakaavoitus käynnistyy nyt loppuvuodesta. Kaikki näyttää todella hyvältä tässä vaiheessa”, Matinheikki vakuuttaa.

Asemanseutua on Oulussa kehitetty molemmin puolin rataa jo pitkään ja alue tulee olemaan kaupunkikehityksen ytimessä vielä pitkään. Kivikukko palasi radan varteen tänä syksynä, mutta kaikkea asemanseudulle kaavailtua ei tulla toteuttamaan. Esimerkiksi matkakeskuksesta ei Matti Matinheikin mukaan kannata enää puhua.

”Matkakeskusajatus on rauennut jo vuosia sitten. Nyt puhutaan viihtyisästä odottelutilasta Raksilan puolella rataa. Kaavoitus näyttää, mihin se tarkalleen tulee”, Matinheikki muistuttaa

Monitoimiareenasta keskustelua luvassa

Uutta tapahtuma- ja elämysareenaa kaavaillaan poliisi- ja oikeustalon tontille tai Raksilan urheilupuistoon. Matinheikki odottaa aiheesta kovaa poliittista debattia.

”Hintalappu on iso, on siinä mukana yksityisiä sijoittajia tai ei. Kaupungin on oltava joka tapauksessa jollakin osuudella mukana. Ensi vuonna selvitetään ja poliitikot päättävät asiasta vuonna 2022”, Matinheikki kuvailee.

Oulun yliopiston ja kaupan toimijoiden suunnitteluvaraus Raksilan markettien alueelle meni läpi sekä yhdyskuntalautakunnassa että kaupunginhallituksessa. Kaupunginvaltuusto käy ensi viikolla asiasta keskustelua. Virkamiespuolella suunnitteluvalmiuden nosto käynnistyy nyt ja varsinaiset kaavapäätökset etenevät normaalin prosessin mukaisesti.

”Aikataulua on vaikea arvioida. Maaliskuussa pitäisi tulla toimijoiden suunnitelmat, mutta kaavatyössä kestää ainakin puolitoista vuotta, olettaen että löytyy tekniset valmiudet ja poliittinen tahtotila siihen, että yliopisto sijoittuu Raksilan alueelle”, Matinheikki arvioi.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.

Lue myös

Lue lisää aiheesta