Jussi Leponiemi: ICT-osaajana Oulussa voit kehittää metaversumia

Jussi Leponiemi työskentelee ICT-toimialan asiakkuuspäällikkönä BusinessOulussa. Kuva: Anna Karppinen

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Sanna Riikka Johanna Häyrynen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Langattoman tiedonsiirron teknologioiden ja teollisuuden tärkein tapahtuma Mobile World Congress tarjosi laajan katsauksen nykyteknologiaan ja huomisen digitaalisiin ratkaisuihin. Messuja eniten määrittävä teema oli metaversumi.

Käsite on puhuttanut muutaman viime vuoden aikana, mutta termiä käytettiin jo 90-luvun alussa eräissä scifi-teoksissa. Yhä tänä päivänä asiantuntijoilla on hyvin erilaisia määritelmiä ja käsityksiä metaversumista. Yksi vallitseva tapa kuvata metaversumia on määritellä se 3D-malliksi internetistä ja sen sovelluksista. Jotta tätä määrittelyä voisi ymmärtää, on hyödyllistä tuntea hieman erilaisten teknologioiden kehityshistoriaa.

Kun internet ja tietojenkäsittely avautuivat ja arkistuivat yksityiskäyttäjille, kaikki viestintä oli pääosin tekstipohjaista. Tällaiset palvelut ovat tuttuja useimmille: sähköposti, viestit ja käyttäjänimet. Seuraavassa kehitysvaiheessa toiminnot saivat graafisia elementtejä, kuten valokuvia ja videoita.

Oululaisella osaamisella voidaan rakentaa seuraavien sukupolvien langattomia verkkoja, jotka mahdollistavat metaversumin sovelluksia.

Nyt koemme jälleen uutta murrosaikaa. Voitko kuvitella 3D-version internetistä, rinnakkaisen maailman, jossa on voi viettää aikaa töiden ja vapaa-ajan merkeissä? Se on paikka, jossa ihmisillä on avatarit, joiden kautta voi olla vuorovaikutuksessa muihin ja tehdä yhteistyötä sujuvasti ja viiveettä. Metaversumi ei kuitenkaan tule rajoittumaan vain internetin jatkeeksi, vaan meille aukeaa entistä enemmän mahdollisuuksia kokea erilaisia älykkäitä ratkaisuja lisättynä todellisuutena, sujuvasti ja välittömästi.  

Uskon, että metaversumi on myös uusi lähestymistapa tuote- ja palvelumuotoiluun sekä teknologian kehittymiseen. Juuri siksi metaversumi on niin tärkeä asia ja enemmän kuin vain uusi termi virtuaalitodellisuudelle.

Oulussa toimivat ICT-yritykset ovat erittäin hyvässä valmiudessa etenemään useilla metaversumiin liittyvillä digitalisaation alueilla. Yrityksemme ovat kansainvälisesti vahvoja langattoman, radiovälitteisen tiedonsiirron alalla. Pitkäaikainen ja kehittynyt yhteistyö paikallisen yritysekosysteemin, Oulun yliopiston ja tietenkin 6G Flagship -yksikön, Oulun ammattikorkeakoulun ja VTT:n välillä on kokonaisuus, jollaisia ei löydy maailmalta.

Oululaisella osaamisella voidaan rakentaa seuraavien sukupolvien langattomia verkkoja, jotka mahdollistavat metaversumin sovelluksia. Oulussa on satoja ohjelmistokehitysyrityksiä ja tärkeää osaamista tietoturva-alalla. Kymmenet ja taas kymmenet yritykset kehittävät korkeatasoisia esineiden internetin ratkaisuja. NFT-osaaminen (Non Fungible Token) on nouseva teema yrityksissämme, ja on hyvä muistaa myös mikroelektroniikan paikalliset toimijat. Kaikki nämä rakentavat osaltaan uutta todellisuutta, ratkaisuja ja tulevaisuuden palveluita.

Yksi asia on selvä: ICT-sektorimme on kasvanut pitkään ja voimakkaasti. Tästä syystä meillä on Oulussa jatkuva pula osaavasta työvoimasta. Me BusinessOulussa yhdessä muiden toimijoiden kanssa pyrimme helpottamaan työmarkkinatilannetta. Toisaalta samanaikaisesti markkinoiden kehitys ja sovellusmahdollisuudet luovat entisestään lisää kysyntää ja kasvumahdollisuuksia oululaiselle ICT-osaamiselle.

Oletko ICT-alan opiskelija Oulussa tai ehkä jossain muualla Suomessa? Harkitsetko erilaisia vaihtoehtoja urasi seuraavaan askeleeseen? Vai oletko aivan alussa miettimässä, mitä alaa alkaisit opiskelemaan? Kehotan perehtymään Oulun ICT-sektoriin ja tutustumaan sen mahdollisuuksiin.

Liittymällä Oulun ICT-ekosysteemiin pääset tekemään töitä maailman huippujen kanssa.

Oulussa on laaja ja monitasoinen yritysklusteri. Täällä voi rakentaa monipuolisen kansainvälisen uran. Meillä on maailmanluokan tutkimuksen ja tuotekehityksen ekosysteemi, joka toimii tiivistii paikallisen yrityskentän kanssa. ICT-sektorillamme on pitkäaikaisia ja vakiintuneita yhteistyösuhteita teknologiakeskittymiin eri puolilla maailmaa. Liittymällä Oulun ICT-ekosysteemiin pääset tekemään töitä maailman huippujen kanssa, sekä kansainvälisesti että paikallisesti.

Oulussa on juuri nyt paljon avoimia työpaikkoja, jotka liittyvät metaversumia rakentaviin teknologioihin. Työpaikat löytyvät eri hakupalveluista, mutta myös meihin BusinessOulussa voi olla suoraan yhteydessä, autamme sinut eteenpäin.

Tapaamisiin Oulussa – metaversumin keskikorttelissa!

Lue myös