Sanginjoen Loppulan talon avajaisia juhlitaan lauantaina

Loppulan talo avattiin yleisölle syyskuussa, mutta remonttitöitä on edelleen tehtävänä. Kuva: Juha Korhonen / arkisto

Luonto & ympäristö

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tänä syksynä työlään remontin jälkeen avatun Loppulan metsänvartijantalon avajaisia Sanginjoella vietetään vihdoin lauantaina 21. lokakuuta. Syyslomaviikon alkuakin juhlistavassa tapahtumassa on tarjolla muun muassa metsäjoogaa, musiikkia, kirpputori ja kuvataidetta.

Sanginjoen Loppulan metsänvartijantalon työläs ja monivaiheinen remontti saatiin alkusyksystä siihen malliin, että talo voitiin syyskuussa avata yleisölle. Kutsuvierasavajaisetkin on jo ehditty viettää, mutta tulevana lauantaina 21. lokakuuta vuorossa on kaikille avoimet avajaisjuhlat kello 10–16.

Avajaisten ohjelmassa on muun muassa metsäjoogaa kello 10, ohjattu luontopolku ja askartelupaja pitkin päivää sekä luontoteemaisen lastenkirjasarjan kuvitusnäyttelyn avajaiset kello 12. Folk-yhtye Rommakko soittaa kello 14 alkaen. Talon luontokahvila ja tallissa oleva Loppulan ystävien kirpputori ovat avoinna koko päivän.

Yli kahden vuoden urakka

Loppulan metsänvartijantalo palvelee yleisöä tukikohtana ja opastuskeskuksena Metsähallituksen parhaillaan kehittämän, 2500 hehtaarin laajuisen Sanginjoen luonnonsuojelualueen kupeessa. Loppulan talon kunnostuksesta on vastannut Loppulan ystävät ry, joka osti entisen metsänvartijan virkatalon Oulun kaupungilta keväällä 2021, kun kaupunki oli myynyt Sanginjoen ulkometsän metsätalousosan Koneen säätiölle, joka puolestaan lahjoitti sen Metsähallitukselle luonnonsuojelualueeksi.

Koneen Säätiö on myös Loppulan talon ostamisen ja remontin päärahoittaja, mutta projektia ovat rahoittaneet myös Oulun Energia, Oulun kaupunki, paikalliset luontojärjestykset sekä joukko yrityksiä ja yksityishenkilöitä.

Tarkoituksena on ollut tehdä talosta kaikille avoin virkistäytymistä, luonto- ja ympäristökasvatusta, luontosuhdetta sekä luonnon tarjoamia hyvinvointipalveluja tukeva toimintakeskus. Sanginjoentien varressa sijaitseva hirsirunkoinen talo on rakennettu vuonna 1953, ja se vaati muun muassa sisäilmaongelmien takia mittavan remontin. Korjauksen suunnittelu ja toteutus vei yli kaksi vuotta.

Töitä vielä edessäkin

Talon ala- ja yläpohja on uusittu kokonaan, samoin lähes kaikki talotekniikka. Talossa on nyt esteetön sisäänkäynti, koneellinen ilmanvaihto ja ammattitason kuumennuskeittiö kahvilayrittäjänä toimivan Naturestin tarpeisiin.

Naturest pitää Loppulassa luontokahvilaa alkuvaiheessa syksyn viikonloppuina ja syyslomalla. Taloa myös vuokrataan erilaisiin tapahtumiin, koulutuksiin ja muihin tilaisuuksiin. Loppulaan on alustavasti suunniteltu myös Oulu2026-vuoden tapahtumia.

Loppulan talon kunnostustyö ei ole vieläkään aivan valmis, sillä siitä puuttuu muun muassa väliovia, varaava takka, rännejä ja katon turvarakenteita. Loppulan ystävät on anonut uuden pienkeräysluvan lisätöiden toteuttamista varten.

Avajaisten koko ohjelma löytyy Loppulan ystävien sivuilta. Perille ei kulje julkista liikennettä, joten yleisön toivotaan saapuvan kimppakyydeillä tai Saaga Travelin liikennöimällä bussilla.