Siirry suoraan sisältöön

Mobiilisovellus seuraa koronapotilaan vointia

4.5.2020

Kotona sairastavat koronapotilaat saavat käyttöönsä mobiilisovelluksen, jolla seurataan oireita ja varmistetaan, että oireiden pahetessa sairastuneet pääsevät nopeasti sairaanhoitoon.

"Sovelluksen avulla pystymme seuraamaan kotihoidossa olevien potilaiden terveyttä ja turvamaan oikea-aikaista hoitoa, jos potilas tarvitsee vaativampaa hoitoa", kertoo apulaisylilääkäri Eila Erkkilä Oulun kaupungilta.

Sairastuneet kirjaavat päivittäin oireitaan sovellukseen ja tiedot välittyvät hoitohenkilöstölle. Jos oireet pahenevat, järjestelmä tekee hälytyksen hoitoa seuraavalle ammattilaiselle. Potilas voi tallentaa sovellukseen omia taustatietojaan, jolloin sovellus myös huomioi potilaiden yksilölliset riskitekijät ja ilmoittaa niistä hoitohenkilöstölle oireiden pahentuessa.

Oireseuranta on vapaaehtoinen.

"Sovellus antaa oireiden mukaisia hoito-ohjeita ja lisää varmasti myös potilaiden turvallisuuden tunnetta, koska heidän tietonsa välittyvät ammattilaisille."

Eila Erkkilä toivoo, että potilaat ottaisivat sovelluksen aktiivisesti käyttöönsä.

"Jos saamme sovelluksen kattavasti käyttöön, opimme myös taudin kulusta enemmän. Uuden taudin kohdalla oirekuva on ollut vaihteleva ja kokonaiskuva potilaiden oireista olisi hyödyllinen lisä."

COVID-19-oireseuranta saatiin yliopistollisen sairaalan, kaupungin perusterveydenhuollon ja yrityskumppanin kanssa käyttöön nopeasti, koska sovellus on jo käytössä OYS:ssa.

"Meillä oli siis jo teknisesti toimiva ja turvalliseksi testattu vastaava järjestelmä syöpäpotilaille. Hyvällä yhteistyöllä pystyimme laajentamaan sen parissa kuukaudessa koronapotilaita tukevaksi", kertoo erikoissuunnittelija Satu Malmqvist Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä.

Oireseurannassa kysytään potilaalta päivittäin muun muassa kuumeesta, yleisestä voinnista ja hengenahdistuksesta. Sinne voidaan luoda kysymyksiä myös riskitekijöihin liittyen.

Mobiilisovellus helpottaa hoitohenkilökuntaa

Sovellus helpottaa henkilökuntaa, koska ei tarvitse turvautua resurssia kuluttavaan potilaille soittamiseen päivittäin.

Hoitohenkilöstö saa tietoa

  • miten kotona olevat pärjäävät ja oireilevat
  • kuinka nopeasti oireet pahenevat
  • kuinka moni tarvitsee erikoissairaanhoitoa tai tehohoitoa.

Oireseurantaa tehdään Kaiku Healthin sovelluksen kautta.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
puhelin kädessä.
Sovelluksen avulla seurataan kotihoidossa olevien koronapotilaiden terveyttä. Kuva Sanna Krook.

Liittyvät sisällöt

Lue myös