Siirry suoraan sisältöön

Pelottavasta kaupunkitilasta turvallisuuden kokemuksiin

18.7.2020

Kaikkien kaupunki -kampanja järjestetään vuosittain julkisissa tiloissa. Tänä syksynä turvallinen julkinen tila on esillä Oulussa yhteistyössä Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto ry:n, Oulun kaupungin hyvinvointipalvelujen ja Oulun kaupunginkirjaston kanssa.

Päihtyneiden ihmisten pelkääminen julkisissa tiloissa on tutkimusten mukaan Suomessa yleisempää kuin muissa maissa.

Pelot ja turvattomuuden kokemukset ovat kokijalleen todellisia. Kaikkien kaupunki -kampanjan tavoitteena on lisätä turvallisuuden tunnetta ja nostaa esiin viihtyisän ympäristön teemoja julkisessa tilassa.

Lisäksi halutaan lisätä tietoa ja ymmärrystä päihteitä käyttävien ihmisten erilaisista taustoista.

Lieveilmiöt näkyvät

Kaikkien kaupunki -kampanja tuo esiin päihteitä käyttävien ihmisen inhimillisen kohtaamisen. Vaikka päihteiden käyttö julkisilla paikoilla saattaa aiheuttaa turvattomuutta, suurin osa ihmisistä käyttäytyy asiallisesti.

Monet häiriöt ovat vältettävissä ystävällisellä asenteella.

Päihteiden käytön lieveilmiöt näkyvät myös julkisessa tilassa esimerkiksi joukkoliikenteessä, kaduilla, puistoissa ja kirjastoissa. Kaikki päihteitä käyttävät ihmiset eivät kuitenkaan aiheuta häiriöitä.

Valvonta lisää turvallisuutta. Lisäksi tarvitaan asenteisiin vaikuttamista.

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto korostaa, että päihdeongelmaiset ihmiset tulisi nähdä tuen tarpeessa olevina yksilöinä eikä järjestyshäiriöinä. Hoidon ja palveluiden riittämättömyys heijastuu suoraan julkiseen tilaan.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Kaupungista tehdään turvallista yhteistyöllä. Ratkaisevia ovat valvonta ja asenteet. Kuva: Sanna Krook

Lue myös

Lue lisää aiheesta