Siirry suoraan sisältöön

Tervansoutajat saavat muistomerkin Toppilansalmen rannalle – teos muistuttaa oululaisia tervan kulta-ajasta

29.8.2022

Oulun Seudun Kainuulaiset ry:n teettämän Tervan tiet -teoksen julkistustilaisuus pidetään lauantaina 3. syyskuuta kello 13 Toppilansalmen rannalla Oulussa. Toppilansalmen ja Höyrymyllyntien välissä sijaitsevassa puistossa pidettävä julkistustilaisuus on kaikille avoin. Paikalle on opastus Höyrymyllyntieltä. Tapahtuma on osa Oulun Päivien ohjelmaa.

Tervan tiet -teoksen on toteuttanut kuvanveistäjä Mikko Tapio. Hän työstää teosta paikan päällä alkavalla viikolla.

Mikko Tapio on oululaislähtöinen kuvanveistäjä, jonka pääasialliset välineet ovat piirustus ja kuvanveisto. Tapio on valmistunut Kuvataideakatemian kuvanveiston laitokselta ja tehnyt oman työskentelynsä ohella muun muassa opetustöitä.

Mikko Tapion suunnitelma valittiin muistomerkin suunnittelukilpailussa 2018. Tuolloin valintaan vaikutti erityisesti Tapion visiossa esiin tullut kainuulaisen luonnonkiven käyttö ja hakemuksesta huokunut halu kunnioittaa tervansoutajien muistoa.

Tervan tiet -teoksen kivet odottavat tässä loppusilausta.

Oulun Seudun Kainuulaisten puheenjohtaja Elsi Salovaara kertoo, että yhdistykselle teos tarkoittaa pitkäaikaisen unelman toteutumista.

”Yhdistys on tehnyt ensimmäisen aloitteen Oulun kaupungille tervansoutajien rohkeutta ja tervakaupan merkitystä esiin tuovasta teoksesta jo kolmisenkymmentä vuotta sitten.”  

H. Korhonen kertoo terva-ajasta

Salovaara muistuttaa, että tervakaupalla on ollut todella suuri merkitys paitsi Oulun kaupungin kasvulle ja myös kainuulaisille talonpojille, jotka soutivat tervaa pitkän ja koskia täynnä olevan reitin Kainuun jokien latvavesiltä aina merenrantaan saakka.  

Lauantain julkistustilaisuudessa kuullaan teoksen teettäjän, kuvanveistäjän sekä teoksen kokoelmiinsa saavan Oulun kaupungin edustajan puheenvuorot.

Nälkämaan lauluun päättyvän julkistustilaisuuden jälkeen siirrytään Höyrymyllyntien ja Satamatien kulmauksessa sijaitsevaan Toppilan Satamaravintolaan, Satamatie 35, jossa tarjolla on pullakahvien lisäksi musiikkiesityksiä sekä historioitsija Markus H. Korhosen tietoa ajalta, jolloin Oulu oli maailman tervapääkaupunki.

 

Tervan tie -teoksen tukirakenteiden perustuksia on jo asennettu paikoilleen.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Terva tuoksuu ja Oulun kaupunki saa lauantaina 3. syyskuuta kokoelmiinsa uuden taideteoksen, joka muistuttaa tervakaupan kulta-ajasta. Kuvat: Marjaleena Kyllönen

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta