Poolaaminen lisää testauskapasiteettia myös Pohjois-Suomessa

Koronatestaamisen määrää on päätetty nostaa uuden kansallisen koronastrategian myötä. Kuva: Sanna Krook

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Koronatestimäärän kasvaessa myös testejä tekevässä NordLabissa on yhtenä keinona testauskapasiteetin lisäämiseksi otettu käyttöön näytteiden poolaaminen. Se tarkoittaa sitä, että kolmen potilaan COVID-19 testauksen nenänielunäytteet yhdistetään ja analysoidaan.

Maailmanlaajuisesti koronavirustestejä tehdään tällä hetkellä erittäin paljon. Tästä syystä eurooppalainen tautienehkäisy- ja valvontakeskus (ECDC) on antanut suosituksen COVID-19 testaukseen liittyvästä näytteiden poolauksesta.

Näytteiden poolaaminen on yksi keino lisätä testauskapasiteettia, varsinkin tilanteessa, jossa valtaosa näytteistä on negatiivisia. Poolamisen aloittamisesta on sovittu yhdessä kansallisesti.

Positiiviset analysoidaan uudelleen

Tulosten luotettavuuden varmistamiseksi, voidaan yhdistää maksimissaan kolme näytettä. Mikäli testitulos on negatiivinen, tällöin kaikkien kolmen potilaan testitulokset ovat negatiivisia. Mikäli tulos on positiivinen, tällöin kaikki kolme näytettä analysoidaan uudelleen yksittäisinä näytteinä.

Uuden kansallisen COVID19-strategian myötä näytemäärät tulevat edelleen kasvamaan myös NordLabin alueella. NordLabin asiantuntijat kartoittavat jatkuvasti uusia toimintamalleja, joilla testauskapasiteettia saadaan lisättyä.

NordLab eli Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitoskuntayhtymä tuottaa terveydenhuollon laboratoriopalveluja Kainuun, Keski-Pohjanmaan, Lapin, Länsi-Pohjan ja Pohjois-Pohjanmaan alueilla yli 60 toimipisteessä.

 

Lue myös