Itsenäisyyspäivää juhlitaan Oulussa näyttävästi – sotilasparaati Merikosken silloilla, kansalaisjuhla Madetojan salissa

Päivän juhlallisuudet aloitetaan kello 8 lipunnostolla ja seppeleenlaskutilaisuudella. Ohimarssi toteutetaan Raatin katselmuksen jälkeen kello 13 Merikosken silloilla keskustan suuntaan. Kuva: Puolustusvoimat

Tapahtumat

Julkaistu: Kirjoittaja: Laura Heikkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Itsenäisyyspäivää vietetään 6. joulukuuta Oulussa tänä vuonna erityisen juhlallisin menoin, kun Puolustusvoimien valtakunnallinen paraati saapuu kaupunkiin. Merkityksellisen tämän vuoden paraatista tekee, että se on ensimmäinen Suomen liityttyä Naton jäseneksi. Arvokasta päivää jatkaa perinteikäs kansalaisjuhla. Tapahtumiin on vapaa pääsy.

Paraatipäivä alkaa kunnialaukauksilla ja juhlallisella lipunnostolla Linnansaaressa kello 8. Ohjelmassa on myös seppeleenlaskutilaisuus kello 9.15 Oulun hautausmaalla ja jumalanpalvelus Oulun tuomiokirkossa.

Oulun kauppatorilla voi tutustua aamusta iltapäivään Puolustusvoimien ja muiden viranomaisten kalustoon ja toimintaan.

Paraatikatselmus alkaa kello 12 Raatin stadionilla, jonne yleisön kannattaa tulla hyvissä ajoin. Utin jääkärirykmentin NH90-kuljetushelikopteri esittäytyy stadionin yllä kello 11.15, ja paraatijoukot ryhmittyvät katselmuskentälle kello 11.35 alkaen.

Oulun kauppatorin toimintakentällä voi lisäksi tutustua Puolustusvoimien ja muiden viranomaisten kalustoon ja toimintaan.

”Paraati tulee olemaan iso ja mittava tapahtuma, yli 1200 paraatin osanottajaa ja lähes 70 ajoneuvoa”, Oulun kaupungin tapahtuma-aluepäällikkö Jari Leviäkangas kertoo.

Paljon nähtävää

Päivän juhlallisuudet aloitetaan siis aamutuimaan lipunnostolla ja seppeleenlaskutilaisuudella ja ohimarssi toteutetaan Raatin katselmuksen jälkeen Merikosken silloilla keskustan suuntaan. Torilla on myös aamusta iltapäivään toimintakenttä, missä voi tutustua monipuolisesti Puolustusvoimien ja muiden viranomaisten kalustoon ja toimintaan.

”Paraatikatselmuksessa, ohimarssissa sekä toimintakentällä on paljon nähtävää”, Leviäkangas toteaa.

”Ennen katselmusta Raatin päällä näyttäytyy myös NH90-kuljetushelikopteri, joten katselmusta kannattaa tulla seuraamaan hyvissä ajoin. Ohimarssissa on mukana myös Ilmavoimien hävittäjien ja Maavoimien helikoptereiden ylilennot.”

Oulun kaupunki on ollut Leviäkankaan mukaan paraatin valmisteluissa vahvasti mukana ja antanut siihen ison panoksen. Hän toteaa, että Oululle on suuri kunnia olla Puolustusvoimien itsenäisyyspäivän juhlallisuuksien isäntäkaupunkina.

”Puolustusvoimien kanssa tapahtumien järjestäminen on aina laadukasta, hyvää ja selvää. Nyt on ainutlaatuinen tilaisuus päästä seuraamaan paraatia, joten kannattaa ehdottomasti tulla paikan päälle”, Leviäkangas kehottaa.

Kunniavieraita paikalla

Paraatikatselmuksen ohimarssin ottaa vastaan Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö, kenraaliluutnantti Mikko Heiskanen. Ohimarssissa hänen seuranaan ohimarssin vastaanottopaikalla Merikosken silloilla Raatin stadionin kohdalla on Oulun kaupungin edustajia. Paraatin kunniavieraina ovat sotiemme veteraanit ja lotat.

Paraatijoukkoja komentaa Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Sami-Antti Takamaa.  Kenttähartauden pitää katselmuksessa Puolustusvoimien kenttäpiispa Pekka Asikainen. Paraatin järjestelyistä vastaa Kainuun prikaati ja musiikista Lapin sotilassoittokunta. Yleisölle paraatin juontaa toimittaja Ville Kinnunen.

