Ammattiliittojen poliittinen lakko vaikuttaa Oulun kaupungin päiväkotien toimintaan

Varhaiskasvatukseen aiheutuu lakon vuoksi ongelmia myös Oulussa. Kuvituskuva: Lea Ansamaa

Talous

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ammattiliittojen poliittinen lakko vaikuttaa Oulun kaupungin päiväkotien toimintaan tiistaina ja keskiviikkona 13. – 14. helmikuuta. Lakko koskee isoa osaa varhaiskasvatuksen henkilöstöstä.

Lakkopäivien aikana pääosa päiväkodeista ja perhepäivähoidosta on kiinni eikä lakisääteistä varhaiskasvatusta ja esiopetusta pystytä järjestämään. Jotkut perhepäivähoitajat saattavat olla töissä ja hoitaa lapsiryhmiään normaalisti. Lakon vuoksi syntyvät poissaolopäivät hyvitetään asiakasmaksuissa.

Avoimen varhaiskasvatuksen lasten ja perheiden kerhoja ei järjestetä kyseisinä päivinä. Palvelut turvataan ensisijaisesti yhteiskunnan toimivuuden kannalta kriittisissä tehtävissä toimiville sosiaali- ja terveydenhuollon, palo- ja pelastustoimen sekä poliisin henkilöstön lapsille.

Mikäli avoinna olevissa päiväkodeissa on tilaa,  voidaan lapsia ottaa päiväkoteihin saapumisjärjestyksessä enintään sen verran, että lakisääteisiä ryhmäkoko- ja henkilöstömitoituksia voidaan noudattaa. Tarvittaessa huoltajat saavat lisätietoja oman päiväkodin päiväkodinjohtajalta.

Lapsen tiedot kirjallisesti mukaan päiväkotiin

Koska lasta saattaa lakon aikana hoitaa muu kuin lapsen oma tuttu henkilökunta, huoltajan tulee antaa henkilökunnalle kirjallisena lapsen nimi, syntymäaika, lapsen oman päiväkodin nimi, huoltajien nimet ja yhteystiedot sekä lapsen allergiat, sairaudet sekä muut mahdolliset asiat, joista henkilökunnan on hyvä olla tietoisia.

Lakon aikana päiväkodeissa ei ole mahdollista toteuttaa lapsen sairaudenhoitoon liittyviä lääkityksiä, muita erityistuen palveluja eikä kuljetuksia päiväkoteihin.

Lakko vaikuttaa myös päiväkotien ateria- ja puhtauspalveluihin. Kaikissa avoinna olevissa päiväkotikohteissa on hoitoon tuleville lapsille ruokaa tarjolla lakkopäivinä tiistaina ja keskiviikkona. Ruokalistamuutokset ovat mahdollisia lakkopäivinä, eikä erityisruokavalioita pystytä tarjoamaan. Ruokalistamuutokset näkyvät myös loppuviikon ja alkuviikon aikana.

Päiväkotien toiminta jatkuu normaalina  15.2.2024 alkaen.

Seuraavat päiväkodit ovat avoinna 13.- 14.2. 2024:

Välikylän päiväkoti
Hiukkavaaran monitoimitalon päiväkoti Taikapolku
Ylikiimingin päiväkoti
Mäntypellon päiväkoti
Kuukkelin päiväkoti (jatkettu aukiolo)
Maikkulan päiväkoti
Heinätorin päiväkoti
Värtön päiväkoti
Puolivälinkankaan päiväkoti
Ruiskukan päiväkoti
Länsituulen päiväkoti
Kuivasrannan päiväkoti