Oulun kaupunki mukana Ouluhallissa Rakentaja 2024 -messuilla – tarjolla paljon neuvontaa ja ideoita

Oulun kaupunki on mukana Ouluhallissa Rakentaja 2024 -messuilla tulevana viikonloppuna 12.–14. huhtikuuta. Kuvat: Merja Haukipuro

Talous

Julkaistu: Kirjoittaja: Merja Haukipuro

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Rakentajamessuilla ovat pääasiassa koti ja asuminen, kun Pohjois-Suomen merkittävin rakentamisen ja remontoinnin Rakentaja Oulu 2024 avaa ovensa Ouluhallilla tulevana viikonloppuna. Paikalla on 150 näytteilleasettajaa sekä muun muassa kaupunkiympäristöpalvelut ja Asuntomessut 2025.

Kaupunkiympäristöpalveluiden eri yksiköt osallistuvat rakentajamessuille antamalla tietoa palveluista. Miltei puoli vuotta ennen messuja osaston suunnitteluun on osallistunut kaksitoista henkilöä ja lisäksi paikan päällä on edustamassa parikymmentä henkilöä. Rakentaja Oulu -kokonaisuuden toteuttamiseen kaupunkiympäristöpalveluilta on osallistunut viestintä, asuntomessutiimi, kaavoitus, maa ja mittaus -yksikkö eli tonttipuoli, rakennusvalvonta ja Oulun Vesi.

Oulun kaupungin rakennusvalvonnan laatupäällikkö Eveliina Tackett kertoo rakennusvalvonnalta kysyttävän messuilla usein, tarvitaanko jollekin asialle lupaa, luvan hakemiseen liittyvistä asioista ja esimerkiksi siitä mitä tontille saa rakentaa.

”Kysymyksiä on niin uudis- kuin korjausrakentamiseen liittyen ja joskus kaivataan neuvoja esimerkiksi erilaisiin korjaustoimenpiteisiin tai miten kotia kannattaisi korjata”, Tackett jatkaa.

Rakentamisessa paljon ohjeistamista

Rakennusvalvonnan puolelta on messuilla asiakkaita tapaamassa vuorotellen kuusi henkilöä.

Rakennusvalvonnan neuvontaan kuuluu todella laaja valikoima ohjeistuksia. Esimerkiksi korjaamiseen on yli 20 eri ohjetta muun muassa energiamuodon vaihtamiseen, erilaisiin lisälämmöneristämisvaihtoehtoihin, kerrostalojen eri korjaustoimenpiteisiin, ikkunoiden vaihtamiseen, kunnonmääritykseen ja ilmanvaihdon parantamiseen.

”Muita ohjeiden aiheita ovat muun muassa aurinkoenergian hyödyntäminen, lämmitysmuodon valinta, maalämpö, tilatehokkuus ja hyvä suunnittelu, esteettömyys, paloturvallisuus, kosteudenhallinta ja tiiveys. Ohjeissa pyritään antamaan tietoa tiiviisti ja helposti ymmärrettävässä muodossa niin, että rakentajilla ja remontoijilla on mahdollisuus tutustua rakennusalan aiheisiin ja he osaavat siten tehdä hyviä valintoja oman kohteensa kohdalla”, Tackett selvittää tulevan messuviikonlopun antia.

kaksi naista nostaa Oulu-logolippua ylös

Rakennusvalvonnan laatupäällikkö Eveliina Tackett ja maanmittausinsinööri Pirjo Siermala valmiina vastaamaan oululaisten monenlaisiin kysymyksiin rakentamisesta.

Neuvonnan pitkät perinteet

Eveliina Tackettin mukaan ihmiset ovat messuilla vierailemassa hyvillä mielin, ja monen ajatuksissa on jokin oma projekti, josta ollaan innostuneita.

”On mukava päästä keskustelemaan näistä ja mahdollisesti auttaa rakennushankkeita onnistumaan neuvojen avulla. Rakennusvalvonnan rooliin ei kuulu suunnitella rakentamisen toimenpiteitä, mutta keskusteluissa ja asiakasta tavatessa on rakennusvalvonnan asiantuntijoiden mahdollista antaa puolueettomia neuvoja ja vinkkejä hyvistä rakentamistavoista.”

Rakennusvalvonnalla on Tackettin mukaan todella pitkät perinteet olla mukana rakentamisen messuilla.

”Vielä noin viisi vuotta sitten me ja tonttipuoli olimmekin oikeastaan ainoat messuilla mukana olevat yksiköt, toisinaan omilla ja toisinaan yhteisellä osastolla. Pikkuhiljaa saimme houkuteltua mukaan osastollemme monia muitakin kaupunkiympäristöpalvelujen yksiköitä ja viime vuodet on oltukin mukavan laajalla edustuksella mukana ja asiakas saa osastolta vastauksia todella monenlaisiin kysymyksiin”, Tackett iloitsee nykyhetken tilanteesta.