Paraatiin osallistuu joukkoja Maavoimista, Merivoimista, Ilmavoimista, Maanpuolustuskorkeakoulusta ja Rajavartiolaitoksesta sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä yhteensä noin 1300 henkilöä.

Merikosken silloilla ohimarssiin osallistuu jalan marssivien joukkojen lisäksi moottoroidussa osastossa lähes 70 Puolustusvoimien, Rajavartiolaitoksen ja muiden viranomaisten ajoneuvoa.

Ohimarssin ylilennoissa nähdään Maavoimien helikoptereita ja Ilmavoimien F/A-18 Hornet-monitoimihävittäjiä sekä Hawk-suihkuharjoituskoneita. Ylilennoista aiheutuu melua Oulun alueella.

Paraati vaikuttaa Oulun liikenteeseen

Jalan marssivat joukot aloittavat ohimarssin Koskitien ja Merikoskenkadun risteyksestä. Moottoroitu osasto lähtee liikkeelle ohimarssiin Valtatien ja Merikoskenkadun risteyksestä. Ohimarssi etenee Merikoskenkatua keskustaan päin. Ohimarssin jälkeen osastot käyttävät poistumiseen Kasarmintietä ja Kajaanintietä.

Paraati vaikuttaa liikennejärjestelyihin Oulun alueella. Paraativalmistelut näkyvät Oulussa 4. joulukuuta alkaen. Paraativalmistelut ja kaluston siirrot aiheuttavat hetkellisiä katkoksia tiestön käyttöön 5. ja 6. joulukuuta.

Yleisöä pyydetään saapumaan itsenäisyyspäivänä tapahtumapaikoille hyvissä ajoin jalan. Liikennejärjestelyistä tiedotetaan tarkemmin viikosta 47 alkaen. Paraatialue on lentokieltoaluetta, ja dronejen lennättäminen on ehdottomasti kielletty tapahtuman turvallisuuden vuoksi, poikkeuksena ainoastaan viranomaistoiminta.

Kansalaisjuhla jatkaa arvokasta päivää

Paraatin jälkeen Oulun Musiikkikeskuksessa pidetään Oulun kaupungin itsenäisyyspäivän kansalaisjuhla. Paraatin vuoksi se alkaa totutusta poiketen myöhemmin iltapäivällä.

Kansalaisjuhlan järjestämisestä vastaa Oulun kaupunginhallitus. Tilaisuudella on pitkät perinteet, sillä sitä on vietetty jo vuodesta 1979, kertoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä. Konsepti on pysynyt samana alusta alkaen: kaikille kuntalaisille avoimena ja maksuttomana, arvokkaassa ja juhlavassa hengessä.

”Kansalaisjuhla tullaan striimaamaan livenä kaupungin Youtube-kanavalle, joten sitä on mahdollisuus seurata, vaikkei pääsisi paikan päälle. Juhlasta julkaistaan myös tallenne myöhemmin.”

Kansalaisjuhlan juontaa kaupungin viestintäjohtaja Mikko Salmi, ja juhla tulkataan viittomakielelle. Puolustusvoimat pitää tilaisuuden tervehdyspuheenvuoron, minkä lisäksi Lapin sotilassoittokunta esiintyy. Luvassa on suomalaista musiikkia perinteitä kunnioittaen mutta eteenpäin katsoen aina Timo Forsströmin vauhdikkaan viihteellisestä puhallinmusiikista Finlandiaan.

”Voi sanoa, että Oulussa on luvassa erittäin arvokas ja varmasti mieleenpainuva itsenäisyyspäivän juhlapäivä aamusta kansalaisjuhlaan asti. Sen jälkeen ehtii vielä hyvin katsomaan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanottoa”, Vehkaperä sanoo.

Oululaiset toivotetaan tapahtumaan lämpimästi tervetulleiksi.

Itsenäisyyspäivän ohjelma Oulussa

kello 8 Kunnialaukaukset ja juhlallinen lipunnosto, Linnasaari

kello 9.15 Seppeleenlasku, Oulun hautausmaa

kello 10 Jumalanpalvelus, Oulun tuomiokirkko

kello 12 Paraatikatselmus, Raatin stadion

kello 13 Ohimarssi, Merikosken sillat

kello 9–15 Toimintakenttä, Kauppatori

kello 16 Oulun kaupungin itsenäisyyspäivän kansalaisjuhla Oulun Musiikkikeskuksessa Madetojan salissa, kahvittelu alkaen kello 15