Pyhän Tuomaan kirkon tulevaisuudesta keskustelutilaisuus – kirkon säilyminen vaakalaudalla

Keskustelutilaisuudessa kuullaan lyhyitä alustuksia kirkon tämänhetkisestä tilanteesta, rakennushistoriasta, arkkitehtuurista ja kulttuurihistoriallisesta merkityksestä sekä kirkon taiteesta. Kuva: Sanna Krook

Talous

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Puolivälinkankaalla sijaitsevasta Pyhän Tuomaan kirkosta aiotaan pitää keskustelutilaisuus 15. huhtikuuta. Kirkkoon on tehty kuntokartoitus ja tilaisuudessa kuullaan sen keskeisiä tuloksia. Pohdinnassa on, ovatko korjauskustannukset niin suuria, että kirkosta pitää luopua kokonaan.

Pyhän Tuomaan kirkko on yksi Oulun seurakuntayhtymän kolmestatoista kirkosta. Kirkon on suunnitellut arkkitehti Juha Leiviskä ja se on rakennettu vuosina 1974–1975. Kirkon tilanteesta on keskusteltu pitkään.

Kiinteistöjohtaja Pekka Syrjäpalon mukaan kirkon perusparannus on ollut investointina esillä ensimmäisen kerran jo kymmenisen vuotta sitten, mutta syystä tai toisesta hanke on siirtynyt.

”Seurakuntayhtymässä on tehty vuonna 2013 päätös siitä, että kiinteistöjä vähennetään 30 prosenttia vuoteen 2026 mennessä. Tällä hetkellä säästötavoitteesta on saavutettu 17,5 prosenttia, joten jokaisen investointia vaativan kohteen kohdalla pohditaan tarkasti sitä, mikä on tarkoituksenmukaista”, Syrjäpalo sanoo.

sisäkuva kirkosta

Alttaritaulun ja muut kirkon maalaukset on tehnyt oululaislähtöinen taiteilija Hannu Väisänen. Kuva: Harriet Urponen

Seurakuntalaisia halutaan kuulla

Kirkkoherra Niilo Pesonen pitää edessä olevaa päätöstä Pyhän Tuomaan kirkosta merkittävänä. Kunnostaminen on taloudellisesti iso investointi ja siksi sen toteuttamista joudutaan pohtimaan tarkkaan.

”Päätöksentekoon vaikuttavat rakennuksen kunto ja kustannusarvio, mitä ajattelemme Pyhän Tuomaan kirkon tulevaisuuden toiminnasta ja kirkon kulttuurihistoriallinen merkitys. Tämän pohjalta vaihtoehtoina ovat, että kirkkoa korjataan sellaisena, kuin se on nyt tai muutetaan toiminnallisuuksiltaan tarkoituksenmukaisemmaksi”, sanoo kirkkoherra Niilo Pesonen.

”On myös otettava huomioon mahdollisuus, että kirkon kunto tai mahdollinen kustannusarvio on niin suuri, että siitä on pakko luopua. Kaikesta tästä meillä ei ole vielä käytettävissä kaikkea tarvittavaa tietoa, mutta toivon, että jo nyt voimme keskustella näistä asioista ja kuulla, miten seurakuntalaiset asian näkevät”, hän toivoo.

Seinillä Väisäsen teoksia

Kirkkoon on tehty kuntokartoitus ja tilaisuudessa kuullaan sen keskeisiä tuloksia. Keskustelutilaisuudessa kuullaan lyhyitä alustuksia kirkon tämänhetkisestä tilanteesta, rakennushistoriasta, arkkitehtuurista ja kulttuurihistoriallisesta merkityksestä sekä kirkon taiteesta. Alttaritaulun ja muut kirkon maalaukset on tehnyt taiteilija Hannu Väisänen.

Tuiran kirkkoherra Niilo Pesosen lisäksi mukana ovat kiinteistöjohtaja Pekka Syrjäpalo, arkkitehti Jorma Teppo, projektipäällikkö Vesa-Ville Niemelin A-Insinöörit Oystä ja Oulun taidemuseon intendentti Elina Vieru, Oulun kaupunki. Tilaisuuden juontaa viestintäjohtaja Harriet Urponen.

Tilaisuus on Pyhän Tuoman kirkossa ma 15.4. klo 18, keskustelutilaisuuden jälkeen on kahvitarjoilu. Tilaisuus päättyy viimeistään klo 20. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.