Säästä energiaa ja ympäristöä polttamalla puuta oikein

Välitä luonnosta ja naapureistasi. Piipun savu vaalenee, jos paloilmaa on sopivasti ja puut kuivia. Tumma savu kertoo epäpuhtaasta palamisesta, joka aiheuttaa haitallisia päästöjä. Kuva: Mostphotos

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Puunpolton päästöt syntyvät asuinalueilla ja vapautuvat lähialueen hengitysilmaan. Puunpoltossa syntyy muun muassa runsaasti terveydelle haitallisia pienhiukkasia ja niin kutsuttuja pah-yhdisteitä. Oikeaoppisella puunpoltolla voi vähentää huomattavasti haitallisten päästöjen määrää ja lisätä tulisijasta saatavaa lämmön määrää.

Päästöihin voi vaikuttaa myös sytyttämistavoilla. Syttymisessä ja palon alkuvaiheessa syntyy eniten päästöjä. Piipun savu vaalenee kuitenkin minuuteissa, jos paloilmaa on sopivasti ja puut kuivia. Tumma savu kertoo epäpuhtaasta palamisesta, joka aiheuttaa haitallisia päästöjä.

Liian kostean puun tai roskien poltto tuottaa runsaasti päästöjä ja on myös energiatehotonta.

Musta savu on tehoton

Useimmissa tulisijoissa päältä sytyttäminen, eli sytykkeiden asettaminen polttopuiden päälle, on osoittautunut parhaaksi sytyttämistavaksi. Tällöin puun ainesosat leimahtavat sytykkeiden lämmöstä, ja kaikki mikä kaasuuntuu myös palaa. Jos kylmiä puupilkkeitä kuumennetaan alhaaltapäin ne kaasuuntuvat, mutta eivät pala kokonaan. Tällöin muodostuu runsaasti päästöjä.

On tärkeää säilyttää puut oikein, jotta polttopuut kuivuvat ja pysyvät hyvänä. Tuulettuva puuvaja suojaa puita sateelta ja pitää ne kuivina. Säännöllinen nuohous varmistaa tulisijan turvallisuuden ja toiminnan. Nuohooja näkee, miten juuri sinun tulisijasi toimivat.

Huomioi naapurisi

Puunpolton tuottamat ilmansaasteet voivat aiheuttaa merkittävää terveyshaittaa, jos savu jää pyörimään naapurustoon. Siten kannattaa seurata savun käyttäytymistä ja tuulen suuntia, jotta pystyisi estämään savun kulkeutumisen naapurin tontille.

Näin vältät puunpolton haitat:

• käytä kuivaa ja puhdasta puuta

• säilytä puut kuivassa ja suojattuina

• sytytä päältä

• opettele tulisijasi oikea käyttö sekä huolto

• älä polta pintakäsiteltyä puuta eli kyllästettyä tai maalattua. Käsitelty puu tulee viedä jäteasemalle.

• älä polta muitakaan jätteitä

Oulun kaupungin verkkosivuille on perustettu sivusto ouka.fi/energia, jonne on koottu vinkkejä sähkön säästämiseen ja sähkökatkoihin varautumiseen. Varautumisneuvoja ja -ohjeita ovat laatineet useat eri tahot.