Siirry suoraan sisältöön

Oulun teatteria korjataan vauhdilla – syksyn ohjelmisto on tarkoitus julkaista jo ensi viikolla

15.8.2021

Vähänpä Oulun teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen tiesi, mitä edessä oli tullessaan valituksi vuosi sitten tehtäväänsä. Koronan vuoksi teatterin kevään 2021 näytännöt piti perua, koko henkilöstö lomauttaa kuukaudeksi, talousnäkymät niukat ja kesälomien kynnyksellä Ahti-myrsky viimeisteli katastrofaalisen kevätkauden. Vaikka haasteita on riittänyt, osaavan ja innostavan työyhteisön keskellä on hyvä tehdä töitä ja tähdätä tulevaan.

Kesälomien jälkeen Oulun teatterilla riittää säpinää. Oulun Tilapalvelut korjaa Ahti-myrskyn aiheuttamia vesivahinkoja pieteetillä teatterin suurella näyttämöllä, Vinttikamari on jo valmis ja kattorakenteiden korjaus on hyvässä vauhdissa. Näyttämön lattia on tekninen ja rakenteellinen kokonaisuus, jonka korjaukseen materiaalit eivät löydy joka kaupan hyllyltä.

“Näyttämön lattia on rakennettu ammattilaisten suunnitelmien mukaisesti yli 400 palasesta, joista jokainen palanen joudutaan merkitsemään huolellisesti, kun vesivahinkoja korjataan. Osa palasista vaihdetaan ja koko lattia joudutaan tietysti käyttämään auki. Akustiikan vuoksi lattiassa on esimerkiksi kahden millimetrin vahvuinen korkkilevy, joka joudutaan vaihtamaan kokonaan. Uutta levyä löytyi Portugalista”, toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen valaisee remontin kulkua.  

Kiinteistön korjauksesta vastaa Oulun Tilapalvelut, mutta kaikki näyttämöiden tekniikka ja rekvisiitta on Oulun teatterin. Niissäkin on riittänyt myrskyn jäljiltä uusittavaa. Kosteusvaurioiden kartoitus ja kuivausvaihe on nyt ohi ja katon osalta on päästy jo rakentamisvaiheeseen ja pian päästään myös levyttämään suuren näyttämön lattiaa.

“Kyllä tässä on meidän porukalla ja ulkopuolisilla urakoitsijoilla kesä mennyt korjauksen äärellä, hommissa ollaan oltu siitä lähtien, kun vahinko tapahtui. Korjaukset on kuitenkin hyvällä mallilla ja tavoitteena olisi, että remontti on valmis lokakuun loppupuolella”, kiinteistömanageri Juha Merilä kertoo Oulun Tilapalveluista.

Vesivahingon aiheuttamat kustannukset ovat vielä alustavia arvioita, mutta puhutaan sadoista tuhansista euroista.

Ison näyttämön lattiarakenteiden uusiminen ei käy kädenkäänteessä. Lattia koostuu monista kerroksista ja lattian alla sijaitsee myös pyörö, jonka kunto joudutaan vesivahingon jäljiltä tarkistamaan. Pyörön arvo on noin miljoona euroa. Kuva: Anu-Maarit Moilanen

Remontin keskellä suunnitellaan teatterin syksyä ja tulevaa ohjelmistoa, joka on tarkoitus julkaista ensi viikolla. Teatterilla odotetaan ovien aukaisua hartaasti, sillä yleisöä on ollut ikävä ja asiakkailta saatujen viestien perusteella myös yleisö kaipaa takaisin teatteritaiteen pariin.

“Asiakkailla on runsaasti käyttämättömiä arvolippuja ja olemmekin jatkaneet niiden voimassaoloaikaa toukokuuhun 2022 asti”, Moilanen toteaa.

Palkitsevaa työtä ammattilaisten keskellä

Vaikka vuosi on alkanut takkuillen, ei Moilanen näe syytä lannistumiseen - päinvastoin.

“Työhönsä sitoutuneiden ammattilaisten kanssa on ollut mahtava tehdä töitä ja teatterin hallitus on ollut tukenani – puhumattakaan Almasta! Tunnistamme toistemme vahvuudet ja osaamisemme täydentää toisiamme”, Moilanen iloitsee työparistaan, Alma Lehmuskalliosta, joka on toiminut teatterin taiteellisena johtajana tammikuusta 2020.

Yhdessä työskentelevän kaksikon työ myös palkittiin vasta Suomen Kulttuurirahaston Olavi Veistäjä -palkinnolla Tampereen Teatterikesässä. Palkinto jaetaan valtakunnallisesti merkittävästä tuoreesta ja ajankohtaisesta teatteriteosta.

“Kyllä oululaisena saattoi olla rinta rottingilla Tampereella, kun saimme tällaisen tunnustuksen ja olemme vielä Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026. Palkinto oli iloinen yllätys meille molemmille ja varsinkin se, että saimme sen yhdessä. Teatterin tekeminen on joukkuelaji ja upea tulos syntyy yhteistyössä, joka meillä Alman kanssa on sujunut erinomaisesti heti alusta lähtien”, Moilanen lisää.

Juhlavuosi nurkan takana

Teatteritalo täyttää ensi vuonna 50 vuotta. Suomen 62 ammattiteatterista Oulun teatteri on Pohjois-Suomen suurin. Normaalisti teatteri järjestää 350 –400 esitystä vuodessa, joista noin 8 on ensi-iltoja. Siihen tähdätään myös juhlavuotena.

Sitä ennen teatterin ovet on saatava ensin auki ja siihen Moilasella ja Lehmuskalliolla taitaa olla jotain yllätyksellistä takataskussa.

“Ovet avataan teatterisyksyyn uudenlaisella tavalla. Tiedotamme tästä ohjelmiston julkaisun yhteydessä”, Moilanen myhäilee salaperäisesti.

 

 

Teatteritalo täyttää ensi vuonna 50 vuotta. Toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen luotsaa talon syyskaudelle toiveikkaana, monenlaisten vaikeuksien jälkeen. Kuva: arkisto / Sanna Krook

Lue myös

Lue lisää aiheesta