Oululaiskaverukset kehittivät sovelluksen, jonka avulla voi myydä ja ostaa työpalveluksia

Juuso Huusko-Viikilä sai idean Duty-alustapalveluun vaimoltaan. Kuvat: Devolution Oy

Talous

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Juuso Huusko-Viikilä, 32, oli jo pitkään pohtinut yhtiökumppaninsa Mikko Kurkelan kanssa alustapalvelua, josta olisi yhteiskunnallista hyötyä. Huusko-Viikilällä ja Kurkelalla on yhteinen ohjelmistoyhtiö, Devolution Oy, ja he ovat tehneet ohjelmistokehitystyötä yhdessä monissa eri projekteissa.

Keväällä 2022 Huusko-Viikilän vaimo heitti ilmoille idean, josta Duty-sovellus sai alkuunsa. Taustalla on ruokaa kotiin kuljettavien yritysten toimintamalli.

”Vaimoni Kati sai ajatuksen kesken asiakaspalaverinsa ja kirjoitti muistivihkona yläreunaan kysymyksen: Miksi Suomessa ei ole vielä isossa mittakaavassa sellaista alustapalvelua, jonka kautta työn tekeminen ja ostaminen hoituisi yhtä helposti kuin ruoan tilaaminen Woltilla? Kati näytti muistiinpanonsa minulle heti palaverinsa jälkeen, ja päätin jutella asiasta yhtiökumppanini kanssa”, Huusko-Viikilä kertoo.

”Vaimoni Kati sai ajatuksen kesken asiakaspalaverinsa ja kirjoitti muistivihkona yläreunaan kysymyksen: Miksi Suomessa ei ole vielä isossa mittakaavassa sellaista alustapalvelua, jonka kautta työn tekeminen ja ostaminen hoituisi yhtä helposti kuin ruoan tilaaminen Woltilla?” 

Samaan aikaan tilanne Suomessa sekä muussa läntisessä maailmassa oli poikkeuksellinen.

”Pitkään jatkunut nollakorkojen aika oli ohi, inflaatio nousi kohisten ja Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan. Tilanne näkyi lähes välittömästi pakollisten elämisen kustannusten hintojen nousussa, ja erityisen kovaa tämä osui tietysti pieni- ja keskituloisten ihmisten arkeen. Pohdintojen jälkeen tiesimme, että ajankohta Dutyn kaltaiselle ratkaisulle oli enemmän kuin ajankohtainen.”

”Opiskelijat täydellistä kohderyhmää”

Uuden Duty-sovelluksen tavoitteena on helpottaa lisätulojen ansaintaa sekä ihmisten arkea, Huusko-Viikilä kertoo.

”Duty on alustapalvelu, jonka kautta yksityishenkilöt pystyvät ostamaan ja myymään työtä toisillensa ajasta, paikasta ja työnantajista riippumattomana. Olipa kyse kodin pienremonteista, siivouksesta tai ruoanlaitosta, meiltä löydät juuri oikeat tekijät”, hän sanoo.

”Töitä voi tehdä kuka tahansa 15 vuotta täyttänyt henkilö, joka kaipaa lisätuloja arkensa tueksi. Dutyn täydellistä kohderyhmää ovat esimerkiksi opiskelijat, jotka voivat opintotukien lisäksi tienata 870 euroa jokaisena tukikuukautena tai kuka tahansa, joka haluaa ansaita lisää rahaa.”

Töiden ostajana Dutyssä voi toimia kuka tahansa, joka kaipaa apua ja lisäkäsiä arkeen. Sovelluksen kautta apua tai työtä voi ostaa myös lahjana, esimerkiksi omille vanhemmille, isovanhemmille tai muille läheisille, jotka sitä kaipaavat.

Mikko Kurkela (vas.) ja Juuso Huusko-Viikilä uskovat, että heidän sovellukselleen on tilausta näinä maailmanaikoina.

Dutyn kautta voi tehdä ja ostaa mitä tahansa palveluita, jotka eivät vaadi erikoislupia. Tällaisia ovat esimerkiksi auton renkaiden vaihto, nurmikon leikkaaaminen, lumen kolaus ja muut pihatyöt, eläinten hoito tai koiran ulkoilutus, ruoanlaitto, apu kotiläksyissä tai vaikka seuran pitäminen yksinäisille.

”Käyttäjien turvallisuus varmistetaan sillä, että palvelun käyttö vaatii vahvan tunnistautumisen, ja sekä tekijät että ostajat pääsevät arvostelemaan toisensa julkisilla palautteilla.”

Sovelluksessa on sisäänrakennettu laskutuspalvelu, jonka avulla henkilöt pääsevät laskuttamaan omissa nimissään, eli raha ei kierrä välikätenä toimivan yrityksen kautta. Tätä varten haetaan palkkatulojen verokortin lisäksi myös verokortti työkorvauksia varten.

Palvelumaksu töitä etsiville on 6,9 prosenttia, kun taas töiden ilmoittaminen on ilmaista.

”Käyttäjien turvallisuus varmistetaan sillä, että palvelun käyttö vaatii vahvan tunnistautumisen, ja sekä tekijät että ostajat pääsevät arvostelemaan toisensa julkisilla palautteilla”, Huusko-Viikilä toteaa.

Dutyn ominaisuudet kaipaavat jatkuvaa kehittämistä, jota varten yrittäjillä on paljon tulevaisuuden suunnitelmia.

”Tähän mennessä olemme tehneet yhteistyötä pienimuotoisesti muun muassa BusinessOulun ja ELY-keskuksen kanssa, mutta jatkossa avun ja yhteistyön tarve tulee varmasti kasvamaan.”

Lisätietoja: dutyapp.fi