Siirry suoraan sisältöön

Juhlantuntua ylioppilaille ja ammattiin valmistuville – rajoituksia noudattaen

19.5.2020

Tänä keväänä ammattikoulun ja lukion päättävät juhlistavat saavutustaan ilman koulujen yhteisiä tapahtumia tai suuria sukukokoontumisia. Perinteitä kuitenkin vaalitaan, ja valokuvaamoissa, leipomoissa ja kampaamoissa asioi juhlaan virittäytyviä nuoria.

Kakkutilauksista päätellen pienimuotoisia lakkiaisia ja valmistujaisjuhlia vietetään tänä vuonna hajautetusti eri päivinä, ei pelkästään päättäjäislauantaina.

”Varauksia on tullut nyt päättäjäisviikonlopun perjantaille ja lauantaille ja sitä seuraavalle lauantaille”, kertoo yrittäjä Mari Sihvonen oululaisesta kahvila ja leipomo-konditoria Kreemasta.

Perinteisten täyte- ja voileipäkakkujen lisäksi tänä keväänä on toivottu erillisinä paloina toimitettavia tarjoiluja, jotta juhlavieraiden ei tarvitsisi samasta kakusta yhteisellä lapiolla leikata palasiaan.

Varotoimet käytössä

Koronan vaikutukset ovat näkyneet Kreeman keväässä tietysti muutenkin.

”Kahvilan puoli on pitänyt pitää kiinni. Huhtikuun puoliväliin asti oli ulosmyyntiä vähemmän, mutta sen jälkeen on piristynyt. Meiltä on haettu herkkuja mukaan ja on ollut tukemisen henkeä”, Sihvonen kuvailee.

Kreemassa maksupäätteet ja ovenkahvat pyyhitään jokaisen asiakkaan käynnin jälkeen. Asiakasmäärä sisätiloissa pidetään minimissä.

Myös Meriläisen leipomolla varotoimet ovat käytössä. Töihin ei tulla, jos on sairauden oireita. Kakkutoimituksia jätetään asiakkaiden luona oven taakse, ettei kontakteja synny.

Meriläisen leipomon toimitusjohtaja Juho Meriläinen kertoo, että kakkutilaukset ovat tämän kevään aikana vähentyneet, koska esimerkiksi kokouksia ja muita kokoontumisia ei järjestetä, eikä makeita tarjoiluja niihin ole tilattu.

Äitienpäivä kuitenkin yllätti leipomoyrittäjän.

”Viikkoa ennen äitienpäivää meillä ei ollut vielä kakkutilauksia, mutta lähempänä piti myydä jo eioota”, sanoo Meriläinen.

”Toivoisin, että ihmiset olisivat hyvissä ajoin liikkeellä ja huomioisivat, että kakkuja ei leipomossa oteta hyllystä, vaan kakut vaativat käsityötä ja aikaa. Raaka-aineet pitää varata ja varmistaa, että on tarpeeksi työntekijöitä paikalla”, Meriläinen avaa kakuntekoprosessia.

Ainutlaatuinen hetki kannattaa ikuistaa

Oululaisista valokuvaamoista kerrotaan, että valmistujaiskuvauksia kyllä tehdään, vaikka koulujen kevätjuhlat on peruttu.

”Kun ylioppilaskirjoitusten tulokset julkaistiin, varauksia alkoi tulla”, sanoo valokuvaaja ja asiakaspalvelupäällikkö Piia Väyrynen Studio Ollilasta.

Joitakin valmistujaiskuvauksia on puolestaan Studio P.S.V.:llä tehty jo huhtikuusta asti, kuten tavallisenakin vuonna. Suurin osa kuvauksista tehdään yleensä touko-kesäkuun vaihteessa.

”Nyt ei ole vielä tarkkaa tietoa, miten koulun juhlien siirtäminen elokuulle vaikuttaa kevään kuvauksiin. Varauksia tulee kuitenkin päivittäin”, toteaa Studio P.S.V.:n toimitusjohtaja Raija Tuominen.

