Oulun seurakuntien talous on vahva, mutta investointeihin kuluu rahaa

Oulun seurakuntayhtymällä on monia kohteita sekä remontoitavana että remontin tarpeessa. 50 vuoden ikään tulleen Pyhän Tuomaan kirkon mahdollisesta peruskorjauksesta päätettäneen myöhemmin syksyllä. Kuva: Pasi Rytinki

Talous

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun seurakuntayhtymän kirkollisverotulot kasvoivat viime vuonna peräti 14 prosenttia, mutta samaan aikaan sillä on meneillään ja suunnitteilla suuria investointeja.

Kirkollisverotulot kasvoivat Oulun seurakuntayhtymässä 14 prosenttia vuonna 2023, kun kasvu edellisenä vuonna oli vain 1,4 prosenttia.

Seurakuntayhtymän yhtymäjohtaja Aarne Kiviniemen mukaan hyvinvointialueiden perustamiseen liittyneiden veroperustemuutosten seuraukset ovat yllättäneet myös kirkon talouden asiantuntijat. Lisäksi väestökehitys on suosinut seurakuntia.

”Kirkkoon kuuluvien ikäryhmä kasvaa voimakkaasti ja takavuosiin verrattuna eläkkeisiin ja palkkoihin on tullut korotuksia”, Kiviniemi sanoo seurakuntayhtymän tiedotteessa.

Verotulojen kasvu tulee tarpeeseen, sillä seurakuntayhtymällä on meneillään ja suunnitteilla useita mittavia peruskorjausinvestointeja. Tällä hetkellä työn alla ovat Oulun tuomiokirkon julkisivujen monivuotinen peruskorjaus sekä Intiön kappelin peruskorjaus. Ensi vuoden syksyyn kestävän tuomiokirkon remontin kustannusarvio on 2,6 miljoonaa euroa ja Intiön kappelin 11 miljoonaa euroa.

”Lähivuosien investointisuunnitelmassa on uusi Hiukkavaaran seurakuntatalo, jonka suunnittelu alkaa syksyllä ja rakentaminen vuonna 2025”, Kiviniemi toteaa.

Useita kohteita suunnitelmissa

Oulunsalon seurakuntatalon laajennus suunnitellaan 2024 ja rakentaminen tapahtuu vuosina 2025 ja 2026. Karjasillan kirkon toimistosiipi tarvitsee perusteellisen kunnostuksen, Kiimingissä on meneillään kuntotutkimukset ja Yli-Iin seurakuntakoti otetaan käyttöön elokuussa.

”Myös Pyhän Tuomaan kirkon tilatarveselvitys etenee syksyllä ja tämän kohteen korjaaminen edellyttää alustavien arvioiden mukaan kahdeksan miljoonan investointia, mikäli siihen ratkaisuun päädytään. Vaikka suuriin investointeihin on varauduttu hyvin, ei budjettikuri voi löystyä tulevinakaan vuosina”, Kiviniemi arvioi.

Hän muistuttaa myös, että valtion rahoituksen jakoperusteiden uudistaminen aiheuttaa valmistelussa olevien mallien perusteella tulevana vuonna yli 1,6 miljoonan euron vähennyksen rahoitukseen Oulun seurakuntayhtymän osalta.