Siirry suoraan sisältöön

Katja Iljanan taidetta lahjoituksena Luupille

15.1.2021

Museo- ja tiedekeskus Luuppi sai Suomen kulttuurirahaston Pohjois-Pohjanmaan rahastolta lahjoituksena Katja Iljanan Keho -tekstiili- ja videoteoksen, joka on esillä Kulttuuritalo Valveen aulassa 21. helmikuuta asti.

Taiteilija Katja Iljanan Keho on tekstiili- ja videoteos, joka tutkii muotoja ja muodon kadottamista, käsillä tekemistä ja käsistä lähtemistä, juuria, lonkeroitumista ja irrallisuutta, kehonkuvan ja muotokuvan kohtaamista, asun ja ruumiin rajapintaa.

Keho on pukeutumis- ja piiloutumisleikki, joka kommentoi mahdollisuuttamme ja oikeuttamme määritellä itse itsemme. Videolla esiintyvät henkilöt ovat rakentaneet asun päälleen haluamallaan tavalla, ja videolla esiintyvät sanat ovat heidän omia kuvauksiaan omasta kehostaan.

Keho, jonka muoto muuttuu ja karkaa käsistä.Kehon kuvien ja kehonkuvien kohtaamisia.Kehojen välisiä kohtaamisia, joiden muoto on käsissämme.

Katja Iljana työskentelee tekstiilin, vaatteiden, musiikin, videon ja tapahtumien parissa. Keho-teoksen syntymistä inspiroi Iljanan tuore muutto kotikaupungista Oulusta Helsinkiin ja sen lopullista muotoa muokkasi pandemian tuottama koko kehon ja yhteiskunnan poikkeustila.

Teoksen video on toteutettu yhteistyössä kuvaaja Anna-Mari Nousiaisen sekä videolla esiintyvien anonyymien henkilöiden kanssa.

Teos on osa Suomen kulttuurirahaston Pohjois-Pohjanmaan rahaston vuosittaista teoslahjoitustoimintaa, jossa vuosijuhlan järjestämispaikkakunnalle lahjoitetaan paikallisesti vaikuttavan tai vaikuttaneen taiteilijan teos. Teos siirtyy Museo- ja tiedekeskus Luupin omistukseen ja on osa Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmaa.

Valveen ollessa kiinni, teos on katsottavissa myös ulkoa Hallituskadulta.

Taiteilija Katja Iljanan Keho-installaatio 2020 on asetettu Kulttuuritalo Valveelle niin, että siltä voi ihailla ikkunasta, vaikka talo olisi suljettuna.

Lue myös

Lue lisää aiheesta