M/S Alpo kerää avustuksia Ukrainaan – alukselle järjestetään läksiäiset Oulusta Normandiaan

M/S Alpon saatetaan matkaan Oulusta 27. huhtikuuta ja tilaisuus alkaa kello 10 ja varsinainen ohjelma on vuorossa kello 12. Tapahtuma järjestetään noin 200 metriä Alpon laituripaikalta merelle päin Toppilansalmen vanhalla satamalla. Kuva: M/S Alpo

Tapahtumat

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

M/S Alpo lähtee jälleen kohti Ranskan rannikkoa. Matkan tavoitteena on tehdä historiaa ja muistuttaa Normandian maihinnousun merkityksestä sodan päättämisessä. Tälläkin hetkellä Euroopassa riehuu sota, jonka päättämisessä M/S Alpokin ottaa roolin – tällä kertaa Alpo seilaa keräten varoja Ukrainan hyväksi.

Toisen maailmansodan maihinnousutaisteluihin osallistunut M/S Alpo lähtee 27. huhtikuuta Oulun ahtojäistä kohti Pohjois-Ranskaa. 80-vuotias hinaajaveteraani tekee haastavan matkan D-Day 80 -juhlallisuuksiin, keräten varoja Ukrainan puolustustaistelun tukemiseksi.

”Me M/S Alpon omistajat olemme ryhmä suomalaisia yrittäjiä, ja haluamme tuoda oman panoksemme Ukrainan auttamiseksi”, kertoo Martti Haapala, Toppilan Möljä Oy:stä.

Myös Oulun kaupunki on tukemassa Alpon matkaa.

”Mustanmeren satamakaupunki Odessa on ollut Oulun ystävyyskaupunki jo vuodesta 1957. On siis erinomainen asia, että Alpon paluu Normandiaan tuo Ukrainalle sen kipeästi kaipaamaa materiaalista apua,” toteaa Ari Alatossava, Oulun vt. kaupunginjohtaja.

Mukaan Alpon matkalle

M/S Alpoa laitettu jo yli kolmen vuoden ajan kuntoon nyt alkavaa koitosta varten. Itse aluksen kunnostamisen lisäksi sille on koulutettu 15-henkinen miehistö. Kaikki 15 eivät ole aluksella samaan aikaan vaan miehistö vaihtuu osittain matkan aikana.

Alpon matkaan voi osallistua myös omalla veneellä. Alpon ympärille halutaan luoda saattue, joka koostuu veneilystä nauttivista ihmisistä ja saattavat Alpoa matkan varrella niin lyhyillä kuin pidemmilläkin etapeilla.

Suomen puolella Alpo pysähtyy matkallaan Turussa, josta sille on varattu satamapaikka.

”Tarkoituksenamme on koota mahtava eskaaderi Alpolle. Toivomme, että satoja laivoja seuraa M/S Alpoa. Tietenkin tärkein tavoitteemme on saada runsaasti lahjoituksia Ukrainaan, jossa parhaillaankin taistellaan vapaudesta –  samoin kuin Normandiassa 80 vuotta sitten”, sanoo Martti Haapala.

M/S Alpon saatetaan matkaan Oulusta 27. huhtikuuta ja tilaisuus alkaa kello 10 ja varsinainen ohjelma on vuorossa kello 12. Tapahtuma järjestetään noin 200 metriä Alpon laituripaikalta merelle päin Toppilansalmen vanhalla satamalla, Tervahovintien päässä. Laiva irrottautuu laiturista kohti Normandiaa tapahtuman päätteeksi kello 12.30.

M/S Alpo rakennettiin 1940-luvulla New Yorkissa

Kirjoittaja: Mun Oulu

M/S Alpo, alkuperäiseltä nimeltään ST-335, rakennettiin vuonna 1943 United Boat Servicen telakalla City Islandilla New Yorkissa, tilaajana U.S. Army.

Samana vuonna se tuli saattueen mukana Eurooppaan osallistuakseen Normandian maihinnousun valmisteluihin. Operaatioon osallistuneiden hinaajien tehtäviin kuului muun muassa keinotekoisen sataman osien, polttoaineputkistojen ja erilaisten alusten hinaus ja siirtely.

Maihinnousussa oli mukana noin 6000 alusta, joista vain pieni osa selvisi toimintakuntoisina takaisin. ST-335 oli yksi näistä. Tämän jälkeen se hinasi huolto- ja sotakalustoa Englannista kanaalin yli Ranskaan.

Suomeen alus saapui vuonna 1946. Alus toimi rannikkolaivastossa miinanraivaustehtävissä sekä myöhemmin sotakorvaushinauksissa. Vuonna 1951 Oulun kaupunki osti aluksen ja siihen tehtiin Perämeren talvisiin olosuhteisiin tarvittavat muutostyöt. Alus sai kasteessa nimekseen Alpo.

M/S Alpo toimi satamajäänsärkijänä ja hinaajana vuosina 1952–1971. Sen jälkeen Alpo toimi vielä avustavana hinaajana vuoteen 1990 asti. Vuosina 1991–1995 alusta pidettiin kunnossa kriisiajan tarpeita varten.

Vuonna 1999 Oulun kaupunki päätti luopua Alposta tarpeettomana ja se oli jo vähällä joutua romutettavaksi. Eri vaiheiden jälkeen Alpo siirtyi sitä varten perustetun yhtiön, Toppilan Möljä Oy:n omistukseen, kotisatamanaan Toppilan salmi.