Siirry suoraan sisältöön

Liikennekasvatusta annetaan nyt verkossa

16.12.2020

Korona-aika on tuonut haasteita paitsi koulujen perusarkeen, myös liikennekasvatuksen menetelmiin. Perinteisesti lapsille ja nuorille järjestetään koulujen kanssa yhteistyössä erilaisia tapahtumia, joissa käydään liikenteeseen ja turvalliseen liikkumiseen liittyviä asioita läpi. Tänä vuonna perinteisten tapahtumien tilalle on jouduttu ideoimaan uusia liikennekasvatuksen tapoja.

Oulussa ja Oulun eteläisellä alueella on perinteisesti järjestetty Turvaa tenaville -tapahtumia (0.-2. luokat) sekä Puijon Paroni ja Tappomopo (yläkoulut) ja Taika-Petteri ja tarkkaavaisuuden taito (3.-6. luokat) -esityksiä. Tapahtumissa käsitellään liikenneturvallisuutta kyseisille ikäluokille sopivin aihein ja menetelmin.

Tänä vuonna kaikki suunnitellut tapahtumat jouduttiin perumaan koronan vuoksi – ensin keväällä ja uudestaan syksyllä. Tilalle lähdettiin kuitenkin ideoimaan korvaavia tapoja välittää sanomaa. Tappomopo- ja Taika-Petteri-esityksistä tehtiin videoversiot räätälöidysti joka koululle. Myös joidenkin Turvaa tenaville -tapahtumien tilalle ollaan parhaillaan suunnittelemassa videoaineistoja.

Koulukohtaisesti räätälöidyt Tappomopo- ja Taika-Petteri-videoaineistot on toimitettu lähes 40 koululle. Ne koostuvat useasta eri teemaosasta ja sisältävät myös tehtäviä sekä keskustelun aiheita oppitunneille. Tappomopon teemana on nimensä mukaisesti mopoilu ja Taika-Petteri käsittelee muun muassa tien ylitystä, kypärän käyttöä, näkymistä ja tarkkaavaisuutta liikenteessä. Opettajat voivat katsoa videot haluamanaan ajankohtana luokkansa kanssa.

Myös Liikenneturva tarjoaa yläkouluille ja toisen asteen oppilaitoksille maksuttomia virtuaalisia liikennekasvatusaiheisia kouluvierailuita. Kouluvierailijat pitävät turvallista liikkumista käsitteleviä oppitunteja Liikenneturvan Teams-ympäristössä tai koulun omassa oppimisympäristössä. Virtuaalinen oppitunti sopii hyvin osaksi esimerkiksi terveystiedon opetusta.

Linkit esimerkkivideoihin:
Jokirannan koulun Puijon Paroni ja Tappomopo -videot (google drive)

Martinniemen koulun Taika-Petteri ja Tarkkaavaisuuden taito -videot (google drive)

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Puijon Paronin huoneessaan
Tappomopo-videot opettavat mopoiluun liittyvää liikennekäyttäytymistä yläkoululaisille.

Lue myös

Lue lisää aiheesta