Ouluhallin uudisosan valmistumista odotetaan jo malttamattomina

Ouluhallin tuleva pääsisäänkäynti sijaitsee moottoritien puolella. Kupoliin suunnitellaan Oulun maamerkille näyttävää valaistusta. Kuva: Esa Eirola

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Hanna Sankala-Sivula

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ouluhallin rakennustyömaalla käy kuhina. Haalaripukuisia kypäräpäisiä työmiehiä ja -naisia kulkee määrätietoisesti rakennustelineiden ja maalipurkkien välissä sinne tänne työvälineidensä kanssa. Mielikuvaa muurahaisten yhdyskunnasta on vaikea välttää. Nyt rakennetaan uutta Ouluhallia, pala palalta, työvaihe toisensa jälkeen. Ja hyvä siitä tulee, sen näkee jo nyt.

Touhua riitti myös vuonna 1986, kun Ouluhallin kupoliosaa rakennettiin. Eräs nuorimies Jari Leviäkangas tuli taloon töihin juuri ennen paikan avaamista. Ensimmäisiä isoja tapahtumia Ouluhallilla oli tuhansia ihmisiä vetänyt maatalousnäyttely. Työuran alun tiukin hetki koitti, kun äänentoisto saatiin toimimaan muutama minuutti ennen maaherran avajaispuhetta.

”Hieno ja mahtava rakennus oli silloinkin”, muistelee nykyisin isännöitsijänä ja tapahtuma-aluepäällikkönä Ouluhallilla ja useissa muissa kaupungin paikoissa toimiva Leviäkangas.

Jari Leviäkangas tulevan palloilusalin luona.
Isännöitsijä, tapahtuma-aluepäällikkö Jari Leviäkangas liikunta- ja palloilusalin ylätasanteella. Salin vapaa korkeus on 10 metriä ja siellä voidaan järjestää kansallisen tason urheiluotteluita. Kuva: Hanna Sankala-Sivula

Nyt, yli 30 vuoden työuran jälkeen, Leviäkangas on ollut alusta asti mukana suunnittelemassa ja vaikuttamassa siihen, millaisen Ouluhallin kuntalaiset ja muut hallin käyttäjät saavat 2020-luvulla.

”Laajennus on suunniteltu liikuntaa ja urheilua silmällä pitäen. Ajatuksena on ollut myös se, että urheilulle tulisi jonkin verran eräänlaista väistötilaa, kun suurtapahtumat pyörivät vanhan Ouluhallin puolella”, kertoo Leviäkangas.

Jatkossa Ouluhallilla voi siis olla yhtä aikaa tapahtumia ja urheilutoimintaa. Toisin on ollut tähän asti, kun halli on jouduttu sulkemaan urheilu- ja kuntalaiskäytöltä tapahtumien ajaksi.

Sisäkattoa tehdään.
Ouluhallin aulan kattoon asennettiin puurimaverhoilua viime viikolla. Uusi aulatila sijaitsee vanhan ja uuden osan nivelkohdassa. Kuva: Hanna Sankala-Sivula

Kaupungin kuntosaleista suurin

Ouluhallin laajennusosaan tulee ravintolan sisältävän aulatilan lisäksi palloilusali, tanssisali, kamppailusali, telinevoimistelusali, kuntosali, juoksusuora sekä wc- ja pukuhuonetiloja. Juoksusuora sijoittuu ikään kuin rakennuksen viereen sen pitkälle sivulle. Lasiseinien ansiosta juoksupyrähdyksiä 70-metrisellä suoralla voi nähdä heti parkkipaikalta pääsisäänkäynnille tullessa.

Palloilusali, jota myös liikuntasaliksi kutsutaan, mahdollistaa esimerkiksi lentopallon, koripallon, salibandyn, futsalin ja sulkapallon pelaamisen.  Teleskooppikatsomoiden ansioista otteluihin voidaan ottaa jopa 1500 katsojaa.

Telinevoimistelijoiden harjoitteluolosuhteet Ouluhallilla paranevat merkittävästi. Leviäkankaan mukaan nykyinen telinevoimistelijoiden harjoittelupaikka on kooltaan noin 250 neliömetriä, kun taas laajennusosassa tulee olemaan lähes 900 neliömetrin laajuinen sali. Tilan korkeus ja muu koko sekä parvikatsomo mahdollistavat myös kisojen järjestämisen.

Myös uudisosan kuntosalista on tulossa huomattavasti nykyistä Ouluhallin kuntosalia laajempi. Uusi kuntosali on kooltaan 400-neliöinen.

”Kuntosali tulee olemaan kaupungin liikuntapaikkojen kuntosaleista suurin. Vanha kuntosali jää palvelemaan urheilijoita”, sanoo Leviäkangas.

Maalipurkki salissa.
Tanssisalia maalattiin viime viikolla. Myös tanssisaliin tulee katsomotiloja. Kuva: Hanna Sankala-Sivula

Vuoroja ei vielä ole jaettu

Ouluhallin modernin laajennusosan valmistumista odotetaan jo malttamattomina niin kuntalaisten, urheiluseurojen kuin liikuntapalveluidenkin taholta.

”Halli luovutetaan huhtikuussa liikuntapalveluille sisustamista ja muuta käyttöönoton valmistelua varten”, sanoo Leviäkangas.

Ensimmäiset liikuntavuorot Ouluhallin uudelle osalle tulevat haettavaksi tammi–helmikuussa.

”Kesäkausi on ensimmäinen kausi, jolle vuoroja jaetaan”, kertoo liikuntalaitospäällikkö Matti Rautio.

Kevään aikana Oulun kaupungin sisäliikuntapaikoista pois jäävät urheilutalo ja palolaitoksen liikuntatilat. Värtön liikuntahalli on jäämässä myös pois jollain aikataululla. Liikuntapalveluissa tiedostetaan, että Ouluhallin uudet tilat eivät korvaa käytöstä poistuvia tiloja neliömäärällisesti.

”Olemassa olevien liikuntatilojemme käyttöä, esimerkiksi uimahalleissamme, voi vielä kuitenkin hiukan tehostaa”, uskoo Rautio.

Jälleen Ouluhallilla olisi pian avaamisen jälkeen tiedossa isoja ja valtakunnallisiakin tapahtumia. Nyt Leviäkangasta ei kuitenkaan mietitytä mikrofonin toiminta vaan se, pyyhkäiseekö korona tapahtumakalenterin keväältäkin tyhjäksi.

Naulakot.
Pukuhuoneiden naulakot odottavat jo käyttäjiä. Kuva: Hanna Sankala-Sivula