Oulun seudun tuotantoja Kultainen Venla -finalisteina

Matti Ristinen on ehdokkaana parhaan miesnäyttelijän Kultaisen Venlan saajaksi roolistaan Kaikki synnit -sarjassa. Kuva: Maiju Pohjaheimo/MRP Matila Röhr Productions

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Sanna Riikka Johanna Häyrynen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tammikuun alussa julkistettiin Televisioakatemian äänestämät Kultainen Venla -finalistit, ja joukossa on useampi Oulun seudulla tuotettu sarja.

Paras draamasarja -kategorian kolmen finalistin joukosta löytyvät Oulussa ja Espanjan aurinkorannikolla kuvattu Paratiisi (YLE/MRP Matila Röhr Productions) sekä Pyhäjärvellä kuvattu White Wall (YLE/SVT, Fire Monkey/Nice Drama).

Vuoden käsikirjoittaja (fiktio) -kategoriassa kisaa oululainen käsikirjoittajakaksikko Mika Ronkainen ja Merja Aakko Kaikki synnit -sarjan 2. tuotantokaudesta (Elisa Viihde Aitio/MRP Matila Röhr Productions).

Kaikki synnit on näkyvillä myös Paras miesnäyttelijä -kategoriassa, jossa Matti Ristinen on ehdolla. Paratiisi-sarjan näyttelijä Riitta Havukainen kisaa puolestaan Paras naisnäyttelijä -kategoriassa.

Eränkävijät jälleen ehdolla

Venla-palkintoja aiemminkin kahmineen oululaisen NTRNZ median Eränkävijät kisaa jälleen Parhaan lifestyle-ohjelman pystistä – tällä kertaa kansainvälisellä Eränkävijät: Alpeilta Arktiselle -tuotannolla.

Viime vuonna Eränkävijät voitti saman kategorian Kultaisen Venlan, ja voittoja on kertynyt myös yleisöäänestyksen tuloksilla Parhaan ohjelman (2017) sekä Parhaan esiintyjän (2018) kategorioista.

NTRNZ medialta voidaan odottaa vielä tämän vuoden puolella myös uutta, mielenkiintoista tuotantoa, sillä Untold Arctic Wars -sotadokumenttisarjan on määrä valmistua loppuvuodesta. Sarjaa on jo ennakkomyyty useaan eri maahan, ja tuotannossa on mukana neljä pohjoismaista yleisradioyhtiötä.

Tuotannon vievät Oulua maailmankartalle

BusinessOulun yhteydessä toimivan Pohjois-Suomen elokuvakomission asiantuntija Reetta Turula kertoo, että elokuva- ja draamatuotantojen tekeminen on liiketoimintaa siinä, missä mikä tahansa muukin ala.

”Se, että paikallinen tuotantoyhtiö tuottaa itse laadukasta ja menestyvää sisältöä, vaikuttaa seudun kiinnostavuuteen myös ulkopuolisten tuotantoyhtiöiden silmin. Yhtenä elokuvakomission tärkeimpänä tehtävänä on toimia yhteysväylänä Oulun seudun ja tuotantoyhtiöiden välillä, ja auttaa tuotantoyhtiöitä löytämään alueelta sopivat tekijät ja yhteistyökumppanit”, Turula valottaa.

”Täällä on osaamista ja idearikkautta, sekä mahdollisuuksia monenlaisille tarinoille. On innostavaa huomata, kuinka paikalliset av-alan yritykset uskaltavat luottaa visioonsa ja lähteä rohkeasti tekemään omaa juttua. Se kasvattaa alueen av-alan osaamista ja vie Oulua maailmankartalle”, hän jatkaa.

Edessä vauhdikas vuosi

Viime vuonna äkillisesti muuttuneen maailmantilanteen vuoksi usean tuotannon suunnitelmat menivät uusiksi, mutta alkanut vuosi näyttää valoisammalta. Vaikka viime vuonna Suomessa pystyttiin tekemään tuotantoja jonkin verran myös poikkeusoloissa, jouduttiin monen tuotannon kohdalla siirtämään kuvauksia myöhempään ajankohtaan.

Kun tilanne sen sallii, tehdään päätöksiä varsinaiseen tuotantoon siirtymisestä kuitenkin nopeasti. Tälläkin hetkellä alueella on muutama tuotanto työn alla ja keväästä eteenpäin tahti kiihtyy.

”Vuodesta taitaa tulla kiireinen”, Turula ennustaa.

Lue myös