Toppilansalmen Joo Hetki -kahvila on kaikkien yhteinen olohuone, jossa pelaillaan, jumpataan ja tutustutaan ihmisiin

Kahvilan tila muokkautuu helposti erilaisten tapahtumien tarpeisiin. Joo Kotien vuokralaisille tilan käyttö yhteisiin aktiviteetteihin on ilmaista. Kuvat: Sanni Siira

Talous

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Maria Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Toppilansalmeen on viime vuosina rakennettu paljon uusia kerrostaloja ja alue kehittyy kovaa vauhtia. Yksi alueen uusista toimijoista on vuokra-asuntoyhtiö Joo Kotien lanseeraama Joo Hetki -kahvila, jonka tarkoitus on ehkäistä yksinäisyyttä ja lisätä yhteisöllistä toimintaa asukkaiden keskuudessa.

”Tutkimusten mukaan joka kolmas vuokralla asuva kokee yksinäisyyttä ja moni saattaa muuttaa uudelle paikkakunnalle aivan yksinään, ilman mitään tukiverkkoa. Me halusimme tarttua tähän, koska se on asia, johon me voidaan vuokranantajana vaikuttaa.”, kertoo Joo Kotien markkinointipäällikkö Roosa Lappalainen.

Joo Kotien toimintaan kuuluu asukkaille tarkoitetut ilmaiset tapahtumat sekä Kotimestarit-palvelu, jota asukas voi hyödyntää, kun hän tarvitsee apua kodin pienissä asennustöissä. Oulun kahvila on yrityksen pilottihanke, joka onnistuessaan jalkautetaan mahdollisesti muihinkin kaupunkeihin.

”Nykypäivänä on yleistä, etteivät ihmiset tunne omia naapureitaan, varsinkin kun vuokra-asumisessa vaihtuvuus on aika suurta. Ihmisillä on kuitenkin halu tutustua toisiinsa. Kahvila tarjoaa toimintaa ja tilan, jossa kohtaaminen on mahdollista”, Lappalainen kertoo.

”Tavoitteena on, että annamme eri toiminnoille alkusysäyksen, jonka jälkeen yhteisö lähtee kehittämään niitä eteenpäin”, hän jatkaa.

Hanna Himanka (vas.), Emma Kiviniemi ja Roosa Lappalainen uskovat kahvilan toiminnan vaikuttavan positiivisesti alueen yhteisöllisyyteen.

Juoksukoulua ja peli-iltoja

Kahvilan avajaisia juhlittiin tiistaina 17. tammikuuta, joten toiminta on vasta käynnistymisvaiheessa. Tarkkaa suunnittelua ja kehitystyötä on kuitenkin tehty jo pitkään, ja jo ensimmäisellä viikolla kahvilassa pelailtiin lautapelejä, pidettiin aamujumppa ja viriteltiin juoksukoulua.

”Asukkaat aktivoituivat välittömästi ja porukkaa oli paikalla vauvasta vaariin. Eteisessä seisoivat sulassa sovussa niin lastenvaunut kuin rollaattoritkin”, kertoo kahvilan ravintolapäällikkö Emma Kiviniemi.

”Näki heti, kuinka toisilleen tuntemattomat ihmiset juttelivat toisilleen, ja tunnelma oli lämmin ja välitön. Yhteisen tekemisen kautta on kaikkein helpointa kohdata uusia ihmisiä”, hän lisää.

Kiviniemi on tehnyt pitkän uran ravintola-alalla, mutta kahvilan konsepti on myös hänelle uusi ja mieleinen haaste.

”Olihan se pakko laittaa hakemus, kun tuli tämmöinen herkku vastaan. Olen ollut asukastoiminnassa aikaisemmin mukana, mutta kyllä tämä on aivan erilaista. Parasta tässä on, että asiakkaiden kanssa pääsee ihan eri tavalla läheiseksi ja kahvilassa on hyvin tuttavallinen ilmapiiri”, hän sanoo.

Vaikka kahvilassa on omat erityispiirteensä, se on kaikille avoin paikka, jossa on tarjolla kahvilatuotteita, aamiaista, lounasta sekä lauantaisin brunssi. Moni oululainen onkin jo käynyt istahtamassa uudessa paikassa ja antanut palautetta, kuinka mukavaa on saada viihtyisä ja monipuolinen kahvila Toppilansalmen alueelle. Osa tapahtumista on tarkoitettu vain Joo Kotien vuokralaisille, mutta kahvilan tapahtumat ovat suurilta osin kaikille avoimia ja maksuttomia.

Kahvilatyöntekijät saivat jo avajaisviikolla positiivista palautetta kahvilan sijainnista, monipuolisesta tarjonnasta sekä tapahtumista.

Enemmän kuin kahvila

Ruokavaikuttajanakin tunnettu Hanna Himanka, entinen Gullichsen, hyppäsi kahvilan kehityspäällikön tehtäviin viime kesänä. Hän on asunut lapsena Oulussa ja kokee kaupungin edelleen rakkaaksi paikaksi, jota hän mielellään pitäisi edelleen toisena kotikaupunkina.

”Jos jollain on myydä minulle Pikisaaresta hyvä pieni asunto, niin ostan heti”, Himanka heittää.

Himangan tehtävänä on tutustua Oulun ravintolakenttään ja luoda suhteita eri toimijoiden välillä. Hän kokee työn mielekkääksi jo pelkästään oululaisen huumorintajunkin puolesta.

”Oululaisilla on sellainen huumorintaju, jossa on pientä pimeyttä. Ymmärrän sitä tosi vahvasti ja se onnistuu sykähdyttämään joka kerta”, Himanka hymyilee.

Vaikka ruoka on lähellä naisen sydäntä, tässä työnkuvassa hän keskittyy yhteisöllisyyden rakentamiseen ja yksinäisyyden ehkäisyyn, jättäen ruokapuolen muiden ammattilaisten käsiin.

”Kun muutin itse aikoinaan ensimmäiseen kotiin, se tuntui vähän pelottavalta, ja vuokranantaja oli joku taho jossain ylempänä. Se asetelma on mielestäni kummallinen. Joo Kotien konseptissa ollaan täysin samalla linjalla; vuokralaisia kunnioitetaan, heidän hyvinvoinnistaan välitetään ja heille halutaan hyvää”, Himanka sanoo.

”Isolla vuokranantajalla on suuri valta. Näen tärkeänä, että otetaan siitä vallasta vastuu ja tehdään hyviä asioita, jotka tulevat leviämään ja näkymään hyvinvoinnissa”, hän jatkaa.

Himanka olisi itse kaivannut nuorena paikkaa, johon olisi voinut helposti mennä tapaamaan uusia ihmisiä.

”Kun kokeilee siipiään aikuisten maailmassa, on aivan uuden äärellä. Voi tuntua, ettei uskalla tai kehtaa lähteä mihinkään. Silloin on tärkeää, että on edes olemassa joku paikka, mihin mennä”, hän painottaa.

”Joo Hetki on iso projekti, joka on niin paljon enemmän kuin kahvila. Ihmisen pitää kokea kuuluvansa johonkin. Jo pelkästään ajatus osallistumisen mahdollisuudesta voi olla lohdullinen, vaikka ei tulisikaan mukaan toimintaan”, hän jatkaa.

 

Oikaisu 26. tammikuuta: Jutussa mainittua toimintaa ei ole vielä kaikissa Suomen Joo Kodeissa.

Lue myös