Oulun Energia rakentaa Nokian uudelle kampukselle energiakeskuksen – hukkalämpö hyödynnetään kaukolämpöverkossa

Nokian uuden kampuksen Linnanmaalla on määrä valmistua vuonna 2025. Kuva: Arkkitehtitoimisto ALA

Talous

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun Energia luonnehtii hanketta kokoluokaltaan merkittäväksi yhtiölle ja koko Oulun alueelle. Vastaavia, hukkalämmöstä kaukolämpöä tuottavia ja energiavirtojen tehokkaaseen kokonaisoptimointiin kykeneviä laitoksia on vain muutamia Suomessa.

”Hukkalämpöjen hyödyntäminen kaukolämpöverkossa on osa Oulun Energian strategiaa matkalla kohti hiilineutraalia energiantuotantoa vuonna 2030. Haluamme olla luomassa innovatiivista, kestävää ja vastuullista energiajärjestelmää. On hienoa nähdä tällaisten hankkeiden kautta, kuinka kuljemme polullamme määrätietoisesti kohti tavoitteitamme.”, sanoo energiapalveluiden liiketoimintajohtaja Tommi Kantola Oulun Energian tiedotteessa.

Oulun Energian rakentama energiakeskus tarjoaa Nokialle sen tarvitseman kylmäenergian. Samalla Nokian energiakeskuksen toiminnasta syntyvästä hukkalämmöstä tuotetaan arviolta 70 000 megawattituntia hiilineutraalia kaukolämpöä vuodessa. Tuotettu kaukolämpö vastaa noin neljää prosenttia Oulun Energian vuotuisesta kaukolämmön tarpeesta.

”Nokian uudessa älykampuksessa yhdistyvät korkea teknologia ja kestävän kehityksen periaatteet. Kampuksen yhteyteen rakennettavalla innovatiivisella energiakeskuksella on tärkeä rooli puhtaan energian ratkaisujen varmistamisessa”, toteaa Nokian Oulun-yksikön johtaja Jarkko Pyykkönen.

Oulun Energia suunnittelee ja toteuttaa energiakeskuksen Nokialle palveluna, joka sisältää lämpöpumppulaitoksen rakentamisen, jäähdytyksen toimittamisen sekä hukkalämmön talteenoton kaukolämpöverkkoon. Rakennustyöt alkavat loppukesästä 2023, ja energiakeskuksen on määrä olla tuotannossa vuoden 2025 alkupuolella.