Oululaisille tietoa tonttitarjonnasta

Maanmittausinsinööri Pirjo Siermala vastaa messuilla omakotitalotonttien luovutukseen sekä yritys- ja ammattirakentajatonttien rakentamiseen liittyviin kysymyksiin kaupungin maa ja mittaus -yksikön tontit ja asuminen -tiimistä.

”Oululaiset haluavat tietää minkälaisia tontteja on tarjolla. Kyselyjä tulee myös tulevasta syksyn tonttihausta sekä tonttien vuokrauksesta”, Siermala kertoo.

Elokuussa tulee hakuun omakotitalotontteja Niittyholmasta, Ritaharjusta, Korvenkylästä ja Vanhasta Hiukkavaarasta sekä Oulunsalon Niemenrannasta.

Lisäksi kaupungilla on jatkuvassa haussa vapaita omakotitalotontteja, jotka sijoittuvat ympäri Oulua muun muassa Vanhaan Hiukkavaaraan, Ritaharjuun, Kiiminkiin ja Kellon Letonrantaan sekä Yli-Iihin ja Ylikiiminkiin, Haukiputaalle ja Niittyholmaan.

Asuntomessukohteet kiinnostavat yleisöä

Oulussa 2025 järjestettävien Asuntomessujen projektipäällikkö Hanna Mattila kertoo heiltä olevan neljä edustajaa kertomassa kohteista ja esittelemässä Hartaanselänrannan aluetta yhteisellä kaupunkiympäristön pisteellä tulevana messuviikonloppuna.

”Mielestäni asuntomessualue Oulussa on hyvin uniikilla paikalla suistoalueella lähellä ison kaupungin keskustaa. Alueelle rakentuu varmasti yksi Oulun hienoimmista uusista pientaloalueista”, Mattila kertoo.

Suurin osa asuntomessukohteista rakennetaan suoraan yksityisille perheille, jotka ovat saaneet asuntomessutontit keväällä 2023. Asuntomessuilla on kuitenkin muutama omakotitalo- ja kerrostalokohde myynnissä.

”Kokonaisuudessaan näytämme, mitä kaikkea Hartaanselänrannan alueelle tulee tapahtumaan lähivuosina. Alueelle on rakentumassa muun muassa silta, joka näkyy hienosti kaupunkikuvassa ja viihtyisä rantabulevardi, joka rakentuu Vaakunanrannan puolelle. Kokonaisuudessaan alueen rakentaminen kestää vielä useamman vuoden messujen jälkeen”, Mattila havainnollistaa.

Hänen mukaansa pientalokohteet kiinnostavat kävijöitä eniten ja Rakentaja-messuilla yleisö pääsee katsomaan havainnekuvista, miltä alue tulevaisuudessa tulee näyttämään.

”Asuntomessujen kohteissa tulee olemaan esillä hienosti Oulun seudun rakentamisen ja suunnittelun osaaminen, eli messut rakennetaankin suurelta osin tämän alueen osaamisen voimin”, Mattila painottaa.

Fakta

Oulun kaupunki mukana Ouluhallissa Rakentaja 2024 -messuilla 12.–14.4.

  • Kaupunkiympäristöpalvelut osallistuu Rakentaja 2024 -messuille koko viikonlopun.
  • Messujen osastoilla voi tutustua rakentamisen, remontoimisen ja asumiseen liittyviin ratkaisuihin.
  • Oulun messuosastolla esitellään Asuntomessut Oulussa 2025 -tapahtumaa, kaupungin tonttitarjontaa, kaupunkisuunnittelua ja rakennusvalvonnan ohjeita sekä Oulun Veden vesihuoltopalveluita. Kaupungin asiantuntijat löydät osastolta numero 43.
  • Osana Rakentajafoorumin ohjelmaa Oulun kaupunkiympäristöjohtaja Marko Kilpeläinen pitää puheenvuoron perjantaina 12.4.2024 klo 12.30. Hän visioi alueen tulevaisuudennäkymiä rakentamisen suhteen ja avaa kuulijoille muun muassa Oulun kaupungin aluesuunnittelun strategiaa, rakentamisen ja asumisen tavoitteita, minkälaisia edellytyksiä nämä suuntaviivat tarkoittavat rakentamisen alan toimijoille sekä antaa lyhyen katsauksen alueen suurhankkeisiin.

Lisätietoa messutapahtuman verkkosivuilta: https://www.pohjois-suomenmessut.fi/tapahtuma/rakentaja-2024-oulu/