Bubbling underground: korkeaa kulttuuria

Kirjoittaja on J.A. Mäki, Martinniemessä asuva sarjakuvantekijä, kuvataiteilija ja kulttuurin sekatyöläinen, joka tunnetaan myös Radiopuhelimet-yhtyeen laulajana ja toisena pääsanoittajana sekä sooloartistina.

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Annu Maarit Höttönen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Mitä on punk? Mitä on ooppera? Mitä on underground, mitä korkeakulttuuri? Tee-se-itse-taide? Opinnäytekonsertti, mikä se sellainen on? Pitäisikö ottaa selvää… Äh, pitäkööt tunkkinsa!

”Ei voisi operetit vähempää kiinnostaa!” ”Galleriat on täynnä tekotaiteellista paskaa, miksi menisin?” ”En ole teatterissa käynyt, enkä mene!”

Ja toisaalla: ”Ei se nykyrokki tai mikä lie älämölö ole edes musiikkia! Pelkkää sairasta metelöintiä, pitäisi lopettaa tuommoiset!” ”Hörhöilevät ja öykkäröivät niissä luolissaan!” ”Pitäisikö siitä roskasta vielä maksaa jotain! Minulle saisi maksaa, että sinne menisin, enkä lähtisi sittenkään!”

Taiteen jos minkä pitäisi olla avaraa eikä ahdasta. Kulttuurin ovien olisi oltava avoimet ihmisten kulkea ja kokea. Luommeko itse turhia raja-aitoja? Kuppikuntaisuus on ahdasmielistä, eikö vain? Ahdasmielisyys on ahdistavaa. Kuulostaa päivänselvältä. Vai onko poterossa sittenkin mukavan antoisaa dissata toisia tahoja, niitä jotka tekevät ja kokevat taidetta toisin? Tai jos ei dissata, niin ainakin missata.

Voiko kapeakatseisuus johtua rohkeuden puutteesta – ja ruokkivatko sisäistä pelkoa ihan vain ulkoiset asiat? Miten missäkin tilaisuudessa pitäisi käyttäytyä? Estääkö lähtemisen uuden äärelle vaikkapa vain epävarmuus asuvalinnasta? Pitääkö siellä tapahtumassa näyttää tietynlaiselta, vetää sopiva uniformu päälle? En kai voi mennä Madetojan saliin ilman kravattia – tai rokkikuppilaan puku prässättynä? Tennarit vai korkkarit? Jakkupuku vai niittirotsi? Verkkarit vai frakki?

Kulttuurin äärelle hakeutuminen on enemmän riisuuntumis- kuin pukeutumiskysymys. Riisu huppu päästäsi. Heitä ennakkoluulosi biojäteastiaan ja lähde bändikeikalle tai tanssitaidetapahtumaan, tai mieluummin sekä että. Kohdatkaamme urheiluareenoilla ja teatterikatsomoissa! Nähkäämme hämärissä kellareissa ja häikäisevissä gallerioissa!