Tv- ja elokuvatuotannot tuoneet Oulun seudulle yli 3 miljoonaa euroa viime vuosina

Parhaillaan Yle TV2:ssa ja Areenassa nähtävä Kaikki synnit saa jatkoa. Toinen tuotantokausi julkaistaan Elisa Aitiossa 22. lokakuuta. Uusi tuotantokausi tulee myös elokuvateatterilevitykseen. Kuvat: Maiju Pohjanheimo.

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Sanna Riikka Johanna Häyrynen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Audiovisuaaliset tuotannot vaikuttavat paitsi aluetalouteen myös aluemarkkinointiin. Oulun seudulla kuvataan tuotantoja yhä enemmän, joten paikallisille osaajille on tarvetta.

Oulun seudulla viimeisen kolmen vuoden aikana kuvatut tv- ja elokuvatuotannot ovat tuoneet alueelle arviolta 3,5 miljoonaa euroa. Lukemassa ovat mukana Oulun ulkopuolisten tuotantoyhtiöiden tuotannot.

Kun elokuvaa tai tv-sarjaa kuvataan, tarvitaan paikallista työvoimaa ja käytetään esimerkiksi majoitus- ja ravitsemuspalveluita, järjestyksenvalvontaa ja logistiikkaa.

”Aluetalouden lisäksi tuotantojen merkitys aluemarkkinoinnin kannalta on suuri. Kun Oulussa kuvattu tv-sarja lähtee levitykseen kymmeneen maahan ympäri maailmaa, on samanlaista näkyvyyttä vaikea saada yhtä tehokkaasti muilla keinoilla”, sanoo elokuvatuotantojen asiantuntija Reetta Turula BusinessOulusta.

Oulun seudulla on tarkastelujaksolla kuvattu esimerkiksi Paratiisi- ja Kaikki synnit -sarjoja sekä elokuvia Kaiken se kestää, Hevi reissu ja Diva of Finland.

Turulan mukaan vuodelle 2021 Oulun seudulle on tulossa useampi tuotanto, joiden toteutuessa alue hyötyy noin 1,5 miljoonan euron edestä.

 

Oulun seudun valtti talvisena kuvauslokaationa on lumivarmuus. Kaupungin keskustasta luonnon keskelle laakeisiin peltomaisemiin ja rannikolle on lyhyt matka. Tunturimaisemiinkaan ei Oulusta tarvitse ajaa kuin tunti.

Kuvauspaikka valitaan tarinan ehdoilla

Siihen, miksi tv-sarjaa tai elokuvaa päädytään kuvaamaan juuri Oulun seudulle, vaikuttaa sarjan tai elokuvan tarina. Kun tarina ja kuvauspaikka eli lokaatio sopivat yhteen, lähdetään neuvottelemaan, voiko alue tukea tuotantoa.

”Kilpailu alalla on kovaa, ja alueellisia tuotantokannustimia on jo käytössä esimerkiksi Turussa ja Tampereella”, Turula sanoo.

Tuotantokannustin tarkoittaa tuotantoyhtiölle tarjottavaa joko rahallista tai yhteistyökumppanien palveluina toteutuvaa tukea, jos yhtiö päätyy tekemään tuotantoa alueelle.

Tuotantoon sijoitettu euro palautuu yleensä kymmenkertaisena takaisin.

Lisääntyneet tv- ja elokuvatuotannot mahdollistavat, että alan osaajien ei tarvitse muuttaa töiden perässä Etelä-Suomeen.

Tarvetta osaajille Oulussa

Palkitusta Eränkävijät-sarjasta tunnetulla oululaisella NTRNZ Media -yhtiöllä on parhaillaan tuotannossa toisesta maailmansodasta kertovaa dokumenttisarjaa Untold Arctic Wars. Sarjaa on myyty ennakkoon jo useaan maahan.

Niin ikään oululaisella Mutant Koala Picturesilla on kehitteillä useampia tuotantoja. Tuotantoyhtiön Jukka Vidgren ja Juuso Laatio esimerkiksi käsikirjoittavat Hevi reissu -elokuvalle jatko-osaa Aleksi Purasen kanssa. Kiinnostusta jatko-osalle on ollut erityisesti Saksassa, sanoo Reetta Turula.

”Paikalliset tuotantoyhtiöt ovat rohkeasti kehittäneet omia projektejaan ja luoneet alalle uusia työpaikkoja sekä kasvattaneet suhteita kansainvälisiin levittäjiin.”

Oulun alueella audiovisuaalisen alan koulutusta on kuitenkin vähennetty, ja tuotannot ovat olleet kertaluontoisia, joten osaajat ovat keskittyneet etelään.

”Nyt olisi kuitenkin aika palata takaisin, koska tuotantojen määrä on lisääntymään päin ja tuotantoyhtiöt arvostavat paikallista työvoimaa”, Turula huomauttaa.

“Hyvä esimerkki on Joensuu, jossa Sorjosta kuvattiin. Useampien tuotantokausien kuvaukset mahdollistivat työn jatkumon, ja jopa alan tekijöiden paluumuuton Helsingistä Joensuuhun.”

Lue myös