Kuntavaalit2021: Liikunta ja kulttuurietu takaisin – Mari Kärkkäinen (471)

Mari Kärkkäinen on SDP:n kuntavaaliehdokas, opettaja, tietokirjailija ja henkilökohtainen valmentaja.

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulu päätti vähentää työntekijöidensä etuja vuosi sitten. Saimme lukea tähän liittyviä uutisia lehdistä kesäkuussa 2020. Nyt on uutisoitu muiden suurten kaupunkien palkinneen korona-ajan raskaan työn raatajia.

Kaupungin henkilöstöohjelmassa vuosille 2018–2022 sanotaan henkilöstön hyvinvoinnista näin: ”Ajan ja rahan käyttäminen hyvinvointiin on investointi, joka maksaa itsensä takaisin. Sairaspoissaoloista syntyvien kustannusta pieneneminen ja työhyvinvoinnin lisääntyminen näkyvät alempina työkyvyttömyyskustannuksina ja parantavat taloutta sekä tuottavuutta.”

Oulun strategisena tavoitteena on, että henkilöstön hyvinvointi lisääntyy. Kuinka liikunta- ja kulttuuriedun vieminen pois tukee tätä tavoitetta? Tavoitteena ovat säästöt, mutta tuloksena voi olla työhyvinvoinnin heikkenemisen myötä kallis lasku. Mielestäni työhyvinvointi ei ole oikea säästökohde. Se, kuinka työntekijä voi töissä, heijastuu myös hänen läheisiinsä ja perhe-elämään.

Päättäjänä tulisin ajamaan henkilöstön hyvinvointia edistäviä toimenpiteitä. Ammatillisen taustani puolesta ymmärrän erinomaisesti, mikä merkitys pitkäjänteisellä ja säännöllisellä, omiin mieltymyksiin sopivalla liikunnalla on.

Ihminen on kokonaisuus, jossa kehon ja mielen hyvinvointi kulkevat käsikädessä. Liikuntaetu on korvamerkittyä rahaa, jonka työntekijä voi satsata täysin omaan hyvinvointiinsa. Se ei mene kenellekään muulle. Vaikka korona on rajoittanut edunkäyttömahdollisuutta väliaikaisesti, näen tämän pidemmälle kantavana asiana.

Ennaltaehkäisy on edullisin tapa sekä inhimillisyyden että taloudellisuuden näkökulmasta. Työhyvinvointi on puhututtanut varsinkin nyt korona-aikaan. Muuttuneet työtavat, vähentynyt kanssakäynti ihmisten kanssa niin vapaa-ajalla kuin työaikana, vapaa-ajan virikkeiden kapeneminen ja huoli läheisten hyvinvoinnista ovat kuormittaneet meistä monia.

Työnantajan tulee toimillaan osoittaa, että arvostaa työntekijöitään. Kaupungin työntekijät ovat haastavana korona-aikana osoittaneet sitoutumistaan ja heille kuuluu siitä kiitos. Kiitoksena toimisi mielestäni hyvin, että liikunta- ja kulttuurietu tuodaan heille takaisin.

Lue myös