Siirry suoraan sisältöön

Oulun oma talk show, osa 5: Oululaisuus antaa oman vivahteensa kulttuuriin

14.8.2020

Tällä viikolla Oulun omassa talk show -lähetyksessä ovat vieraina kaksi ammattikirjoittajaa. Suurlähettiläs tenttaa käsikirjoittaja Merja Aakkoa ja toimittaja, tietokirjailija Jenni Räinää. Lue juttu ja katso suoraan nettijaksosta, miten kulttuuriammattilaiset pärjäävät tietovisassa. Saako jälkikasvu hävetä?

Merja Aakko on käsikirjoittaja ja toimittaja, jonka käsikirjoittama esikoistyö Kaikki synnit -tv-sarjan ensimmäinen tuotantokausi nähdään 16. syyskuuta 2020 alkaen Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa. Toinen kausi alkaa Elisa Viihteen Aitiossa lokakuussa. Molemmat tuotantokaudet on kuvattu Pohjois-Pohjanmaalla.

Jenni Räinä on toimittaja ja tietokirjailija, jonka työryhmä muun muassa Metsä meidän jälkeemme -tietokirjassa voitti Tieto Finlandian viime vuonna. Hänen ja valokuvaaja Vesa Rannan Reunalla-valokuvakirja (2017) käsitteli elämää syrjäisillä reuna-alueilla.

1. Mitkä asiat, ilmiöt, piirteet määrittävät Pohjois-Pohjanmaata ja sen asukkaita?

Merja Aakko:

”Maiseman omituinen tasaisuus, joka on kuitenkin dramaattista. Kun muutin etelämmästä rantalakeudelle vuonna 2012, oli maaliskuu ja kantohanget, ja tuuli Ruotsista asti. Tuntui kuin kuun pinnalla olisi kulkenut, mutta lakeudellahan sitä oltiin. Toinen iso asia itselleni on pohjoispohjalainen huumori. Se on maailman lyhytsanaisinta sarkasmia, lempeää sellaista.”

Jenni Räinä:

”Pohjois-Pohjanmaalla kaupungin ja luonnon sekä kaupungin ja pienten kylien rajat ovat liukuvia.”

2. Miten se näkyy työssäsi?

Merja Aakko:

”Kaikki synnit -sarjassa on paljon omintakeisia paikkoja ja rakennuksia Oulun seudulta, ne luovat sarjan visuaalisen ilmeen. Myös alueen kieli on läsnä työssäni. Kirjoittamani hahmot puhuvat tämän päivän pohjoispohjalaista murretta.”

Jenni Räinä:

”Inspiroidun työssäni luonnosta ja pienistä omalakisista paikoista ja niiden luo on kotoa lyhyt matka.”

3. Mitä veisit Oulusta maailmalle?

Merja Aakko:

”Olisi mielenkiintoista nähdä, miten Kesän sauna toimisi muualla. Saastuneita suuria Euroopan jokia on kunnostettu viime vuosina, ja lauttasaunat voisivat motivoida tekemään lisää ympäristötekoja sisävesissä. Kesän saunassa on mahtavat löylyt, mutta parasta on talkoohenki. Yhteisöllinen sauna on mielenterveysteko ja kulttuuriteko sekä paikallisille että käypäläisille.”

Jenni Räinä:

”Välivokaalin ja valkeat yöt. Ehkä myös mutkattoman lähestymistavan elämään.”

4. Mitä oululaista tekemistä tai paikkaa suosittelet tänne tulevalle ja miksi?

Merja Aakko:

”Kesällä Kesän saunalle, ja lisäksi Oulussa täytyy ehdottomasti pyöräillä, ainakin jokisuiston ympäri ja Ainolanpuistoon. Se on hauskaa ja rentouttavaa mihin vuodenaikaan hyvänsä. Talvella vieraan kannattaa käydä livekeikoilla, sillä oululaisissa klubeissa esiintyy jatkuvasti kiinnostavia indieartisteja.”

Jenni Räinä:

”Suosittelen Sanginjoen ulkometsää, jossa kulkee miellyttäviä päiväretkeilyyn sopivia ulkoilureittejä. Samalla Suomen suurin kuntaomisteinen luonnonsuojelualue toimii hyvänä muistutuksena siitä, kuinka tulevaisuuden kuntien ja seurakuntien vastuulla on huolehtia myös luonnon monimuotoisuuden ja laadukkaiden lähimetsien suojelemisesta.”

Katso Oulun oman talk show’n uusi jakso osoitteesta: https://talkshow.oulu.com/

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Merja Aakko (vas.) sekä Jenni Räinä vastaavat tänään Oulun suurlähettilään kiperiin kysymyksiin. Linkki jaksoon jutun lopussa.

Lue myös

Lue lisää aiheesta