Siirry suoraan sisältöön

Taimenen kutupaikkoja kunnostettiin Hupisaarilla talkoilla

29.6.2020

Joukko vapaaehtoisia kokoontui Hupisaarille talkoisiin keskiviikkona 17.6. Tavoitteena oli parantaa uhanalaisen meritaimen kutupaikkoja sekä yleensäkin taimenen poikasten elinolosuhteita puroissa. Talkoita on järjestetty nyt jo kolmen kesän aikana.

”Jalokalat, kuten meritaimen, kutevat pääasiassa syksyllä. Talkoilijat poistivat taimenten kutusorakoista eloperäistä ainesta. Tämän lisäksi puroista poistettiin roskia ja risuja, jotta ne eivät suotta patoa veden virtaamaa”, kaupunginpuutarhuri Heikki Pulkkinen kertoo.

Taimenenpoikaset talkoilijoiden paras kiitos

Kaikkiaan Hupisaarilla virtaa puroja noin kahden kilometrin verran. Kaupunki teki purojen kunnostukset vuosina 2017 - 2018 yhteistyössä eri asiantuntijatahojen kanssa.

Purojen pieniä kunnostuksia on tehty tämän jälkeen talkootyönä kaksi tai kolme kertaa vuodessa. Vapaaehtoisia talkoolaisia on riittänyt hyvin joka kerralle, ja osa on tainnut osallistua jopa kaikkiin talkoisiin.

”Näimme viime syksyn kudusta kuoriutuneita taimenenpoikasia useissa paikoissa. Se oli tärkeä asia talkoolaisille, jotka ovat olleet rakentamassa kutusorakoita. Siinä näkee oman työnsä tuloksen konkreettisesti”, Pulkkinen myhäilee.

Talkoot jatkuvat syksyllä

Talkoiden järjestelyistä vastasi ProAgria Oulun Voimaa vesistöistä -hanke yhdessä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kanssa. Talkoilun lisäksi järjestävät tahot kertoivat osallistujille puroihin tehtävistä toimenpiteistä ja muutoinkin käytiin keskustelua kalakantoihin liittyvistä asioista.

Syyskesällä järjestetään vielä ainakin yhdet purokunnostustalkoot.

Purotalkoot
Talkoiden tavoitteena oli parantaa uhanalaisen meritaimen kutupaikkoja sekä yleensäkin taimenen poikasten elinolosuhteita puroissa. Kuva: Heikki Pulkkinen

Lue myös