Oululaisia onnistumisia, osa 1: Tuhannet lapset ja nuoret tutustuivat matkailu- ja ravintola-alaan virtuaalisella yritysvierailulla

Paneelikeskustelussa Pekka Paurola 1Bar:stä, Maria Kursu Osaosta, Akim Dagdzhyiev 1Bar:stä sekä Pedro Torres Ravintola Pannusta kertoivat matkailu- ja ravintolan opinnoista, työtehtävistä ja -alasta. Kuva: BusinessOulu

Talous

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Maailman suurimmassa virtuaalisessa yritysvierailupäivässä pääsivät tällä kertaa lapset ja nuoret tutustumaan matkailu- ja ravintola-alaan. Päivä järjestettiin yhdessä useiden matkailu- ja ravintola-alan yritysten sekä alan oppilaitosten kanssa.

Päivän aikana noin 3600 lasta ja nuorta ympäri Suomen pääsi näkemään, minkälaisia yrityksiä ja ammatteja matkailu- ja ravintola-alalla on ja miltä työpäivät näyttävät. Vierailupäivän tavoitteena oli tarjota lapsille, nuorille ja opettajille matalan kynnyksen tapa tutustua työelämään ja saada eväitä oman tulevaisuuden rakentamiseen.

”Tavoitteemme alusta lähtien on ollut rakentaa oppimiskokonaisuus, johon on helppoa osallistua. Työelämäkokemusten ja -tietouden tuominen osaksi opetusta ei tarvitse olla monimutkaista, vaan pienillä sytykkeillä voidaan innostaa lapsia ja nuoria”, kertoo Eemeli Alanne Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluista.

Ovensa lapsille ja nuorille avasivat tällä kertaa 1Bar, Ravintola Pannu, Ravintola Puistola, Nallikarin lomakylä sekä useampi Arinan kahvilaravintola ja hotelli. Mukana olivat myös ravintola- ja matkailualan koulutusta tarjoavat oppilaitokset Koulutuskuntayhtymä OSAO ja Oulun palvelualan opisto OPAO.

Tapahtumasta saadussa palautteessa kiitosta saivat mielenkiintoiset vierailukohteet, laadukas toteutus ja osallistujien osallistaminen. Myös Oulun murre oli herättänyt kuulijoiden huomion ja aiheuttanut hilpeyttä eri paikkakuntien osallistujissa.

Keskiöön osaaminen ja taidot

Vierailuiden aikana osallistujat pääsivät kuulemaan yritysten esittelyjä ja työntekijöiden tarinoita. Sisällöissä tuotiin esiin, minkälaista osaamista ja asennetta alalla tarvitaan sekä minkälaisilla oppiaine- ja opintojen valinnoilla alalle voi työllistyä. Kaikki yritysten edustajat painottivat asennetta, jonka tulee olla nöyrä, mutta ei nöyristelevä – unohtamatta pilkettä silmäkulmassa, joka pistetään merkille jo rekrytointitilanteessa. Päivän aikana nousi myös esille se, että työelämätaitoja, kuten vuorovaikutustaitoja ja paineensietokykyä, voi myös oppia.

”Olin varsin ujo nuori mies ja hakeuduin alalle ja näin ollen silloiselle epämukavuusalueelleni, puhumaan vieraille ihmisille. Tällä alalla haastavinta ja myös kehittävintä on se, että koko ajan ollaan uuden äärellä ja myös opitaan uutta”, kertoi 1Barin Pekka Paurola, joka toimi päivän juontajana.

Vierailuiden aikana osallistujilta kysyttiin, mitkä heidän mielestään ovat alalla tarvittavia taitoja. Sadat alakoululaiset, yläkoululaiset ja toisen asteen opiskelijat osallistuivat keskusteluun aktiivisesti. Kahdeksi tärkeimmäksi taidoksi osallistujat nostivat asiakaspalvelu- ja kielitaidot, jotka myös alan yritykset nostivat esiin.

Matkailu- ja ravintola-ala tarjoaa mahdollisuuksia kaikenlaisille osaajille

Matkailu- ja ravintola-ala mahdollistaa monelle työssäoppimisjakson ja on usein se ensimmäinen kesätyöpaikka. Alalla on yleisesti tarjolla paljon myös työpaikkoja opiskelijoille opintojen ohessa tehtäväksi, koska työ painottuu iltoihin ja viikonloppuihin. Matkailu- ja ravintola-ala mahdollistaa kuitenkin myös pitkiä ja tavoitteellisia työuria sekä yrittäjyyttä.

”Aloitin restonomiopintojeni aikana plokkarina yökerhossa. Sen jälkeen olen toiminut erilaisissa tehtävissä mm. baarimestarina sekä tarjoilijana useissa ravintoloissa eri paikkakunnilla ja maissa. Siirryin ensin ravintolan vuoropäälliköksi ja sitten ravintolapäälliköksi. Työn ohella suoritin myös ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon. Tällä hetkellä hallitsen alan laaja-alaisesti”, Anu Koskela Osuuskauppa Arinasta selvitti.

Yrittäjänä alalla toimivat Pekka Paurola ja Sari-Helena Forsman kertovat omaan työhönsä kuuluvan lähes kaiken, mitä yrityksissä tapahtuu, sekä tärkeimpänä sen varmistamisen, että yritysten työntekijöillä on mahdollisuus tehdä oma työnsä mahdollisimman hyvin.

Osallistujille tuotiin myös esiin alan tarjoamat opiskelumahdollisuudet. Oulussa alaa voi opiskella heti peruskoulun jälkeen sekä suomeksi että englanniksi. Toisen asteen jälkeen suunnaksi voi ottaa esimerkiksi ammattikorkeakoulun tai yliopiston ja siellä suuntautua alalle. Alan opintojen todettiin olevan tärkeitä, vaikkakaan ne eivät ole itseisarvo. Yritysten edustajat painottivat, että alan taitoja oppii myös työskennellessä. Alalla tarvitaan erilaista osaamista, mikä mahdollistaa nuorille erilaisia työtehtäviä uran eri vaiheisiin.

Keväällä 2024 jälleen virtuaalisesti

Tapahtuman jälkeen osallistujilta kysyttiin, mille alalle seuraavaa vierailua toivotaan. Vastauksissa näkyvät sekä työvoimapula-alat että selkeästi ne ammatit, jotka jäävät helposti taka-alalle, vaikkakin ovat todellisuudessa mahdollistamassa suuria kokonaisuuksia yhteiskunnassa. Vierailua toivotaan erityisesti näille aloille: teollisuus, teknologia, sosiaali- ja terveysala, kulttuuri ja elokuvateollisuus. Toivottiinpa toisintoa matkailu- ja ravintola-alallekin.

Tiina Haapaniemi BusinessOulusta lupaa, että seuraava Maailman suurin virtuaalinen yritysvierailu järjestetään taas keväällä 2024.

”Tällä hetkellä pohdimme, minne suunnataan seuraavaksi. Haluamme antaa lapsille, nuorille ja opettajille tietoja työelämästä tulevaisuuden valintojen ja ohjaustyön tueksi. Maailman suurin virtuaalinen yritysvierailu on matalan kynnyksen tapa lisätä tietoisuutta ja innostusta työelämää kohtaan.”

 

Lue myös