Alien-teoksen koreografi Taneli Törmä: Me kaikki tunnemme joskus muukalaisuuden ja outouden tunnetta

Alien on helposti lähestyttävä, nykytanssiin pohjaava taideteos. Kuva: AdeY

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Maria Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

JoJon tuotannoissa nähdään tänä syksynä vahvaa visuaalisuutta. Sitä tarjoilee myös meditatiivinen ja helposti lähestyttävä Alien, joka on koreografi Taneli Törmän sekä kahdeksan tanssijan luoma virkistävä ja liikkuva taideteos. 

Tanssi nojautuu vahvasti muukalaisuuden ja outouden kokemuksiin. Sekä Törmällä itsellään että tanssijoilla on kokemusta erillisyyden tunteesta, mutta koreografi näkee teeman myös yleisenä ilmiönä.

”Me kaikki tunnemme joskus muukalaisuuden ja outouden tunnetta”, pohtii Törmä.

Teoksessa käsitellään myös yhteisön merkitystä erillisyyden tunteen kohtaamisessa.

”Kuinka me yhteisönä voimme tukea toisiamme ja pienentää outouden tunnetta? Voimmeko tanssia outouden lähestyttävämmäksi?” kysyy Törmä.

Taneli Törmä on tehnyt paljon sooloteoksia itselleen ja kaipasi nyt ympärilleen suurempaa tanssiyhteisöä. Kuva: Uupi Tirronen

Tanssi kohtaamispaikkana

Törmä on kansainvälisesti palkittu koreografi ja tanssija, joka on vieraillut Oulussa aikaisemmin yhdessä alueen harrastajien kanssa esitettyjen Classical Beauty ja Open Your Heart -teosten kanssa. Alien on lähtenyt käyntiin Törmän kaipuusta olla osa yhteisöä ja työskennellä isomman ryhmän kanssa.

”Olen tehnyt pitkään sooloteoksia itselleni, ja aloin miettiä, mitä yhteisö tarkoittaa minulle, tai mitä se voisi olla”, Törmä kertoo.

”Halusin suunnitella muokattavan tanssiprojektin, jota voi tarjota eri yhteisöille. Teos on kohtaamispaikka, jossa antaudutaan yhdessä musiikin ja tanssin virtaan, luomalla uusi elämys”, hän jatkaa.

Tanssitaiteilija haluaa välittää teoksella tunteen siitä, miltä tuntui nähdä ja kokea tanssia ensimmäistä kertaa.

”Mitä tanssi herätti sinussa? Ehkäpä musiikki laittoi kehosi liikkeelle ilman liiallista ajattelua”, Törmä pohtii.

Teoksen esiintyjät vaihtuvat aina sen mukaan, missä paikassa se rakennetaan ja esitetään. Oulussa nähtävässä teoksessa jokaisella tanssijalla on oma kytköksensä kaupunkiin. Kuva: AdeY

Muukalaisuuden hyväksyminen

Teoksessa kahdeksan esiintyjää tanssii Steve Reichin sävellykseen Music for 18 musicians, ja jokaisella tanssijalla on oma kytköksensä Ouluun. Tanssitaiteilija Milla Keskitalolle kaupunki edustaa paikkaa, jossa hän on syntynyt ja viettänyt suurimman osan elämästään.

”Oulu on minulle koti, monellakin eri tasolla, vaikka nykyään asunkin mieheni ja lapsieni kanssa Itävallassa. Muu perhe asuu kuitenkin vielä Oulussa, joten käymme täällä säännöllisesti vuosittain”, Keskitalo kertoo.

Teoksen maailma viehättää tanssijaa monella eri tasolla.

”Teoksen teema, muukalaisuus ja työskentely eri ikäisten ja eri taustaisten tanssijoiden kanssa puhuttelee. Myös Tanelin inhimillinen ja avoin suhtautuminen työhönsä ja muihin ihmisiin oli yksi tärkeä kriteeri, miksi valitsin hakea teokseen mukaan”, sanoo Keskitalo.

Ehkäpä suurimpia oivalluksia elämässäni on kuitenkin ollut se, että tietyllä tapaa meidän ei edes tarvitse kuulua joukkoon tai mahtua mihinkään muottiin.

Muukalaisuuden ja erillisyyden tunteet ovat myös Keskitalolle tuttuja. Hän on kuitenkin löytänyt oman tapansa käsitellä kokemusta siitä, ettei tunne kuuluvansa joukkoon.

”Tietyllä tapaa olen aina kokenut, että en kunnolla sovi mihinkään muottiin tai ennalta annettuihin määritelmiin siitä, millaisia meidän kuuluisi olla tai miten meidän kuuluisi elää, ja joskus se on herättänyt vahvojakin ulkopuolisuuden tunteita”, toteaa Keskitalo.

”Ehkäpä suurimpia oivalluksia elämässäni on kuitenkin ollut se, että tietyllä tapaa meidän ei edes tarvitse kuulua joukkoon tai mahtua mihinkään muottiin. Voin olla oma itseni ja luoda oman tieni, vaikka kyllä se monesti rohkeutta, uskoa ja luottamustakin vaatii”, hän lisää.

Teoksessa tanssivat Annukka Hirvonen, Milla Keskitalo, Antti-Pekka Pudas, Paula Puumalainen, Alina Sakko, Jutta Sulkala, Milla Toppi ja Silja Tuovinen.

Esitykset Valvesalissa perjantaina 4.11. klo 19.00 (ensi-ilta) ja lauantaina 5.11. klo 19.00 (yleisökeskustelu).

Lisätietoja JoJon ohjelmistosta löydät tästä linkistä.

(Juttua muokattu 2.11.2022. Esitysaikoja muutettu)

 

 

 

 

 

Lue myös