Työttömyys nousussa myös Pohjois-Pohjanmaalla – töitä vailla heinäkuussa 22 800

Työntekijöitä kaivataan edelleen rakennus- ja korjausalalla samaan aikaan, kun miesten työttömyys on suurempi kuin naisten. Kuvituskuva: Sanna Krook

Talous

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Työttömiä oli heinäkuussa noin tuhat enemmän kuin kesäkuussa. Pohjois-Pohjan- maan työttömistä työnhakijoista kokoaikaisesti lomautettuja oli 1 900. Kesäkuukausina työttömiä on aina loppukevättä enemmän – koulujen alkaminen vähentää osaltaan työttömien määrää.

Viimeisen puolen vuoden aikana lisääntynyt työttömyys koskettaa Pohjois-Pohjanmaan kaikkia päätoimialoja ja niiden ammattiryhmiä. Monilla aloilla suhdanne- ja kysyntänäkymät ovat edelleen heikot, joten työttömyydessä ei odoteta merkittävää pudotusta ainakaan lähikuukausina.

Oulun työttömyysaste vajaa 14

Maakunnan työttömyysaste oli heinäkuun lopussa 12 prosenttia ja koko maassa se oli 10,5 prosenttia. Maakunnan sisällä alhaisin työttömyysaste oli Ylivieskan seutukunnassa eli 8,7 prosenttia. Kunnittain vertailtuna alhaisin työttömyysaste oli Kalajoella, 7,5 prosenttia ja korkein Pudasjärvellä 15,4 prosenttia. Oulussa työttömyysaste oli 13,8 prosenttia. Suhteellisesti eniten työttömien määrä on kasvanut maakunnassa vuoden takaisesta Pyhännällä +71 ja Merijärvellä +44.

Heinäkuun aikana Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston alueella oli avoinna 7 000 työpaikkaa, joista uusia avoimia työpaikkoja oli 3 200. Uusien työpaikkojen määrä oli vähentynyt edelleen lähes kaikissa ammattiryhmissä vuoden takaiseen verrattuna, vähennystä neljännes.

Määrällisesti uusia avoimia työpaikkoja oli eniten tarjolla palvelu- ja myyntityöntekijöille, kuten lähihoitajat, myyjät, ravintola- ja suurtaloustyöntekijät sekä rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöille, kuten hitsaajat ja kaasuleikkaajat, kirvesmiehet ja rakennuspuusepät, talonrakentajat.

Miehiä enemmän työttömänä

Vähintään yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita oli heinäkuussa 7 200, mikä oli 600 enemmän kuin vuosi sitten. Kesäkuusta pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi 100 henkilöllä ja viime kuukausina pitkäaikaistyöttömyys on ollut kasvussa. Yli 2 vuotta työttömänä olleiden määrä on pysynyt pitkään samalla tasolla.

Työttömyys on kasvanut suhteellisesti eniten 40–44-vuotiaiden ikäryhmässä ja kasvua vuoden takaiseen oli 19,6 prosenttia. Alle 25-vuotiaita työttömiä oli heinäkuun lopussa 3 400, mikä on 230 työtöntä enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömistä työnhakijoista miehiä oli 12 300 ja naisia 10 500. Vuoden 2022 heinäkuusta miesten työttömyys on kasvanut lähes 1 500:lla, lisäystä 13,5 prosenttia ja naisten työttömyys vain 200:lla, eli lisäystä 1,8 prosenttia.

Pohjois-Pohjanmaan aktivointiaste oli heinäkuun lopussa 22,4 prosenttia ja kaikkiaan 6 600 henkilöä osallistui työllistymistä edistäviin TE-palveluihin. Kaikista palveluissa olleista henkilöistä 34,9 prosenttia oli koulutuksessa: oma- ehtoisesti työttömyysetuudella opiskeli 1 170 ja työvoimakoulutuksessa oli 1 150 opiskelijaa. Heinäkuussa työllistettyjen, valmennuksessa olevien sekä vuorotteluvapaasijaisten määrä kasvoivat vuoden takaiseen verrattuna.