Valokuvaaja Piia Väyrynen tuumaa, että lukion tai ammattikoulun päättävälle nuorelle valokuvattavana käyminen on ansaittu hemmottelulahja pitkän urakan jälkeen.
 

Molemmissa kuvaamoissa on käsidesipulloja tarjolla ja käsiä pestään. Turvavälit pidetään, ja toimitiloissa on kerrallaan mahdollisimman pieni joukko ihmisiä.

Studio Ollila on pidentänyt siirtymäaikoja asiakkaiden välillä, jotta eteisessä ei tulisi ruuhkaa ja kontakteja.

P.S.V. kuvaa myös aukiolojen ulkopuolella. Kortti- ja käteismaksuista on siirrytty aiempaa enemmän laskutukseen, mikä nopeuttaa asioimista studiolla. Kuvat voi ottaa myös ulkona, esimerkiksi luonnossa, kaupunkimiljöössä tai koulun pihalla.

Valokuva-alan ammattilaiset huomauttavat, että valmistujaiskuvaus on tärkeä perinne.

”Se on muisto, joka säilyy loppuelämän”, sanoo Väyrynen.

”Eräskin äiti halusi tarjota tyttärelleen kuvauksen jo ihan siksi, että kun isoja juhlia ei ole, on edes ihana kuvaus. Kuvaus itsessään on osa juhlaa ja tuo varmasti juhlantuntua”, Tuominen lisää.

Juhlakampaus puhdistetulla paikalla

Valmistujaisjuhlat työllistävät myös kampaamoita. Parturi-kampaamo Ponnariin tehtiin varauksia valmistujaiskampausten tekoon jo ennen koronapoikkeustilan alkamista.

”Näitä varauksia ei ole peruttu, joten ilmeisesti kampauksia halutaan myös pienimuotoisesti järjestettäviin juhliin”, arvelee Ponnarin yrittäjä Sari Lappalainen.

Parturi-kampaamo Salon K:n omistaja Johanna Dahl-Erkinmikko kertoo, että valmistujaiskampausten varauksia on tehty kesä- ja elokuulle.

Ponnarissa ja Salon K:ssa on monien muiden kampaamojen lailla otettu käyttöön tarkat varotoimet, sillä kampaajat ovat asiakkaiden kanssa lähikontaktissa. Jokaisen asiakkaan jälkeen jätetään aikaa siivoukselle, jossa ovenkahvat, tuolit ja muut pinnat desinfioidaan. Turvaväleistä huolehditaan.

Salon K:n Dahl-Erkinmikko sanoo, että varotoimet otetaan vakavasti, mutta kampaamokäynnin on oltava muutakin kuin koronan pelkoa.

”Toki aiheesta asiakkaiden kanssa puhutaan, mutta aina jutellaan myös muusta. Kampaamokäynti saa olla rentoutushetki.”

Seka Ponnarin että Salon K:n asiakkaat peruivat kampaamokäyntejä maalis-huhtikuun vaihteessa, mutta vähitellen asiakasmäärät ovat lisääntyneet ja ihmiset rohkaistuvat kampaamoon.

”Ihan normaalissa tahdissa ei vielä olla, mutta kai tämä on se uusi normaali”, Lappalainen naurahtaa.

”Olemme kiitollisia, että olemme saaneet tehdä töitä. Meillä on siinäkin mielessä hyvä tilanne, että työntekijöitä on vain kolme ja työskentelypisteet etäällä toisistaan, niin turvavälit on helppo pitää.”

Meidän Oulu

Artikkeli on osa Meidän Oulu -juttusarjaa.

Meidän Oulu -tarinat kertovat oululaisten yrittäjien, palvelutuottajien ja tapahtumajärjestäjien kekseliäisyydestä ja sinnikkyydestä nopeasti muuttuneissa olosuhteissa. Meidän Oulu kannustaa oululaisia pitämään paikallisten puolta.

-

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Tämän kevään ylioppilas Venla Liinamaa tutustuu kahvila ja leipomo-konditoria Kreeman kakkuvalikoimaan. Vaihtoehtoja esittelee Kreeman yrittäjä Mari Sihvonen. Kuvat: Tero Suutari

Liittyvät sisällöt

Lue myös